Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Δώδεκα μετοχές με... κρυφές χάρες!

Πολλές περιφερειακές μετοχές του ΧΑ έχουν ”γράψει” αξιοσημείωτα ράλι κατά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο το 1/3 τουλάχιστον των μετοχών στο Χ.Α. εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ελκυστικό P/BV. Υπάρχουν όμως και 12 τίτλοι με P/E χαμηλότερο του 1,20, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν συγκινήσεις.

Σοφοκλέους: Δώδεκα μετοχές με... κρυφές χάρες!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Παρά το γεγονός ότι πολλές περιφερειακές μετοχές της Σοφοκλέους έχουν ”γράψει” αξιοσημείωτα ράλι κατά τους τελευταίους μήνες, το 1/3 τουλάχιστον των μετοχών στο Χ.Α. εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ελκυστικό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV).

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της 11ης Ιουνίου, 63 μετοχές διαπραγματεύονται με P/BV χαμηλότερα της μονάδας, ενώ σε άλλες 29 περιπτώσεις ο ίδιος δείκτης υπολείπεται του 1,20 (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη έως και κατά 20% σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια).

Στις ”υποτιμημένες” -με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη- μετοχές συχνά συμπεριλαμβάνονται:

* Τίτλοι με προβληματικά οικονομικά δεδομένα, όπως οι Ευρωσυμμετοχές, ο Δούρος, ο Βαράγκης, η Σέλμαν κ.ά.

* Μετοχές του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου, λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες από τις χώρες χαμηλού κόστους.

Στις περιπτώσεις αυτές, συχνά οι χαμηλοί δείκτες P/E συνοδεύονται από ζημιογόνα αποτελέσματα και από ανυπαρξία μερίσματος (Τεξαπρέτ, Maxim, ΕΛΦΙΚΟ, Βαρβαρέσος, Επίλεκτος, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία κ.ά.).

Από τις κλωστοϋφαντουργικές μετοχές, πάντως, ξεχωρίζουμε τις περιπτώσεις της Φιερατέξ (η οποία είναι κερδοφόρος και διαπραγματεύεται με P/E 11,1), της Ελληνικής Υφαντουργίας (η οποία δεν αντιμετωπίζει τόσο οξύ ανταγωνισμό από το εξωτερικό, λόγω της εξειδίκευσής της) και της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου (η οποία έχει μηδέν δάνεια και η μισή περίπου κεφαλαιοποίησή της έχει τη μορφή μετρητών και τίτλων σταθερού εισοδήματος).

* Μετοχές από τον κλάδο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, λόγω της έλλειψης βάθους στην αγορά. Συχνά, επενδυτές που πιστεύουν στις προοπτικές του χρηματιστηρίου τοποθετούνται σε μετοχές με discount, πιστεύοντας ότι αυτό αποτελεί δείκτη ασφάλειας και επενδυτική ευκαιρία.

* Μικρές εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου (Προοδευτική, Έδραση, ΕΚΤΕΡ, Μοχλός, Αθηνά, Αφοί Μεσοχωρίτη κ.ά.), καθώς τα περιθώρια κέρδους σε αυτόν έχουν μικρύνει και η αγορά πιστεύει ότι το μέλλον πλέον ανήκει στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές δεν είναι σε θέση να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους μετόχους τους, είτε πωλούμενες σε μεγαλύτερες ”δυνάμεις” της αγοράς είτε προσελκύοντας κάποιον στρατηγικό συνεταίρο (ή έστω με τη... φήμη για στρατηγικό συνεταίρο).

* Στους ”δύσκολους” κλάδους συμπεριλαμβάνεται και αυτός των αλεύρων, καθώς οι Λούλης, Κεπενός και Χατζηκρανιώτης διαπραγματεύονται με P/BV από 0,79 και κάτω...

Περιπτώσεις που ξεχωρίζουν

Υπάρχουν όμως και αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται με δείκτη P/E χαμηλότερο του 1,20, που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν συγκινήσεις στους επενδυτές της οδού Σοφοκλέους. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

* ΕΥΔΑΠ (P/BV1): Οι δείκτες P/E και μερισματικής απόδοσης δεν είναι από τους καλύτερους (23,3 με βάση τα περυσινά κέρδη και 1,51% αντίστοιχα), ωστόσο το φετινό πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ καλό. Οι δυνατότητες για πολύ υψηλότερα κέρδη στο μέλλον υπάρχουν, καθώς οι κινήσεις για περιορισμό του κόστους συνεχίζονται και αναμένονται αυξήσεις τιμολογίων μετά τις εκλογές (οι τελευταίες έγιναν τον Δεκέμβριο του 2004!).

* ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING (P/BV 0,83): Με βάση τους δείκτες συγκαταλέγεται στις ελκυστικότερες μετοχές της Σοφοκλέους, με P/E 10,2 και μερισματική απόδοση 4,7%. Από την άλλη πλευρά, εδώ και χρόνια η αγορά φοβάται την πιθανότητα απόσυρσης της εταιρείας από το ταμπλό, πράγμα που φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Το υψηλό ποσοστό που κατέχει στην Πειραιώς Leasing η μητρική τράπεζα επηρεάζει πτωτικά την εμπορευσιμότητα του τίτλου.

