Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η επιστροφή των ”οχημάτων”!

Tο θερμό χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α. κατά την τελευταία 3ετία δεν έχει ανεβάσει μόνο τις τιμές των μετοχών, αλλά παράλληλα έχει αναβαθμίσει και τον ρόλο των ”οχημάτων”, έπειτα από εξαετή απαξίωση. Άλλωστε, η ιστορία των ”οχημάτων” στη Σοφοκλέους έχει να επιδείξει από σοβαρότατες περιπτώσεις που ενίσχυσαν τον χρηματιστηριακό θεσμό μέχρι και καραμπινάτες ”φούσκες”...

ΧΑ: Η επιστροφή των ”οχημάτων”!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των εταιρειών-”οχημάτων” του ΧΑ, τις επιδόσεις στο εξάμηνο του 2007 αλλά και το πόσο απέχουν από τα υψηλά τους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Tο θερμό χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη Σοφοκλέους κατά την τελευταία τριετία δεν έχει ανεβάσει μόνο τις τιμές των μετοχών, αλλά παράλληλα έχει αναβαθμίσει και τον ρόλο των ”οχημάτων”, έπειτα από εξαετή απαξίωση:

* Το ότι δεν υπάρχει σήμερα εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 5 εκατ. ευρώ ερμηνεύεται από το γεγονός ότι το σημερινό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών να εισαχθούν στη Σοφοκλέους διά της ”πλαγίας οδού” είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

* Βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ή έστω που δεν επιτυγχάνουν σημαντική κερδοφορία, βρίσκονται στη διαδικασία προσέλκυσης στρατηγικών συνεταίρων, με τους τελευταίους να εισφέρουν τις εταιρείες τους και ως αντάλλαγμα να αποκτούν ποσοστό σε μια εισηγμένη. Με τον τρόπο αυτόν όχι μόνο ενισχύονται τα οικονομικά δεδομένα των εισηγμένων εταιρειών αλλά και οι στρατηγικοί συνεταίροι αποκτούν το προνόμιο της ρευστότητας, καθώς είναι σε θέση να ρευστοποιήσουν ανά πάσα στιγμή την περιουσία τους.

* Και, τέλος, υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες holding που έπειτα από πολυετή στασιμότητα σχεδιάζουν την ”επόμενη μέρα”, εξετάζοντας να αποκτήσουν άλλες συμμετοχές σε εταιρείες οι οποίες είτε ελέγχονται από τους βασικούς μετόχους τους είτε όχι.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό σημείο: η άνοδος της μετοχής στο ταμπλό, λόγω μιας σχετικής είδησης ή έστω κάποιας σχετικής φημολογίας.

Οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που ενδεχομένως να προκύψουν για τους ”τολμηρούς” είναι μεγάλες, ωστόσο οι επενδυτικές τοποθετήσεις αυτού του είδους ενέχουν πάντοτε και σημαντικό κίνδυνο.

Γενικότερα, η ιστορία των ”οχημάτων” στη Σοφοκλέους έχει να επιδείξει από σοβαρότατες περιπτώσεις που ενίσχυσαν τον χρηματιστηριακό θεσμό (Lamda Development, F.G. Europe, θυγατρικές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.ά.) μέχρι και καραμπινάτες ”φούσκες”...

Στις αρχές του έτους, ο επιχειρηματίας κ. Βελάνης απέκτησε ρόλο στρατηγικού εταίρου στην Τασόγλου, εντάσσοντας στην εισηγμένη την εταιρεία του Vell. Στην περίπτωση της Γκάλης, ο βασικός μέτοχος της ναυτιλιακής ΣΑΟΣ απέκτησε τον πρώτο λόγο στην εισηγμένη μέσα από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών. Τη μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, δεν έχουν αυτά που έγιναν, αλλά αυτά που σχεδιάζονται να γίνουν...

Στρατηγικοί συνεταίροι

ΒΙΟΣΩΛ: Η ΒΙΟΣΩΛ δρομολογεί αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών (ψηφίστηκε η σχετική απόφαση στη γενική συνέλευση των μετόχων), ύψους 8,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. θα διατεθούν για εξαγορές. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι στις συμφωνηθείσες εξαγορές εντάσσονται και οι εταιρείες επεξεργασίας ύδατος Κάλλιγκαν Ελλάς και Aquatronics, οι βασικοί μέτοχοι των οποίων θα καλύψουν και μέρος της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή, εκτός από την οικογένεια Σβορώνου, στη λίστα των βασικών μετόχων της ΒΙΟΣΩΛ θα προστεθούν και οι ιδιοκτήτες των υπό εξαγορά εταιρειών.

