Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ράλι, οι «αρκούδες» και η ευκαιρία του Bitcoin

Μια ανάσα από τις 73.000 δολάρια το δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Η bear market στα crypto, η πανηγυρική διάψευση των «γκουρού» και κάποια... μαθήματα ιστορίας.

To ράλι, οι «αρκούδες» και η ευκαιρία του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

 

Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets (https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day)
 

Δεν έχει υπάρξει άλλο περιουσιακό στοιχείο στην οικονομική ιστορία που να κατηγορήθηκε τόσο πολύ, να συκοφαντήθηκε, να λοιδορήθηκε, όσο το Bitcoin. Που να πολεμήθηκε τόσο πολύ, επειδή θεωρήθηκε πως απειλούσε τεράστια συμφέροντα, εδραιωμένα επί δεκαετίες. Που να είχε εναντίον του τόσους πολλούς επιφανείς καθηγητές πανεπιστημίου, νομπελίστες οικονομικών, την αφρόκρεμα των επιστημόνων, επενδυτικών συμβούλων, τραπεζικών ιδρυμάτων.

Κι όμως, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να αγόρασε Bitcoin  σε οποιαδήποτε στιγμή στη 15χρονη πορεία του και να βρίσκεται χαμένος. Ούτε ένας! Εννοούμε βέβαια όσους απόκτησαν Bitcoin και το έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα, όχι όσους έχουν επιδοθεί στο trading.

Πράγματι, η τιμή του Bitcoin σταμάτησε μια ανάσα από τις 73.000 δολάρια χθες το βράδυ, ώρα Ελλάδας, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω ωριαίο διάγραμμα. Για άλλη μια φορά τις τελευταίες εβδομάδες, η Δευτέρα ήταν έντονα ανοδική, καθώς το Bitcoin σκαρφάλωσε 8%.

Απόψεις, φιλοσοφίες, συστήματα, μέθοδοι, υπάρχουν πολλές. Συχνά αντικρουόμενες. Ωστόσο στις επενδύσεις ένας είναι ο πιο παλιός και ο πιο θεμελιώδης κανόνας: Δίκιο έχει όποιος κερδίζει χρήματα. Όχι αυτός που χάνει.

Στις αγορές υπάρχει ο αδέκαστος δικαστής που ξεδιαλύνει ποιος από όλους αυτούς τους τρόπους είναι ο σωστός. Ποιος είναι ο κριτής; Η πραγματικότητα. Και τι μας λέει η πραγματικότητα; Ότι όλοι αυτοί οι γκουρού, οι μεγαλόσχημοι αναλυτές, οι επενδυτές με δεκαετίες εμπειρίας που μας διαβεβαίωναν ότι το Bitcoin θα πάει στο μηδέν, διαψεύστηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

Πολλοί δίνουν στους κάτοχους Bitcoin συγχαρητήρια για την καλή τους τύχη. Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Δεν είναι τύχη. Δεν τους έπεσε το λαχείο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να περάσουν μέσα από τεράστια κύματα αμφισβήτησης. Περισσότερο με εγκυμοσύνη μοιάζει. Όλοι σού δίνουν συγχαρητήρια τώρα που δικαιώθηκες, που πίστεψες σε αυτό, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες φορές «πάλεψες» για να τα καταφέρεις.

Αυτό που συμβαίνει στην περίοδο που διανύουμε, είναι πως συντελείται μια από τις μεγαλύτερες μεταβιβάσεις πλούτου στην ιστορία. Ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και το 99% των ανθρώπων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν αξίζει να ασχοληθούν επειδή δεν το καταλαβαίνουν. Για την ακρίβεια, δεν έχουν μπει στον κόπο να το καταλάβουν.

Οι εξελίξεις στα κρυπτονομίσματα κινούνται πολύ γρήγορα σε σχέση με τις παραδοσιακές αγορές, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στον χώρο των crypto δεν το αντιλαμβάνονται. Θεωρούν πως η περίοδος του bear market ήταν μακρά και επώδυνη. Κι όμως, η πτωτική τάση κράτησε ουσιαστικά ελάχιστα πάνω από έναν χρόνο. Από την κορυφή του Νοέμβρη του 2021, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η ανάποδη πορεία, προς την άνοδο.

