Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πού να επενδύσετε τώρα!

Ποιες οι τιμές στόχοι του αμερικανικού επενδυτικού οίκου για τα βασικά asset classes. Τι εκτιμά για τον S&P 500 και την πιθανότητα πτώσης του. Οι κατηγορίες μετοχών που είναι φαβορί για φέτος, αλλά και το δύσκολο 2014 για τα εμπορεύματα.

Goldman Sachs: Πού να επενδύσετε τώρα!

Η Goldman Sachs βλέπει μικρή άνοδο της τάξεως του 5% στον δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2014 και θέτει την τιμή στόχο στις 1.900 μονάδες, αφού προβλέπει μονοψήφια αύξηση για τα κέρδη ανά μετοχή 8%, στα 116 δολάρια, και δείκτη αποτίμησης κερδών P/E στις 15 φορές.

Ωστόσο, ο δρόμος της ανόδου θα είναι δύσβατος, αφού με πιθανότητα 67% στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί ο δείκτης θα διορθώσει 10% ή στις 1.650 μονάδες, όταν η μέγιστη διόρθωση το 2013 ήταν μόλις 6%.

Για το 2015 και το 2016, με αρωγό τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων και κερδών, η τιμή του δείκτη ανεβαίνει στις 2.100 μονάδες και τις 2.200 αντίστοιχα στο τέλος του 2016.

Η προσέγγιση του επενδυτικού οίκου για τις αμερικανικές μετοχικές αξίες είναι: διατήρηση θέσεων στις κυκλικές μετοχές όπως τεχνολογία, βιομηχανία, μη βασικά καταναλωτικά αγαθά και αποστροφή (short) για μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά όπως τηλεπικοινωνίες, utilities και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Εκτιμά ότι η επαναγορά μετοχών και τα μερίσματα θα ανέλθουν σε 950 δισ. δολάρια φέτος, επίπεδα ρεκόρ από το 2007, και θα αφορούν το 45% της χρήσης των μετρητών των εταιρειών του S&P 500, με το υπόλοιπο 55% να αποτελεί επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

Οι τέσσερις θεματικές ενότητες που ξεχωρίζει στις αμερικανικές μετοχές είναι:

1. Επιχειρήσεις που αυξάνουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες. Οι μετοχές που έχουν υποεπενδύσει την τελευταία 3ετία και έχουν υψηλή απόδοση επενδεδυμένων κεφαλαίων η G.S. πιστεύει ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες τους το 2014 για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη.

2. Εταιρείες με υψηλές αποδόσεις από την επαναγορά των μετοχών τους.

3. Μετοχές με υψηλό βαθμό λειτουργικής μόχλευσης. Η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσει τις πωλήσεις τους και οι επιχειρήσεις με ισχυρό βαθμό λειτουργικής μόχλευσης θα ωφεληθούν περισσότερο στα κέρδη ανά μετοχή τους.

4. Growth έναντι αξίας. Οι μετοχές του δείκτη Russell 1000 Growth θα ξεπεράσουν τις αποδόσεις του Russell 1000 Value, αφού το μειούμενο risk premium και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα ωφελήσουν τα growth έναντι των value stocks.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από τις προτάσεις και τις προβλέψεις της Goldman Sachs είναι η οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία πιστεύουν ότι θα αναπτυχθεί με ποσοστό 3% φέτος, με τη Fed να ολοκληρώνει το tapering στο τέλος του έτους, αλλά τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα έως το 2016.

Για τις λοιπές αγορές μετοχών, η τιμή στόχος για τον δείκτη Europe Stoxx 600 τους επόμενους 12 μήνες είναι οι 360 μονάδες και το περιθώριο ανόδου 10%.

Ο στόχος για τον δείκτη στην Ιαπωνία Topιx είναι οι 1.450 μονάδες και το upside 11%.

Για τα ομόλογα, το επόμενο 12μηνο υπολογίζει αποδόσεις 3,3% για το 10ετές των ΗΠΑ, 2,3% για την Ε.Ε. και 1% για την Ιαπωνία, αποδόσεις αυξημένες 25 ως 31 μονάδες βάσης.

Αρνητικό διατηρεί το outlook στο 12μηνο για τα εμπορεύματα με αποκορύφωμα τη διατήρηση της αρνητικής πρόβλεψης για τον χρυσό και τον χαλκό, για τα οποία προβλέπει τιμές 1.110 δολάρια ανά ουγκιά και 6.200 δολάρια ανά μετρικό τόνο αντίστοιχα, ή πτώση 8% και 16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v