Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Binance και η νέα εποχή για τα κρυπτονομίσματα

Η αγορά των crypto αφήνει πίσω της την περίοδο της «Αγριας Δύσης», όπως δείχνει και ο συμβιβασμός της Binance με τις αμερικανικές αρχές. Η άρση της αβεβαιότητας και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις.

H Binance και η νέα εποχή για τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Τρίτη 21 Νοεμβρίου ίσως καταγραφεί ανάμεσα στις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία των κρυπτονομισμάτων. Αναφερόμαστε βέβαια στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Binance και του (πρώην) Διευθύνων Συμβούλου Changpeng Zhao (CZ) με τις αρχές των ΗΠΑ. Όπως αναφέραμε, ο CZ παραιτήθηκε από CEO της εταιρείας και συμφωνήθηκε η Binance να καταβάλει πρόστιμο – μαμούθ 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο λόγος είναι πως οι επιχειρήσεις του χώρου και γενικότερα η αγορά των crypto, αφήνει πίσω την περίοδο της «Άγριας Δύσης». Πλέον θα βαδίζει σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν ή θα αρχίσουν να θεσπίζονται από τις αρχές. Προσοχή, να διευκρινίσουμε πως αναφερόμαστε στις εταιρικές οντότητες, όχι στην λειτουργία του Bitcoin. Αυτό -ευτυχώς- συνεχίζει να είναι πέρα από κυβερνητικούς νόμους και ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει ή να παρεμποδίσει την κυκλοφορία και την κατοχή του Bitcoin. Το μόνο που μπορεί είναι να απαγορεύσει στον εαυτό του να επωφεληθεί από αυτό. Το Bitcoin, τόσο ως γυμνό περιουσιακό στοιχείο όσο και ως τεχνολογία, όσο τουλάχιστον συνεχίζει το δίκτυο του να λειτουργεί αποκεντρωμένο (και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να πιστεύουμε πως θα σταματήσει να λειτουργεί με αυτή τη μορφή), από το μόνο που δεσμεύεται είναι τα μαθηματικά.

Καμία ομάδα ανθρώπων ή διοίκηση δεν έχει τη δύναμη να ελέγξει, να σταματήσει ή να περιορίσει κάποιον από το να εισέλθει στο σύστημα. Είτε ως παραγωγός, είτε ως συναλλασσόμενος. Ανά πάσα στιγμή, όποιος επιθυμεί εντάσσεται, χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν. Όπως και ελεύθερα αποχωρεί όποιος θέλει. Δεν υποχρεώνει κανέναν να γίνει χρήστης, όπως και δεν εμποδίζει κανέναν να παράξει ο ίδιος Bitcoin.

Οι εξελίξεις δεν μπορούν παρά να ερμηνευτούν θετικά για την συνέχιση και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Θα μπει μία τάξη και θα αποτραπούν οι απατεώνες από την ενασχόληση με τον χώρο αμαυρώνοντας τον. Αυτό εξάλλου ήταν από την αρχή το αδύναμο σημείο της ενασχόλησης με τα crypto.

Οι εκτιμήσεις γνωστών αναλυτών

Η αλλαγή «πίστας» είναι βέβαιο πως θα έχει επίπτωση στην χρηματιστηριακή αποτίμηση. Πράγματι, «πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις», η JPMorgan, το πρώην πιο φανατικά εναντιωμένο στο Bitcoin μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα, εμφανίζεται αισιόδοξο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι αναλυτές της, με επικεφαλής τον Νικόλαο Πανιγκιρτζόγλου, θεωρούν πως η συμφωνία της Binance με τις αρχές εξαλείφει ένα πιθανό συστημικό κίνδυνο, ο οποίος μπορούσε να προέρθει από μια υποθετική κατάρρευση του ανταλλακτηρίου. Συνεπώς, θεωρούν ότι απομακρύνεται ένας τεράστιος παράγοντας αβεβαιότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση του συμβιβασμού δεν τους καθησύχασε όλους. Αυτό φαίνεται από τις εκροές αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων τις πρώτες 24 ώρες από την Binance, από την ανακοίνωση της παραίτησης του CZ. Χρήματα τα οποία κατευθύνθηκαν σε ανταγωνιστικά ανταλλακτήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου DefiLlama. Παρόλα αυτά, η μέχρι τώρα αξία των αποσυρθέντων κεφαλαίων δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά για τα μεγέθη του ανταλλακτηρίου.

Σημαντική πτώση που έφτασε μέχρι το -18% υπήρξε στο BNB, το εγγενές νόμισμα της Binance. Ωστόσο η στήριξη των 220 δολαρίων δεν απειλήθηκε, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο παρακάτω διάγραμμα. Αυτή την ώρα το BNB παρουσιάζει μια μικρή ανάκαμψη και κινείται γύρω από τα 235 δολάρια.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις είχαμε και από τον πρώην επικεφαλής του NYSE, ο οποίος μιλώντας στο CNBC ισχυρίστηκε πως αναμένει να εισρεύσουν πολλά κεφάλαια, με την ευκαιρία της λειτουργίας του Bitcoin ETF. Θα είναι απλά εύκολο να το αγοράσει κάποιος. Οι άνθρωποι πιστεύουν στο Bitcoin, συνέχισε. Είναι μια σπουδαία εφεύρεση. Πρόκειται για ένα μέσο αποθήκευσης αξίας, έστω και αν έχει μεταβλητότητα στην τιμή του. 

Ένας άλλος γνωστός αναλυτής, αυτή τη φορά από τον χώρο των crypto, ο Willy Woo, πιστεύει πως πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ ξανά το Bitcoin να υποχωρεί κάτω από τις 30.000 δολάρια. Βασίζει τον ισχυρισμό του σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο που ανακάλυψε στα on-chain δεδομένα, το οποίο όποτε είχε εμφανιστεί στο παρελθόν ακολουθεί ανοδική κίνηση (8 στις 8 φορές μέχρι στιγμής).

Επιπλέον θεωρεί και αυτός το Bitcoin ETF ως καταλύτη. Όπως αναφέρει στο Χ (πρώην Twitter), το Bitcoin απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως κορεσμένο εμπόρευμα. Αυτό που βλέπουμε στα 13 χρόνια της ύπαρξης του είναι η ευρεία υιοθέτηση του. Το δίκτυο είχε 10.000 χρήστες το 2010, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι που το χρησιμοποιούν ως τεχνολογικό μέσο αποθήκευσης αξίας. Το ETF στην spot αγορά θα το βοηθήσει να αναρριχηθεί, καταλήγει.


Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v