Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Το 13άρι του Ιουλίου!

Παρά το γεγονός ότι η ”προσγείωση” των τελευταίων συνεδριάσεων του μήνα περιόρισε την άνοδο του Γενικού Δείκτη μέσα στον Ιούλιο στο 1,7%, κάθε άλλο παρά έλειψαν οι μετοχές που σημείωσαν ”τρελό” ράλι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα: Μετοχές-πύραυλοι απέφεραν κέρδη από 32,5% έως και 182,2%! Ποιες μετοχές συνθέτουν το ”τυχερό 13άρι”. Πίνακας με τις 30 πρώτες σε απόδοση.

Σοφοκλέους: Το 13άρι του Ιουλίου!
* Οι 30 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση τον Ιούλιο του 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

του Ιεροκλή Καπογιάννη

Παρά το γεγονός ότι η ”προσγείωση” των τελευταίων συνεδριάσεων του μήνα, περιόρισε την άνοδο του Γενικού Δείκτη μέσα στον Ιούλιο στο 1,7%, κάθε άλλο παρά έλειψαν οι μετοχές που σημείωσαν ”τρελό” ράλι κατά στο ίδιο χρονικό διάστημα: μετοχές-πύραυλοι απέφεραν κέρδη από 32,5% έως και 182,2%!

Η πρώτη μετοχή σε απόδοση στο ταμπλό της Σοφοκλέους τον τελευταίο μήνα είναι αυτή της PC Systems με +182,2%, ”αντιγράφοντας” το ράλι που είχε κάνει προ μηνών η Ideal. Με νέο μετοχικό σχήμα και φιλόδοξα σχέδια μεν η εισηγμένη, αλλά το ζητούμενο για τους μικροεπενδυτές είναι το πού τελικά θα ”καταλαγιάσει” η τιμή της μετοχής μετά τους επόμενους 2-3 μήνες διαπραγμάτευσης, όταν η αγορά αποκρυσταλλώσει γνώμη για τις δυνατότητες της ”αναδιαρθρωμένης” εταιρίας.

Στη δεύτερη θέση η Centric Πολυμέσα με +66,7%, ενώ και η απόδοση στο τρίμηνο δεν πάει πίσω αφού διαμορφώνεται στο 158,8%! (+368% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες). Οι εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο με τη δρομολόγηση του μεγάλου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο δεν θα καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους, έχουν δημιουργήσει έντονο ενδιαφέρον. Από την άλλη, βέβαια, τα 55 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση μόνο λίγα δεν φαίνονται, αφού με τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης το P/E της μετοχής βρίσκεται στις ”παρυφές” του 100. Ζημιογόνο το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Στην τρίτη θέση των αποδόσεων βρίσκεται η μετοχή του Κέκροπα με 65,3% σε διάστημα ενός μηνός. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υπερβεί πλέον τα 88,5 εκατ. ευρώ. Η γενική συνέλευση αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών έως 10% του μετοχικού κεφαλαίου, με κατώτατη τιμή το 1 ευρώ και ανώτατη τα 30, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης τα αποτελέσματα του 2007 θα είναι πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα πεπραγμένα του 2006. Ωστόσο, η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό πλησιάζει τα 30 ευρώ, αφού το υψηλό έτους τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ήταν τα 27,72 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 26,92 ευρώ).

Στην 4η θέση του πίνακα των αποδόσεων του Ιουλίου βρίσκεται η Unibrain, η οποία κατέγραψε το καθόλου ευκαταφρόνητο +64,1%. Αιτία, ή απλώς αφορμή, της συγκεκριμένης ανόδου ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν την εισηγμένη να συγχωνεύεται με τις Hellas On Line και Teledome του Ομίλου Intracom. Από τις φήμες όμως έως την πράξη, πολύ συχνά η απόσταση είναι μεγάλη.