Ο δείκτης S&P με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες χρειάστηκε 7 χρόνια για να προσεγγίσει ξανά την κορυφή του Μαρτίου του 2000. Για να το διασπάσει πειστικά απαιτήθηκε υπομονή 13 ετών, όπως φανερώνει το παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα.

Ο δείκτης Nikei 225 στην Ιαπωνία έσπασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό μετά από 30 χρόνια! Η Amazon χρειάστηκε 9 χρόνια για να ξεπεράσει την κορυφή του 1999, ενώ πρώτα υποχώρησε 98%. 

Μαθήματα ιστορίας

Πριν ακριβώς από 7 χρόνια, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) απέρριψε την πρώτη αίτηση για ETF του Bitcoin στη spot αγορά, επειδή ήταν «πολύ επικίνδυνο». Την αίτηση είχαν καταθέσει τα δίδυμα αδέλφια Winklevoss, ιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Gemini. Τιμή που είχε τότε; 1.000 δολάρια.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ακολούθησαν άλλες 32 αιτήσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες από τη SEC, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024, όπου τελικά δόθηκε το πράσινο φως για διαπραγμάτευση του Bitcoin ETF στην αμερικανική αγορά. Τιμή που είχε τότε; 46.500 δολάρια

Τον Νοέμβριο που μας πέρασε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανάφερε πως «κάθε έξι με οκτώ γενιές, η κόσμος αλλάζει σε καθοριστικό βαθμό. Αυτό που θα συμβεί τα επόμενα 2-3 χρόνια θα καθορίσει το πώς θα μοιάζουν οι επόμενες 4-5 δεκαετίες. Περισσότερες αλλαγές πρόκειται να συμβούν τα επόμενα 5 χρόνια από ό,τι συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια». 

Οι εποχές αλλάζουν. Ο κόσμος ψηφιοποιείται. Η Uber είναι η μεγαλύτερη εταιρεία taxi στον κόσμο δεν θα διαθέτει ούτε ένα taxi. Η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στο κόσμο, η Airbnb δεν διαθέτει ούτε ένα δωμάτιο. Ο πιο δημοφιλής ειδησεογραφικός οργανισμός στον κόσμο, με εκατοντάδες εκατομμύρια αναγνώστες, είναι το Χ (πρώην Twitter). Κι όμως δεν διαθέτει ούτε ένα δημοσιογράφο.

Δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες έχει το Fecebook, το TikTok, το YouTube. Κι όμως δεν διαθέτουν ούτε έναν υπάλληλο που να παράγει περιεχόμενο. Οι ίδιοι οι χρήστες-καταναλωτές το δημιουργούν από μόνοι τους.

Τι κάνουν όλες αυτές οι πλατφόρμες; Αποθηκεύουν και μετακινούν δεδομένα, δηλαδή ηλεκτρόνια. Δεν παράγουν τίποτα απτό και κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Και το πιο ωραίο; Είμαστε ακόμα νωρίς στην πορεία προς την ψηφιοποίηση. Μπροστά μας βρίσκονται τεράστιες ευκαιρίες, προκλήσεις, παγίδες. Δημιουργείται ένα παράλληλο οικοσύστημα, που, αν βρεθείς στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, σου δίνεται η δυνατότητα να βγεις περισσότερο κερδισμένος απ’ όσο είχες φανταστεί.

Τα νέα της αγοράς

Θυμάστε που σας είχαμε αναφέρει πως η MicroStrategy, η εισηγμένη στον Nasdaq με τα περισσότερα Bitcoin στον ισολογισμό της, προτίθεται να δανειστεί 600 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά Bitcoin, εκδίδοντας ανώτερα μετατρέψιμα ομόλογα;

Τελικά συγκέντρωσαν 821 εκατομμύρια, τα οποία μετέτρεψαν σε 12.000 Bitcoin, όπως ανακοίνωσαν χθες. Η εταιρεία διαθέτει συνολικά 205.000 Bitcoin, με μέση τιμή κτήσης τις 33.706 δολάρια. 

 

Το άρθρο είναι χορηγία από το ανταλλακτήριο BITmarkets (https://bitmarkets.com/el/registration?promo=euro2day)

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v