Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς επιδρά το halving στην τιμή του Bitcoin

Η περιοδική επιβράδυνση στον ρυθμό δημιουργίας νέων Bitcoin και τι σημαίνει για την τιμή του κρυπτονομίσματος, την ευρύτερη αγορά και τα έσοδα των miners.

Πώς επιδρά το halving στην τιμή του Bitcoin

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Οι οικονομικοί κύκλοι υπάρχουν στην ιστορία από… πάντα. Το φαινόμενο συναντάται ακόμα και στη φύση. Σε μια περιοχή με πολλές αντιλόπες, ο αριθμός των λιονταριών αυξάνεται καθώς προσελκύονται από το εύκολο κυνήγι. Όσο, όμως, σημειώνονται περισσότερες επιθέσεις, οι αντιλόπες λιγοστεύουν. Από ένα σημείο και μετά αυτό οδηγεί στη συρρίκνωση του αριθμού των λιονταριών, αφού πλέον δυσκολεύονται να βρουν τροφή.

Η αλυσίδα αίτιου και αποτελέσματος συνεχίζεται, καθώς τα λιγότερα λιοντάρια έχουν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη του πληθυσμού των θηραμάτων. Και πάλι ο κύκλος επαναλαμβάνεται στο διάβα του χρόνου.

Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομική δραστηριότητα. Η εναλλαγή από την ευφορία στην ανησυχία, από την ανάπτυξη στην ύφεση, είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται σε διάφορες παραλλαγές. Οι οικονομικοί κύκλοι συμβαίνουν μεν νομοτελειακά αλλά δεν είναι ισομερείς, ούτε εμφανίζονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.

Όταν μια κοινωνία είναι πιεσμένη οικονομικά, προκειμένου να ανέλθει, οι άνθρωποι που την απαρτίζουν δουλεύουν σκληρά επί πολλές ώρες. Όταν φτάσουν σ’ ένα επιθυμητό επίπεδο διαβίωσης, τότε η προσπάθεια χαλαρώνει. Έχουν πλέον τη δυνατότητα να πάνε διακοπές, να μη δουλεύουν υπερωρίες, να αγοράζουν πολυτελή αντικείμενα. Η χαλάρωσή τους, όμως, δίνει ευκαιρία στους ανταγωνιστές να τους φτάσουν ή ακόμα και να τους ξεπεράσουν. Αυτό οδηγεί στο να εντείνουν και πάλι την προσπάθειά τους, βάζοντας τις βάσεις για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

Μια κεντρική τράπεζα προσπαθεί, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία, να καταπολεμά τους οικονομικούς κύκλους. Ο ρόλος της είναι αντι-κυκλικός. Όταν η οικονομία επιταχύνει, αυξάνει τα επιτόκια για να αποφύγει την υπερθέρμανση και τον πληθωρισμό. Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, μειώνει το κόστος του χρήματος και παρέχει ρευστότητα. Λειτουργεί σαν αμορτισέρ που αποσβένει τους κραδασμούς.

Στο Bitcoin, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Κάθε κύκλος είναι μέσα σε σχετικά σταθερό χρονικό πλαίσιο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς την τρέχουσα παροχή, τη συνολική προσφορά και το ποσοστό εισροής νέων χρημάτων στο σύστημα. Με ακρίβεια και με προοπτική δεκαετιών, επειδή σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια είναι προγραμματισμένο να συμβαίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που καθορίζει την ίδια την πορεία του Bitcoin: το halving (υποδιπλασιασμός). Η προσφορά χρήματος από την παραγωγή νέων νομισμάτων μειώνεται στο μισό.

Πώς συμβαίνει αυτό; Τα νέα Bitcoin δημιουργούνται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ. Η ανταμοιβή εκείνων που τα παράγουν, ξεκίνησε με 50 Bitcoin ανά μπλοκ και μειώνεται κατά το ήμισυ κάθε 210.000 μπλοκ. Από 7.200 Bitcoin την ημέρα που παράγονταν την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, περάσαμε στις 3.600, αργότερα στα 1.800 και στα 900, που παράγονται από τον Μάιο του 2020. Από τον Απρίλιο του 2024 θα εμφανίζονται 450.

