Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κλοπή-μαμούθ στα crypto, πόσο ασφαλή είναι τα πορτοφόλια

Πανικός μεταξύ των επενδυτών του XRP, μετά την είδηση ότι κλάπηκαν κρυπτονομίσματα εκατομμυρίων από τον πρόεδρο της Ripple. Η διαδρομή του χρήματος, οι χάκερ και τα θέματα ασφαλείας.

Νέα κλοπή-μαμούθ στα crypto, πόσο ασφαλή είναι τα πορτοφόλια

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Όταν διαβάζεις ότι χάκαραν τους λογαριασμούς του συνιδρυτή και προέδρου ενός από τα κορυφαία -βάσει κεφαλαιοποίησης- και παλαιότερα κρυπτονομίσματα, η πρώτη σου σκέψη είναι πως πρόκειται για ψέμα. Η είδηση ακούγεται ακόμα πιο απίστευτη, όταν αναφέρει πως κλάπηκαν νομίσματα αξίας τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων δολαρίων.

Κι όμως είναι αληθινή και αφορά το XRP. Συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ripple, Chris Larsen, επιβεβαίωσε την κλοπή. Δήλωσε στο Χ ότι τα κλεμμένα νομίσματα προέρχονται από τους προσωπικούς του λογαριασμούς… καθησυχάζοντας τους κατόχους XRP, ότι δεν υπάρχει ευπάθεια στο δίκτυο. 

Όπως παρατηρούμε στο ωριαίο διάγραμμα του XRP, στην αρχή επικράτησε ένας μικρός αλλά ελεγχόμενος πανικός. Η αξία του νομίσματος υποχώρησε 5% και βρέθηκε κάτω από το μισό δολάριο. Κατόπιν όμως επικράτησε ψυχραιμία ή/και επενέβη ο market maker και η τιμή επανήλθε. Μάλιστα έφτασε -έστω και προσωρινά- πιο πάνω από την τιμή που είχε την ώρα της είδησης.

Το ποσό που κλάπηκε ήταν 213 εκατομμύρια XRP, αξίας 112 εκατομμυρίων δολαρίων. Από την on-chain ανάλυση φάνηκε πως τα κλεμμένα κεφάλαια διασκορπίστηκαν προς διάφορα ανταλλακτήρια, κατευθυνόμενα προς τα Binance, Kraken, Gate, OKX και άλλα.

Η κλοπή δεν αποκαλύφθηκε πρώτα από τον Larsen, αλλά από έναν χρήστη του X (πρώην Twitter) με το ψευδώνυμο ZachXBT, ο οποίος είναι ερευνητής on chain δεδομένων. Ο ZachXBT παρουσίασε αναλυτικά τη διαδρομή του χρήματος. Από ποιους λογαριασμούς έφυγαν τα χρήματα και σε ποιες διευθύνσεις κατευθύνθηκαν. 

Το βασικό ερώτημα μετά από αυτό το περιστατικό είναι ένα: τα πορτοφόλια Ripple είναι ασφαλή; Ο Larsen διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει το παραμικρό θέμα ασφαλείας. Από ό,τι ανέφερε, ένα σημαντικό μέρος των κλεμμένων κεφαλαίων είχε παγώσει. Οι διωκτικές αρχές έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται στα ίχνη των χάκερ. Επίσης τα ανταλλακτήρια συνεργάζονται αρμονικά, ακολουθώντας τους κανονισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα, κρυπτονομίσματα XRP αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό της κυκλοφορούσας προσφοράς, κινδύνευσαν σε μια άλλη απόπειρα hacking. Αυτή τη φορά, στόχος ήταν το ανταλλακτήριο Bitfinex. Σύμφωνα με τον CTO της Bitfinex, Paolo Ardoino, ο χάκερ επιχείρησε να κλέψει τα νομίσματα μέσω ενός «Partial Payments Exploit». Για κακή του τύχη, όμως, η Bitfinex το αντιλήφθηκε έγκαιρα και τον εμπόδισε.

Κοιτώντας το ημερήσιο διάγραμμα, διαπιστώνουμε πως το XRP δεν έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από την άνοδο του Bitcoin το 2023. Αυτή την ώρα, η τιμή του βρίσκεται στα 49 σεντς του δολαρίου, καταγράφοντας άνοδο 48% το τελευταίο 12μηνο.

Κι όλα αυτά παρά την ευνοϊκή έκβαση της δικαστικής διαμάχης της Ripple Labs που είχε με την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) τον Ιούνιο.

Τι έγινε τότε; Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στη νότια επαρχία της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε υπέρ της εταιρείας, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό της SEC ότι το κρυπτονόμισμα XRP αποτελεί χρεόγραφο (security).

Η δικαστής έκρινε ότι οι πωλήσεις του XRP σε θεσμικούς επενδυτές, στην απόπειρά του να συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδρύματα, θεωρούνται όντως πωλήσεις χρεογράφων. Ωστόσο, ταυτόχρονα αποφάνθηκε ότι οι αγοραπωλησίες μέσα από ανταλλακτήρια θεωρούνται απόλυτα νόμιμες!

Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμούσε από το 2020 και προκάλεσε τεράστια ζημιά στο XRP. Πολλά ανταλλακτήρια έσπευσαν να το διαγράψουν από τις λίστες με τα υπό διαπραγμάτευση νομίσματα. Άμεσα όμως κάποια το ενέταξαν και πάλι, για πρώτη φορά, σε περίπου δύο χρόνια.

Αμέσως μετά την απόφαση, η SEC υπέβαλε επιστολή προθέσεων για να ζητήσει προσωρινή έφεση στη συνοπτική απόφαση της υπόθεσης. Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς απορρίφθηκε. Παρ' όλα αυτά η SEC και η Ripple θα συνεχίσουν με ακόμη μια δικαστική ακρόαση τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, για να επιλύσουν ορισμένα από τα ζητήματα της υπόθεσης.

Συνεπώς, το δικαστικό σίριαλ συνεχίζεται…

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v