Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ανεβαίνουν πάλι τα κρυπτονομίσματα

Κοντά σε νέο ιστορικό υψηλό το Bitcoin, πριν από το halving. Τι ρόλο έχουν παίξει οι καθαρές εισροές στα Bitcoin ETFs και πώς έχουν επηρεάσει τη σχέση προσφοράς και ζήτησης. Πώς κάηκαν τα δάκτυλα των «σορτάκηδων».

Γιατί ανεβαίνουν πάλι τα κρυπτονομίσματα

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σε μεγάλα κέφια βρίσκονται οι επενδυτές στον χώρο των crypto. Τη Δευτέρα εκτοξεύτηκε η τιμή του Bitcoin +12%, ενώ μετά από μια μικρή ανάπαυλα χθες, το πάρτι συνεχίζεται και σήμερα με +6%.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα ξεπέρασε πλέον τις 60.000 δολάρια, όπως παρατηρούμε στο 4ωρο διάγραμμα. Σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή του Νοεμβρίου του 2021.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του βρίσκεται κοντά στο να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό πριν από το halving. Και το halving βρίσκεται δύο μήνες μακριά.

Παρόμοια αλλά μικρότερη σε ποσοστό ήταν η άνοδος στα υπόλοιπα κυριότερα κρυπτονομίσματα. Ενδεικτικά το Ethereum διαπραγματεύεται στις 3.300 δολάρια, πολύ κοντά στην ισχυρή αντίσταση των 3.500 δολαρίων.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η τιμή; Επειδή εκεί ήταν η τοπική κορυφή του Μαρτίου του 2022, όπως φανερώνει το ημερήσιο διάγραμμα.

Για ποιο λόγο υπήρξε η απότομη άνοδος; Εξαιτίας του συνήθη υπόπτου: των ETFs. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, τη Δευτέρα έσπασε το ρεκόρ όγκου συναλλαγών. Ξεπέρασε ο αριθμός τους ακόμα και την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Την επόμενη έπεσε ελάχιστα, αλλά και πάλι διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ο Eric Balchunas, επικεφαλής αναλυτής του Bloomberg, τόσο μεγάλο όγκο συναλλαγών δεν πραγματοποιούν ούτε μετοχές των ΗΠΑ μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Επίσης βρίσκει ενδιαφέρον ότι το IBIT της BlackRock σημείωσε πάνω από 100.000 μεμονωμένες συναλλαγές τη Δευτέρα, ενώ και την Τρίτη ήταν πολύ κοντά σε αυτό το νούμερο.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στατιστικό δεδομένο είναι οι καθαρές εισροές στα Bitcoin ETFs. Όπως φανερώνει η παρακάτω εικόνα, τις δύο προηγούμενες ημέρες υπήρξε καθαρή εισροή που υπερέβη σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Για πρώτη φορά σε δύο συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης σημειώθηκε εισροή αξίας άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τι σημαίνει αυτή η ποσότητα στη σχέση προσφοράς και ζήτησης; Ότι τα νομίσματα που απορροφούνται μόνο από τα ETFs είναι δεκαπλάσια από τα «φρεσκοτυπωμένα». Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο βγαίνουν καθημερινά 900 νέα Bitcoin. Ωστόσο από τον Απρίλιο και μετά, θα βγαίνουν 450. Τα μισά!

Συνεπώς, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός αγορών, η ζήτηση από τα ETFs θα είναι η εικοσαπλή από την προσφερόμενη ποσότητα!

Λίγοι έχουν αντιληφθεί ακόμα πως τα Bitcoin είναι σπάνια. Και ακόμα πιο σπάνια είναι τα άμεσα διαθέσιμα προς πώληση. Αυτά δηλαδή που βρίσκονται στα ανταλλακτήρια και όχι στα προσωπικά πορτοφόλια. Το ποσοστό των Bitcoin που κατέχουν τα ανταλλακτήρια είναι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Δεκέμβρη του 2017!

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους επενδυτές πως η «αιμορραγία» από το GBTC της Grayscale δείχνει εμφανή σημάδια κόπωσης. Ειδικά τη Δευτέρα ήταν στο χαμηλότερο σημείο όπου έχει βρεθεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Ki Young Ju, ιδρυτή και CEO της εταιρείας on chain ερευνών Cryptoquant, η τιμή του Bitcoin έχει ως πάτο τις 55.000 δολάρια και ως κορυφή τις 112.000. Θεωρεί πως ασκείται πίεση προς τα πάνω από τα ETFs.

Από μια άλλη εταιρεία on chain ερευνών, την Glassnode, η εκρηκτική άνοδος έχει ως καύσιμο τη ρευστοποίηση των «σορτάκηδων». Αυτή θεωρεί τη βασική ποιοτική διαφορά των 57.000 δολαρίων που έφτασε το Bitcoin αυτή την περίοδο, σε σχέση με το 2021.

Ισχυρίζεται πως αυτή τη φορά οι short-sellers συνεχίζουν να στοιχηματίζουν ενάντια στην επικρατούσα ανοδική τάση, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται λόγω της μόχλευσης σε ρευστοποίηση της θέσης τους.

Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι για όλα φταίει… ο Jim Cramer, ο γνωστός αναλυτής και παρουσιαστής του καναλιού CNBC. Ο Cramer, με κάποιο…. μεταφυσικό τρόπο, «καταφέρνει» εδώ και χρόνια να πέφτει θεαματικά έξω σε οποιαδήποτε πρόβλεψη έχει κάνει για το Bitcoin. Στην αρχή του έτους εκφράστηκε θετικά για το Bitcoin και λίγες ώρες αργότερα… άρχισε να πέφτει!

Αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου, σε ανάρτησή του στο Χ, ισχυρίστηκε πως δύσκολα το Bitcoin θα βρει τον βηματισμό του. Τι ακολούθησε; Μέσα σε ένα μήνα σχεδόν, η τιμή του Bitcoin ανέβηκε 55%!

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v