* ΑΛΟΥΜΥΛ (P/BV0,84, P/E 13,3, μερισματική απόδοση 1,84%): Δείκτες πολύ καλύτεροι από τον μέσο όρο της αγοράς για τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου. Ο εισηγμένος όμιλος προχώρησε κατά την περίοδο 2002 - 2005 σε πολύ υψηλές επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί για χρόνια σε αρνητικές ταμειακές ροές και υψηλό δανεισμό. Σήμερα, πάντως, οι ταμειακές ροές έχουν ”γυρίσει θετικές”, διαθέτει μεγάλη παραγωγική δυναμικότητα προς εκμετάλλευση, για φέτος προβλέπει άνοδο κερδών τουλάχιστον 10% και έχει αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας του καθώς από απλός προμηθευτής που ήταν προσφέρει πλέον ”καθετοποιημένες λύσεις”.

* ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (P/BV0,84, P/E 12,3 και μερισματική απόδοση 1,62%): Με παρουσία στην ταπητουργία και στη διέλαση αλουμινίου, η Βιοκαρπέτ διαπραγματεύεται με ανάλογα ελκυστικούς (σε σχέση με τον μέσο όρο) δείκτες. Με μετοχή χαμηλότερης εμπορευσιμότητας, ωστόσο στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται η ακίνητη περιουσία την οποία διαθέτει προς εκμετάλλευση και η επικείμενη αυτόνομη είσοδος της θυγατρικής Exalco στη Σοφοκλέους.

* INFO-QUEST (P/BV0,90): Με πολύ υψηλά διαθέσιμα μετά την πώληση της Q-Telecom, ο εισηγμένος όμιλος αναζητεί τρόπους για να αυξήσει την κερδοφορία του. Μέσω της εξαγοράς της Unisystems είναι πλέον ένας από τους βασικότερους ”παίκτες” στην ελληνική αγορά πληροφορικής, ενώ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τα οποία όμως θα αρχίσουν να αποδίδουν σε κάποια χρόνια. Στην κατοχή της εισηγμένης και η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS.

* ΓΕΚΕ (P/BV0,92, P/E 21,1, μερισματική απόδοση 4,39%): Από τις ελκυστικότερες, με βάση τους δείκτες, μετοχές της Σοφοκλέους, σημείωσε κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σημαντική άνοδο εσόδων και κερδών. Σαφές μειονέκτημα η... σχεδόν ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα του τίτλου.

* ΜΙΝΕΡΒΑ (P/BV0,97, P/E 15,7 και μερισματική απόδοση 2,11%): Μετά τη Φιερατέξ, άλλη μία εταιρεία από τον χώρο της ένδυσης που όχι μόνο σημειώνει ικανοποιητική κερδοφορία, αλλά διαπραγματεύεται και με ελκυστικούς δείκτες. Αν και πολλοί εντάσσουν τον κλάδο των εσωρούχων στους πλέον ανταγωνιστικούς, η εισηγμένη καταφέρνει ”βήμα-βήμα” να βελτιώνει τις επιδόσεις της κατά τα τελευταία χρόνια.

* CROWN HELLAS CAN (P/BV 1,03, P/E 13,3 και μερισματική απόδοση 2,38%): Ισχυρή πολυεθική εταιρεία, με ελκυστικούς δείκτες, παρά το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι επιδόσεις της επλήγησαν από τη μεγάλη άνοδο στην τιμή της πρώτης ύλης. Πολύ χαμηλή η εμπορευσιμότητα, με τη διοίκηση της εισηγμένης να δείχνει αδιάφορη για τη μετοχή μετά τη δημόσια πρόταση που είχε υποβάλει και τους μετόχους μειοψηφίας (κ. Τζιβέλλης κ.ά.) να δηλώνουν εντελώς απρόθυμοι να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.

* ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (P/BV 1,10, P/E 11,4): Ισχυρός επιχειρηματικός όμιλος, που έχει προβληματίσει όμως τους αναλυτές μετά το περυσινό profit warning, αλλά και μετά τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού τριμήνου. Με ελκυστικούς δείκτες, πάντως, οι αναλυτές περιμένουν με ενδιαφέρον την πορεία του δεύτερου τριμήνου, προκειμένου να σχηματίσουν μια σαφέστερη εικόνα για το προς τα πού πηγαίνει η κατάσταση.

* EUROBANK PROPERTIES (P/BV 1,15): Διαπραγματεύεται με premium 15% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού της, ποσοστό που μάλλον θεωρείται χαμηλό, συγκρινόμενο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά κυρίως με τα φορολογικά κίνητρα που διαθέτουν οι ΑΕΕΑΠ προς όφελος των μετόχων τους.

* ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS (P/BV 1,16, P/E 14,1, μερισματική απόδοση 4,55%): Ελκυστικοί δείκτες. Πρόκειται για ένα turn around story που ξεκίνησε πέρυσι και όλα δείχνουν ότι έχει ακόμη ”δρόμο μπροστά του”. Στα μειονεκτήματα το γεγονός ότι έχοντας σημειώσει κέρδη 65% από την αρχή του έτους, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να ρευστοποιήσουν μετοχές προκειμένου να ”κλειδώσουν κέρδη”.

* ΑΚΡΙΤΑΣ (P/BV 0,51, P/E 19,3, μερισματική απόδοση 2,25%): Ένα ακόμη turn around story που αν αποδείξει ότι διαθέτει και συνέχεια, τότε μπορεί να εκμεταλλευτεί υψηλές οικονομίες κλίμακας και να βελτιώσει δραστικά την κερδοφορία του.

**Ο σχετικός πίνακας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 482 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 15-19/6/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v