Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα κρίνει την τιμή του Bitcoin μετά την έγκριση των ETF

Η επόμενη μέρα μετά την απόφαση-σταθμό της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής. Οι κινήσεις των διαχειριστών, οι ανησυχίες και η επόμενη κρίσιμη αντίσταση. Γιατί «τρέχει» το Ethereum.

Τι θα κρίνει την τιμή του Bitcoin μετά την έγκριση των ETF

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Μέχρι τώρα, στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας (http://Indifi.gr) διδάσκαμε πώς λειτουργεί ο χώρος. Τώρα θα ασχοληθούμε με τις μεθόδους από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από τα crypto.

Τα επόμενα μαθήματα, που θα διδαχθούν από τις 13 Ιανουαρίου 2024, είναι χωρισμένα σε δύο ενότητες. Η μία αφορά τακτικές trading ειδικά προσαρμοσμένες στα κρυπτονομίσματα, όπως:  Τεχνική ανάλυση, on chain ανάλυση, στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, αυτοματοποιημένα συστήματα και άλλα. Η δεύτερη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο των altcoins. Εξετάζεται η λειτουργία και οι προοπτικές του οικοσυστήματος πολλών κρυπτονομισμάτων από ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά, αναλύονται κατηγορίες όπως DeFi και Play to Earn και ξεδιπλώνονται μεθοδολογίες  αξιολόγησης και διαχωρισμού ελπιδοφόρων έργων από τα scams και τις πυραμίδες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://indifi.gr/


Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς. Μια φράση που αποδίδεται (λανθασμένα) στον Μαχάτμα Γκάντι ταιριάζει «γάντι» στο Bitcoin.

Πράγματι, η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Η έγκριση του Bitcoin ETF που να βασίζεται στη spot αγορά αποτελεί γεγονός, έστω και με αυτόν τον τραγελαφικό τρόπο που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) και τον σημερινό πρόεδρό της Gary Gensler.

Τα 11 ETF που έλαβαν άδεια και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται από σήμερα είναι τα εξής: το ARK 21Shares Bitcoin ETF, το Bitwise Bitcoin ETP Trust, το BlackRock iShares Bitcoin Trust, το Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund, το Franklin Bitcoin ETF, το Grayscale Bitcoin Trust, το Hashdex Bitcoin ETF, το Invesco Galaxy Bitcoin ETF, το WisdomTree Bitcoin Fund, το Valkyrie Bitcoin Fund και το VanEck Bitcoin Trust

Θυμίζουμε ότι προχθές το βράδυ η SEC ανάρτησε στο X (πρώην Twitter) ότι δίνει το πράσινο φως για τη διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια της χώρας των ETFs του Bitcoin στη spot αγορά. Ωστόσο, μετά από 15’ ακριβώς, ο επικεφαλής της SEC, Gary Gensler, σε μια ανάρτηση από τον προσωπικό του λογαριασμό, το αναίρεσε. Ανάφερε πως ο λογαριασμός της SEC έχει παραβιαστεί και πως η είδηση της έγκρισης δεν ισχύει! Μάλιστα αργότερα έσβησε εντελώς την αρχική ανάρτηση της SEC. 

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως η πρώτη ανάρτηση που υπάρχει στον προσωπικό λογαριασμό στο X του Gary Gensler, είναι αυτή που αναφέρει ότι δεν έχουν εγκριθεί τα ETFs! Δεν έχει κάνει τον «κόπο» να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις εξελίξεις.

Η πίκρα του Gensler για τις εξελίξεις δεν μπορεί να κρυφτεί. Στη δήλωσή του αναφέρει: «Ενώ εγκρίναμε σήμερα την εισαγωγή και διαπραγμάτευση ορισμένων spot Βitcoin ETP, δεν εγκρίναμε ούτε υποστηρίξαμε το Bitcoin. Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί όσον αφορά τους πολλαπλούς κινδύνους που σχετίζονται με το Bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με αυτό».

Έπρεπε να το ξέρει ο Gary. Το Bitcoin, πάντα, με κάποιο τρόπο, εκθέτει εκείνους που το πολεμάνε. Είναι απλά θέμα χρόνου, όπως έχει αποδειχθεί.

Οι εκδότες του ETF

Οι συνθήκες ήταν πλέον ώριμες. Όλη η Wall Street -ή καλύτερα σχεδόν όλη, αν λάβουμε υπόψη μας την επιμονή του Jamie Dimon- θεώρησε το Bitcoin μια καινοτομία που άντεξε ενάντια σε όλους και όλα επί 15 χρόνια. Ένα νέο χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο κάποιοι μπορεί να συμπαθούν και κάποιοι όχι, αλλά όλοι έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν χρήματα.

