Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 0,09% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Δευτέρα

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν, επίσης, οριακά ενισχυμένο 0,03%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με ζημιές και 2 παρέμειναν αμετάβλητες.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 15/10/2018

Οριακή άνοδο Ενεργητικού 0,09% σημείωσε η αγορά των Α/Κ κατά τη διάρκεια της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 6,206 δις €. Αιτία της ανεπαίσθητης ανόδου ήταν ο αισθητά πτωτικός ρυθμός μεριδίων -0,07%, που αντιστοιχεί σε υψηλό ημερήσιο αρνητικό τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών (αξίας 4,803 εκατ. €) και εξανέμισε την αύξηση από θετικές αποδόσεις.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων να παραμένει πτωτική -6,77% σε σχέση με την έναρξη της χρονιάς, πολύ κοντά στα χαμηλά έτους.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης το πρόσημο της αγοράς ήταν, επίσης, οριακά ενισχυμένο 0,03%. Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 10 έκλεισαν με κέρδη, οι 8 με ζημιές και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (οι κατηγορίες των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και Βραχ. Διάρκειας). Σε μέση θετική απόδοση ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,03%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,68% και τα Μικτά Α/Κ με 0,25%. Στον αντίποδα, την εντονότερη μέση υποχώρηση καθαρών τιμών υπέστησαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,70%, τα Funds of Funds Μετοχικά με -0,38% και τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,29%.

Σε αρκετές κατηγορίες υπήρξε υψηλή κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων που οδήγησε σε εξίσου υψηλή συναλλακτική αξία. Η επενδυτική διάθεση, όμως, παρέμεινε αρνητική. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 3,527 εκατ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 998 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 338 χιλ. €, στα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 251 χιλ. €. και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 237 χιλ. €. Τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας υπέστησαν μικρές ρευστοποιήσεις, περί των 116 χιλ. €.

Αντιθέτως, μόνον μία κατηγορία επέτυχε ουσιαστική αξία εισροών (τα Funds of Funds Μικτά με 841 χιλ. €), οι οποίες απλώς περιόρισαν το εύρος του τελικού αρνητικού ισοζυγίου.


Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v