CENTRIC: Βασικότερος μέτοχος της Centric είναι ο κ. Ροδόλφος Οντόνι. Η εισηγμένη εξαγόρασε πρόσφατα τη Flyer International αντί του ποσού των 22,5 εκατ. ευρώ. Η έκδοση καλύφθηκε από μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 23 εκατ. ευρώ, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και με τιμή άσκησης (σε 11 μήνες περίπου από σήμερα) τα 2,48 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής 2,79 ευρώ στις 20/10/07.

Η περίπτωση δηλαδή μετατροπής είναι πολύ πιθανή και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολογιών θα λάβουν υψηλό ποσοστό μετοχών στην εισηγμένη εταιρεία. Το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολογιών. Σύμφωνα με έντονες φήμες που κυκλοφορούν, η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου καλύφθηκε από τους μετόχους της εξαγορασθείσας Flyer International, οι οποίοι -σύμφωνα πάλι με την ίδια φημολογία- είναι μέλη ενός πολύ ισχυρού ελληνικού ομίλου, που ελέγχει δύο εταιρείες στη Σοφοκλέους. Στην περίπτωση που τα παραπάνω επαληθευτούν, τότε οι ιδιοκτήτες της Flyer θα κατέχουν πολύ σημαντικό ποσοστό στην εισηγμένη Centric, μειώνοντας τη συμμετοχή του κ. Οντόνι.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Η πρόσφατη γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας ψήφισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, κατά ένα μέρος με συμμετοχή των παλαιών μετόχων, κατά ένα άλλο με παραίτηση των παλαιών μετόχων και συμμετοχή τρίτων και, τέλος, κατά ένα τρίτο μέρος με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων προς προμηθευτές.

Στόχος του προέδρου της εισηγμένης κ. Κούτλα είναι η προσέλκυση στρατηγικού ή και στρατηγικών εταίρων και για τον σκοπό αυτόν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία. Τα κυριότερα διαπραγματευτικά ατού της Προοδευτικής είναι ότι η εισηγμένη δεν έχει από φέτος το ”βάρος” των ζημιογόνων μέχρι πέρυσι αποτελεσμάτων, καθώς και ότι ο στρατηγικός ή οι στρατηγικοί εταίροι θα αποκτήσουν θέση σε μία εισηγμένη εταιρεία.

Σήμερα τα μέλη της οικογένειας Κούτλα φαίνεται να ελέγχουν περισσότερο από το 30% της Προοδευτικής, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ενεργούν συντονισμένα. Ποια θα είναι η μετοχική σύνθεση της εισηγμένης μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου αποτελεί πολύ δύσκολη άσκηση, καθώς οι ”άγνωστοι συντελεστές της εξίσωσης” είναι πολύ περισσότεροι του ενός.

ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ: H Εριουργία Τρία Άλφα της οικογένειας Εφραίμογλου παλεύει με αξιώσεις να επιβιώσει σε έναν πολύ δύσκολο κλάδο, αντιμετωπίζοντας οξύτατο ανταγωνισμό. Ωστόσο, το τελευταίο δωδεκάμηνο η κοινή μετοχή της έχει κερδίσει 112% εξαιτίας των εκτεταμένων φημών -οι οποίες μπορεί να μην έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε έχουν διαψευστεί- ότι εξετάζεται η απορρόφηση της γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Vivodi. Έτσι, άλλωστε, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στο ταμπλό της Σοφοκλέους, που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ.

Πιθανολογούνται εξελίξεις

ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ: Η γενική συνέλευση της εισηγμένης εταιρείας αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, με παραίτηση όμως των παλαιών μετόχων. Ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να οδηγήσει σε εικασίες σχετικά με την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου, ωστόσο ούτε η διοίκηση της εισηγμένης έχει δηλώσει κάτι τέτοιο ούτε έχει προκύψει κάποια σχετική πληροφορία στη χρηματιστηριακή αγορά.