Την 5η υψηλότερη επίδοση μέσα στον Ιούλιο σημείωσε η Ιμπέριο με 52,6%. Η έγκριση από το Δ.Σ. του σχεδίου συγχώνευσης με την εταιρεία Αργώ Γκρουπάζ σε συνδυασμό με την επέκταση του σκοπού της έχει δημιουργήσει ”ρεύμα” για τη μετοχή της. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστό 10% του συνόλου των μετοχών, με ανώτατη τιμή τα 5 ευρώ και διάρκεια ενός έτους. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει προσεγγίσει τα 57,2 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή στο ταμπλό έχει ήδη προσεγγίσει αρκετά το ανώτατο σημείο αγοράς που έχει θέσει η γενική συνέλευση.

Στην 6η θέση, η προνομιούχος μετοχή του Μπουτάρη (+48,7%) το κυριότερο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δεν έκανε πράξεις, ενώ 794 πράξεις όλες κι όλες έχουν γίνει μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο!

Έβδομη σε απόδοση η Vell Group με +42,3%, με την αγορά να τρέφει υψηλές προσδοκίες για τη συγχώνευση, με την κεφαλαιοποίηση όμως στα 61,9 εκατ. ευρώ η αποτίμηση κρίνεται σαφώς απαιτητική. Τα κέρδη του α΄ τριμήνου κάθε άλλο παρά εντυπωσίασαν.

Στην 8η θέση η Alpha Γκρίσιν με +41%, διαπραγματεύεται βέβαια με πολύ υψηλό P/E, ωστόσο οι υποστηρικτές της μιλούν για τις προοπτικές στο χώρο των ακινήτων και της ενέργειας. Το τελευταίο διάστημα είχαμε τη σύσταση αγοράς από τη Merit ΑΧΕΠΕΥ, καθώς και τη συνεργασία με τον Όμιλο Infoquest στο χώρο της ενέργειας.

Με +41,6% η Vivartia κατέλαβε την 9η θέση, εξέλιξη που οφείλεται στην επικείμενη δημόσια πρόταση της Marfin Investment Group στα 25 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο στα 24,76 ευρώ).

Στη λίστα των εταιριών με τις υψηλότερες αποδόσεις του Ιουλίου, 10η κατετάγη η θυγατρική της Alpha Bank Ιονική Ξενοδοχειακή (+35,9%). H τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει φτάσει στα 210 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2006 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν 103,7 εκατ. και η καθαρή της κερδοφορία στο 1,5 εκατ. ευρώ (αναμένεται βελτίωση φέτος).

Το +33,1% που σημείωσε το προνόμιο της Τρία Άλφα τον Ιούλιο, την κατατάσσει στην 11η θέση. Η κεφαλαιοποίηση βέβαια των 16,7 εκατ. ευρώ σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται από τη δραστηριότητα της εριουργίας (η μόνη ίσως που απέμεινε), αλλά από τις φήμες ότι η οικογένεια Εφραίμογλου θα αποφασίσει την απορρόφηση της Vivodi.

Τη 12η θέση κατέλαβε η μετοχή της Κρι-Κρι με απόδοση 32,8%. Για το 2007 οι εκτιμήσεις της διοίκησης κάνουν λόγο για κέρδη προ φόρων της τάξεως των 3,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προσεγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ και θεωρείται ”απαιτητική”.

Τη 13η (τυχερή σ’ αυτή την περίπτωση) θέση συμπληρώνει η μετοχή του ALTER με απόδοση της τάξεως του 32,5% τον τελευταίο μήνα και την κεφαλαιοποίηση να έχει διαμορφωθεί στα 57,3 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη διαφημιστική δαπάνη της αγοράς, τα υψηλότερα μερίδια τηλεθέασης σε συνδυασμό με τις φήμες ότι εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πότε εφοπλιστικά κεφάλαια και πότε η κ. Αγγελοπούλου, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στην ανοδική πορεία της μετοχής. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διοίκηση απαντά με διαψεύσεις.

* Οι 30 μετοχές με την υψηλότερη απόδοση τον Ιούλιο του 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v