Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν αναμένεται ETF στο Ethereum, οι βασικοί «παίκτες» στο Bitcoin

Δύσκολα θα ανάψει το πράσινο φως η SEC για το δεύτερο τη τάξει crypto asset, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Οι ανακατατάξεις στο ETF του Bitcoin και μια... χαριτωμένη είδηση.

Γιατί δεν αναμένεται ETF στο Ethereum, οι βασικοί «παίκτες» στο Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Σας καλούμε όλους την Κυριακή 21 Απριλίου σε ένα μαραθώνιο κύκλο ομιλιών που αφορούν τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. 12 εκλεκτοί ομιλητές θα αναφερθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες στον χώρο μέχρι την αναζήτηση εργασίας. Η θεματολογία θα περιλαμβάνει Bitcoin, Ethereum, Cardano, Solana, Cosmos, NFTs, Metaverse, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα πολλά. Οι ομιλίες θα διεξαχθούν από τις 13:00 μέχρι τις 22:00, στο ΑΤΗΕΝS MARRIOTT, Συγγρού 385, στo πλαίσιo του Money Show. Όσοι πιστοί...

 

Η έγκριση από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) ενός ETF του Ethereum, παρόμοιου με του Bitcoin, το οποίο να βασίζεται στη spot αγορά, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του CEO της VanEck, Jan van Eck, ενός από τους εκδότες που έχουν καταθέσει την αίτηση.

Ο Jan van Eck αποκάλυψε τις σκέψεις του για το θέμα στην εκδήλωση Paris Blockchain Week, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Γαλλία. Μπορεί η ρυθμιστική αρχή να έχει προθεσμία στα τέλη Μαΐου να αποφασίσει, αλλά ο ρυθμός που κινείται δεν μας κάνει αισιόδοξους, ανάφερε.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, είχε υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι το μόνο κρυπτονόμισμα που μπορεί να θεωρηθεί εμπόρευμα και όχι χρεόγραφο είναι το Bitcoin. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να υπόκεινται στους ομοσπονδιακούς νόμους περί κινητών αξιών.

Εκείνο που περιπλέκει τα πράγματα για το Ethereum είναι o μηχανισμός συναίνεσης proof-of-stake και ο τρόπος που λαμβάνουν αμοιβή οι επικυρωτές. Σύμφωνα με τη SEC, το Ethereum θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν οποιοδήποτε άλλο χρεόγραφο, επειδή η προσδοκία κερδών προκύπτει από τις προσπάθειες τρίτων.

Απαισιόδοξος για το ζήτημα της έγκρισης είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της CoinShares, Jean-Marie Mognetti. Η CoinShares είναι ένας από τους εκδότες Bitcoin ETF, όμως δεν έχει καταθέσει αίτημα για το ETF του Ethereum. «Δεν βλέπω να εγκρίνεται σε αυτή τη φάση», ανάφερε στο CNBC.

Το ETF του Bitcoin

Μπορεί τα πράγματα όσον αφορά το Ethereum να είναι αβέβαια, αλλά το ETF του Bitcoin έχει βρει τον ρυθμό του. Οι βασικοί παίκτες είναι δύο, ο καθένας για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Το IBIT της BlackRock και το GBTC της Grayscale.

Το IBIT της BlackRock συνεχώς κερδίζει μερίδιο αγοράς. Σε κάθε συνεδρίαση προσθέτει Bitcoin στο πορτοφόλι του. Χθες αγόρασε 1.879 νομίσματα, αξίας περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον διαθέτει 265.000 Bitcoin!

Το GBTC, ο δεύτερος μεγάλος παίκτης, πρωταγωνιστεί για τον ακριβώς ανάποδο λόγο. Καθημερινά καταγράφει εκροές, οι οποίες αθροιστικά έχουν ξεπεράσει τις 300.000 Bitcoin. Μόνο χθες πούλησε 2.250 νομίσματα αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη διεύθυνσή του βρίσκονται πλέον 316.000 Bitcoin. Με αυτόν τον ρυθμό, σε 3 μήνες δεν θα του έχει μείνει κανένα!

Το παρακάτω διάγραμμα φανερώνει την αποκλίνουσα πορεία των δύο πρωταγωνιστών. Για την ώρα, το GBTC διαθέτει περισσότερα Bitcoin στην κατοχή του, αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου είναι θέμα ελάχιστων ημερών το ΙΒΙΤ να βρεθεί στη θέση του οδηγού.

Τα ETF Bitcoin της BlackRock και της Fidelity έχουν καταγράψει εισροές για 59 συνεχόμενες ημέρες, κατατάσσοντάς τα μεταξύ των κορυφαίων 20 ETF όλων των εποχών! Το ρεκόρ είναι 160 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, τα διαθέσιμα Bitcoin προς πώληση όλο και λιγοστεύουν. Μόλις 1,74 εκατομμύρια βρίσκονται στα ανταλλακτήρια. Το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018! Τι συμβαίνει όταν έχουμε ταυτόχρονα αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά; Την απάντηση δεν χρειάζεται να σας την πούμε εμείς. Σε οικονομικό site βρίσκεστε…

Δάσκαλε που δίδασκες

Θα κλείσουμε με ένα… χαριτωμένο νέο. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, η BlackRock ανανέωσε το ενημερωτικό δελτίο για το ETF με πολλούς πρωτοεμφανιζόμενους εξουσιοδοτημένους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων των Citadel, Goldman Sachs, UBS, Citigroup. Εξουσιοδοτημένος συμμετέχων θεωρείται η οντότητα που αποκτά τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία ενός ETF.

Προσέξατε το όνομα της Goldman Sachs; Δεν πρόκειται για συνωνυμία. Είναι η ίδια Goldman Sachs που σημαντική μερίδα στελεχών της ισχυρίζεται με στόμφο πως «τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν κατηγορία επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων».  

Μέχρι πρόσφατα, Citi, GS, UBS και Citadel δεν κατονομάζονταν σε κανένα από τα ενημερωτικά. Οπότε, είτε πρόκειται για νεοεισερχόμενους είτε δίσταζαν να φανερωθούν. Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, η εμφάνισή τους οφείλεται στη μεγάλη επιτυχία που είχαν τα Bitcoin ETFs. Όπως φανερώνει το παρακάτω διάγραμμα με τον μηνιαίο όγκο συναλλαγών, τον Μάρτιο σημειώθηκαν σχεδόν οι τριπλές συναλλαγές σε σχέση με τον Φεβρουάριο και οι τετραπλές σε σχέση με τον Ιανουάριο.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v