COMPUCON: Η εισηγμένη πέρασε ”δύσκολες εποχές” τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι πελάτες της στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο. Ωστόσο, μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, η εταιρεία προβλέπει για φέτος επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Πέραν αυτών, όμως, έντονο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, καθώς και την παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. της εταιρείας για την έκδοση είτε κοινού είτε μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου.

Ζητούμενο είναι ποιος ή ποιοι θα καλύψουν την επιδιωκόμενη αύξηση κεφαλαίου και ενδεχομένως το μετατρέψιμο σε μετοχές ομολογιακό δάνειο, καθώς οι εκδόσεις αυτές -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους σημαντικούς μετόχους στην Compucon.

Προς νέες εισαγωγές

ΚΛΩΝΑΤΕΞ: Η εταιρεία διαθέτει κυρίως δύο συμμετοχές: μία στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (πρώην Κλωστήρια Ναούσης) που υλοποιεί πρόγραμμα αναδιοργάνωσης και μία στην ξενοδοχειακή επιχείρηση Aldemar, που ελέγχεται από τον γνωστό επιχειρηματία του κλάδου κ. Αγγελόπουλο.

Σημείο-κλειδί είναι η πώληση της Aldemar, καθώς η διοίκηση της ΚΛΩΝΑΤΕΞ υποστηρίζει ότι διαθέτει σε ισχύ το δικαίωμα πώλησης της συμμετοχής της στον κ. Αγγελόπουλο έναντι του τιμήματος που είχε δοθεί και των αναλογούντων από τότε τόκων (λόγω του ότι η Aldemar δεν κατάφερε να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας). Το δικαίωμα πώλησης αυτό της εταιρείας αμφισβητεί η πλευρά του κ. Αγγελόπουλου και έτσι το θέμα έχει πάρει τη νομική οδό (διαιτησία).



Σε περίπτωση πάντως που η υπόθεση έχει θετική έκβαση για την ΚΛΩΝΑΤΕΞ, τότε με τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την πώληση θα εξοφλήσει το σύνολο σχεδόν των δανείων της και έτσι θα είναι σε θέση να αναπτυχθεί μέσα από την απόκτηση νέων συμμετοχών, ενδεχομένως συμφερόντων του κ. Λαναρά, ενδεχομένως όχι.



Επί του παρόντος, βέβαια, θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, προκειμένου τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης να καλύπτουν περισσότερο από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η σχετική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί σε προηγούμενη γενική συνέλευση, την οποία ωστόσο ο βασικός μέτοχος ανέβαλε για τις 7/11/2007, προφανώς για να συνεκτιμήσει τα γεγονότα που θα μεσολαβούσαν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

ΕΥΡΩΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: H πώληση της συμμετοχής του 54% στη θυγατρική εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών Περσέας, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ρύθμιση (μείωση) των υποχρεώσεων προς πιστώτριες τράπεζες, έφερε σε πολύ καλύτερη χρηματοοικονομική θέση τις Ευρωσυμμετοχές, βασικός μέτοχος των οποίων είναι ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Μίνως Κυριακού.

Οι Ευρωσυμμετοχές σήμερα δεν διαθέτουν καμία επένδυση σε άλλη εταιρεία, πλην όμως υπάρχει μια δικαστική απαίτηση αντικειμένου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εδώ και χρόνια διεκδικείται από τη Δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Κυριακού έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες από την εμπλοκή του στο project των Ευρωσυμμετοχών, ωστόσο οι παραπάνω εξελίξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισηγμένη holding να δραστηριοποιηθεί ”από το μηδέν” και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς γίνονται κάποιες σκέψεις και προσεγγίσεις για ενδεχόμενη απόκτηση εταιρειών συμφερόντων τόσο του κ. Κυριακού όσο και άλλων επιχειρηματιών.

AXON ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η διοίκηση της εισηγμένης εξετάζει διάφορα σενάρια ανάπτυξης σε νέους κλάδους (π.χ. ακίνητα) με συμμετοχή μάλιστα κεφαλαίων από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται και το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στη holding και άλλων εταιρειών, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκου.

** Οι αναλυτικοί πίνακες με τις αποδόσεις των εταιρειών-”οχημάτων” του ΧΑ, τις επιδόσεις στο εξάμηνο του 2007 αλλά και το πόσο απέχουν από τα υψηλά τους δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v