Κατόπιν, μια τετραετία αργότερα, 225 και αυτό θα συνεχίζεται επί δεκαετίες, μέχρι να μηδενίσουν.

Συνεπώς, τα Bitcoin τελειώνουν! Γίνονται όλο και πιο σπάνια. Η περιοδική επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας αποτρέπει τον πληθωρισμό. Από την ποσοτική χαλάρωση των συμβατικών νομισμάτων, ο νομισματικός κόσμος του Bitcoin μάς εισάγει στην έννοια της ποσοτικής σκλήρυνσης.

Το halving πρακτικά σημαίνει πως αυξάνεται το κόστος παραγωγής για κάθε νέο νόμισμα. Στον ίδιο χρόνο, στον ίδιο κόπο και στο ίδιο κόστος, οι παραγωγοί Bitcoin θα αμείβονται με τα μισά νομίσματα. Φανταστείτε κάθε τέσσερα χρόνια τα μισά ορυχεία χρυσού στον κόσμο να κλείνουν ταυτόχρονα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Bitcoin.

Να διευκρινίσουμε πως η ποσότητα των νομισμάτων που βρίσκονται στην κυκλοφορία δεν μειώνεται. Αυτό που ελαττώνεται είναι ο ρυθμός παραγωγής των νέων νομισμάτων. Δεν αλλάζει η ποσότητα των νομισμάτων όσων κατέχουν Bitcoin.

Το Bitcoin δεν είναι αποπληθωριστικό. Δεν μειώνεται η ποσότητα νομισμάτων όσο περνάει ο καιρός. Αυξάνεται, αλλά σε αντίθεση με τα συμβατικά κρατικά νομίσματα, αυξάνεται σε μειωμένο και, κυρίως, αυστηρά προκαθορισμένο ρυθμό.

Μέχρι τώρα, το halving έχει αποδειχθεί καταλύτης που ωθεί την τιμή προς τα πάνω. Παρότι δεν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού, σίγουρα αντιλαμβάνονται όλοι τι πραγματικά συμβαίνει; Μάλλον όχι. Ακόμα δεν είναι κατανοητό το φαινόμενο. Δεν είναι παράξενο. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στον νομισματικό χώρο. Δεν γνωρίζουν όλοι τι συμβαίνει ή τις ιδιαιτερότητες του χώρου.

Τι θα γίνει όταν τελειώσουν τα Bitcoin; Πώς θα έχουν έσοδα οι miners; Οι miners, εκτός από τα blockrewards, αμείβονται και από τις προμήθειες των συναλλαγών. Όσο αυξάνονται οι συναλλαγές, το ποσό των αμοιβών των miners από καινούργια Bitcoin θα αντικατασταθεί από τις προμήθειες. Θεωρητικά, όσο αυξάνεται η δημοτικότητα του Bitcoin -άρα και οι συναλλαγές- τόσο θα κερδίζουν όλο και περισσότερο από εκεί.

Πράγματι, στις 20 Απριλίου, οι εξορύκτες Bitcoin κέρδισαν συλλογικά 78,3 εκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις συναλλαγών. Νέο ιστορικό υψηλό για τα έσοδα από τέλη συναλλαγών σε δολάρια. Μεταξύ 19 και 20 Απριλίου, οι «ανθρακωρύχοι» κέρδισαν 89,8 εκατομμύρια δολάρια σε χρεώσεις συναλλαγών, δηλαδή περισσότερα από όσα κέρδισαν για ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο.

 

Βιβλίο για τα κρυπτονομίσματα

Το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin» μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία ή το https://shop.media2day.gr/books/2/prodcategory

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς σκοπούς και μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v