Για αυτό όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί που έχουν λάβει άδεια για το νέο Bitcoin ETF έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα του Bitcoin. Έναν αγώνα, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί όσο περνάει ο καιρός με τηλεοπτικά σποτ, στέλνοντας τους επενδυτικούς τους συμβούλους να ενημερώσουν τους πελάτες τους προσωπικά, με τις -ανέλπιστα- χαμηλές χρεώσεις.

Κι όχι μόνο αυτό. Προσπαθούν να μας πείσουν, άλλοι υποκριτικά και άλλοι ειλικρινά, πόσο πολύ αγαπούν το Bitcoin. Για παράδειγμα η Franklin Templeton, μια εταιρεία με 10.300 στελέχη και 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια υπό διαχείριση, άλλαξε την εικόνα του λογαριασμού της στο Χ και πλέον εμφανίζεται με λέιζερ μάτια! Μια κίνηση που είχαν προχωρήσει πριν χρόνια όσοι θεωρούσαν τον εαυτό τους φανατικό του Bitcoin! 

Άλλοι, υποσχέθηκαν πως ένα μέρος των κερδών τους θα γίνει δωρεά στους προγραμματιστές του Bitcoin. Ποιος θα περίμενε πριν λίγο καιρό, πως το παραδοσιακό τραπεζικό κατεστημένο θα φρόντιζε για τη θωράκιση και βελτίωση των λειτουργιών του Bitcoin. Θα του φορούσαν τη ζαχαρί ζακέτα που κουμπώνει ανάποδα και θα τον έστελναν για ηλεκτροσόκ για να συνέλθει!

Ωραία όλα αυτά, αλλά ένα ζήτημα είναι αυτό που απασχολεί τους traders. Τι σημαίνει για την τιμή του Bitcoin η έγκριση του ETF; Προς το παρόν τίποτα, για αυτό και αντίδραση της τιμής στην ανακοίνωση από τη SEC ήταν υποτονική. Η είδηση είχε προεξοφληθεί, επειδή ήταν αναμενόμενη.

Το κρίσιμο σημείο

Τι είναι αυτό που θα κρίνει από εδώ και πέρα την πορεία της τιμής του Bitcoin; Έχουν γίνει πολλές κουβέντες και άπειρες αναλύσεις. Ωστόσο, όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Αυτό που θα καθορίσει την κατάσταση είναι μόνο μια μεταβλητή, η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού προς το ETF. Το Bloomberg αναφέρει πως αναμένουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια να εισρεύσουν προς τα ETFs την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Αν ξεπεράσει τις προσδοκίες η ζήτηση και οι εκδότες των ETFs αναγκαστούν να βγουν στην αγορά να αποκτήσουν πολλά Bitcoin, τότε η τιμή θα ανέβει. Ίσως και να εκτοξευτεί, αν το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς τα διαθέσιμα νομίσματα στα ανταλλακτήρια δεν είναι πολλά. Αντίθετα, αν η ζήτηση είναι μικρή, τότε η αστοχία των αισιόδοξων προβλέψεων θα οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω.

Αν η τιμή του Bitcoin ξεπεράσει την αντίσταση των 48.000 δολαρίων, τότε θα έχει επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο. Στην περίπτωση του χαμηλού ενδιαφέροντος για τα ETFs, δεν είναι καθόλου απίθανο να προσγειωθεί το Bitcoin στις 38.000 δολάρια.

Πότε θα το μάθουμε; Πολύ σύντομα. Σήμερα κιόλας θα φανούν οι πρώτες ενδείξεις, μετά την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street, στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Το σίγουρα κερδισμένο από την έγκριση του Bitcoin ETF βγαίνει… το Ethereum! Για ποιο λόγο; Επειδή οι πιο διορατικοί -ή αν θέλετε οι πιο βιαστικοί- θεωρούν πως αυτό είναι το επόμενο κρυπτονόμισμα που θα ακολουθήσει την πορεία του Bitcoin. Ότι είναι θέμα χρόνου να βγει και γι' αυτό ETF, οπότε θέλουν να πιάσουν θέση έγκαιρα.

Πράγματι, το Ethereum έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι. Είναι το μοναδικό από τα κυριότερα κρυπτονομίσματα που έχει ανέβει 20% τις τελευταίες 3 ημέρες, ενώ τα υπόλοιπα έχουν βαλτώσει. Διέσπασε σαν βούτυρο την αντίσταση των 2.500 δολαρίων και έχει βάλει πλώρη για τις 2.800. Και αυτό, όμως, αναμένεται να επηρεαστεί από τη ζήτηση που θα παρουσιάσει το επόμενο άμεσο διάστημα το ETF του Bitcoin.

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v