Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο επιτυχημένο ήταν το ντεμπούτο των Bitcoin ETFs, τι να περιμένουμε

Ο «τρελός» όγκος συναλλαγών των 10 δισ. σε τρεις ημέρες, το παιχνίδι» των θεσμικών και πόσο μακριά είναι ένα ETF όχι μόνο στο Ethereum, όπως ακούγεται, αλλά και στο Solana.

Πόσο επιτυχημένο ήταν το ντεμπούτο των Bitcoin ETFs, τι να περιμένουμε

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Η Franklin Templeton, ένας επενδυτικός κολοσσός με 1,5 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση, η οποία εισήλθε σχετικά πρόσφατα στον χώρο των crypto με αφορμή το Bitcoin ETF που προσφέρει, ανάρτησε ένα tweet σχετικά με το πόσο εντυπωσιασμένη είναι με το Solana! Πόσο μακριά άραγε θα είναι ένα ETF όχι μόνο στο Ethereum όπως ακούγεται, αλλά και στο Solana

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πάρει πολύ ζεστά το ETF του Bitcoin. Μέχρι και τα λέιζερ μάτια έχουν βάλει στον λογαριασμό τους στο X (πρώην Twitter), δηλαδή στον Benjamin Franklin που κοσμεί το λογότυπό τους.

Σε ένα άλλο tweet, ισχυρίζεται πως τα crypto βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας οικονομικά, όπως ακριβώς έκανε το Διαδίκτυο με τις πληροφορίες, ενώ σ’ άλλο ότι είναι ενθουσιασμένοι από το Ethereum.

Μέχρι και meme έβγαλαν προκειμένου να περάσουν το μήνυμα πως η παραδοσιακή επενδυτική τακτική του 60/40 σε ομόλογα και μετοχές δεν είναι πλέον ελκυστική. Μαζί με ομόλογα και μετοχές, ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα ποσοστό σε Bitcoin.

Ίσως το καλύτερο από όλα τα tweets είναι εκείνο που διαφημίζουν πως δεν θα χρεώνουν καθόλου διαχειριστικά τέλη μέχρι τον Αύγουστο. Τα κάνουν για ποιο λόγο λέτε; Όχι για να εξοικονομείς δολάρια αλλά Bitcoin! «Κάθε σεντ που γλιτώνεις, είναι ένα σατόσι που κερδίζεις». 

Η ανταπόκριση των επενδυτών στα ETFs του Bitcoin δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Σύμφωνα με στοιχεία της CoinShares, τις πρώτες τρεις ημέρες των συναλλαγών σημειώθηκαν καθαρές εισροές 871 εκατομμυρίων δολαρίων

Η BlackRock έλαβε τα περισσότερα. Συγκεκριμένα, μάζεψε 723 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε η Fidelity με 545 εκατομμύρια. Εκροές σημειώθηκαν από Grayscale, όπως ήταν αναμενόμενο. Τα χαμηλότερα fees και η μεγαλύτερη αξιοπιστία των BlackRock, Fidelity, ARK, VanEck, Franklin Templeton, οδήγησε πολλούς να αλλάξουν εκδότη.

Εκεί που τα δεδομένα προκαλούν εντυπωσιασμό, ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος για το Bitcoin, είτε αρνητικό είτε θετικό, ήταν ο όγκος συναλλαγών τις πρώτες 3 ημέρες, ο οποίος έφτασε στο τρελό νούμερο των 10 δισεκατομμυρίων.

Ο χαρακτηρισμός «τρελό» δεν είναι δικός μας. Τον ανέφερε ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής για την κατηγορία των ETF στο Bloomberg. Για ποιο λόγο; Επειδή υπήρχαν 500 ETF που κυκλοφόρησαν το 2023.

Σήμερα, πραγματοποίησαν αθροιστικά όγκο 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πιο δημοφιλές έκανε 45 εκατομμύρια. Μόνο του το Ishares Bitcoin Trust (IBIT) της BlackRock έκανε πιο πολλά από όσα ETF άρχισαν να διαπραγματεύονται την περσινή χρονιά.

Κι όλα αυτά, παρότι κάποιες χρηματιστηριακές πλατφόρμες αρνήθηκαν να προσφέρουν πρόσβαση στα νέα ETF Βitcoin, όπως η συντηρητική Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας στους οικονομικούς συντάκτες, με εμφατικό τρόπο, θα το αποφύγουν σαν την «πανούκλα»!

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα νέα προϊόντα «δεν ευθυγραμμίζονται με τη φιλοσοφία τους για ένα καλά ισορροπημένο, μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο».

Δεν είναι μόνο η Vanguard που αρνείται πεισματικά να συμμετέχει. Από το Davos, ο επικεφαλής της JP Morgan επανέλαβε πως η προσωπική του συμβουλή είναι να μην εμπλακεί κανείς με το Bitcoin, επειδή δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Επανέλαβε τη θέση του ότι η μόνη πραγματική χρήση του είναι για απάτες, φοροδιαφυγή και σωματεμπορία. Βέβαια, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι πως η JPMorgan συμμετέχει ως «authorized participant» για το Bitcoin ETF της BlackRock!

Όσον αφορά την BlackRock, η Rachel Aguirre, επικεφαλής των αμερικανικών iShares, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg ανάφερε πως τα κεφάλαια εισρέουν από διαφορετικού τύπου επενδυτές. Από επενδυτές που ήθελαν να αποκτήσουν έκθεση στο Bitcoin από την πρώτη κιόλας ημέρα, μέχρι εκείνους που τώρα αρχίζουν να εξετάζουν πιο σοβαρά αυτή τη νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. 

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι άλλο: Αν η BlackRock θα θελήσει να στρέψει ένα μέρος από τον απίστευτα τεράστιο πλούτο που διαχειρίζεται για λογαριασμό εύπορων ιδιωτών και μεγάλων θεσμικών τις επόμενες εβδομάδες ή και μήνες, προς το Bitcoin. Αυτό, όπως ανάφερε, δεν μπορεί να το σχολιάσει. Ωστόσο ισχυρίστηκε πως έχουν εστιάσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πελατών τους και ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις ανάγκες τους.

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια λοιπόν; Θα το κάνουν, αλλά δεν βιάζονται. Έτσι, λειτουργεί η BlackRock. Οι παλαιότεροι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται πως είχαμε επισημάνει τη στροφή της BlackRock προς το Bitcoin, από τον Νοέμβριο του 2020.

Τότε ο Rick Rieder, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της BlackRock, ισχυρίστηκε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον χρυσό. Όπως ανάφερε, η ψηφιακή μορφή του το καθιστά άμεσα μεταφερόμενο και πιο λειτουργικό από το μέταλλο. 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

Επενδυτικός οδηγός για κρυπτονομίσματα

Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας, σε συνεργασία με το Εuro2day.gr σάς προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσετε από το 99% των υπόλοιπων traders. Να ξεκινήστε σωστά την επενδυτική σας πορεία στα κρυπτονομίσματα. Να μάθετε από τους καλύτερους, σε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων που άρχισε 13 Ιανουαρίου και διαρκεί 3 μήνες (124 ώρες).

Λεπτομέρειες θα βρείτε στο https://indifi.gr/

 



* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v