Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”πρωταθλητές”… της πτώσης του 2008!

Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν στη λίστα των χαμένων: Ράλι που ξεφούσκωσαν, growth stories που τέθηκαν εκτός μόδας, ”αγάπες” των ξένων θεσμικών που ξεθώριασαν και ”φτηνά” χαρτιά που έγιναν φτηνότερα…

Οι ”πρωταθλητές”… της πτώσης του 2008!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν στη λίστα των χαμένων: Ράλι που ξεφούσκωσαν, growth stories που τέθηκαν εκτός μόδας, ”αγάπες” των ξένων θεσμικών που ξεθώριασαν και ”φτηνά” χαρτιά που έγιναν φτηνότερα

Έως και το 50% φτάνουν οι απώλειες των μετοχών της Σοφοκλέους από την αρχή του έτους έως σήμερα, δείχνοντας το πόσο μεγάλες είναι οι αρνητικές υπεραξίες των μικροεπενδυτών που τοποθετήθηκαν στο ΧΑ μέσα στο περυσινό καλοκαίρι (ουσιαστικά η πτώση ξεκίνησε από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2007).

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους 16 μετοχές καταγράφουν απώλειες μεταξύ του 30% και του 50%, ενώ άλλοι 69 τίτλοι χάνουν από 20% και 30%!

Σε μερικές από τις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του έτους, θα αναφερθούμε παρακάτω.

”Πρωταθλητές” στην πτώση (-49,7% και -49,3% αντίστοιχα) είναι η Προοδευτική (αδυναμία εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου για να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου και ένταξη της εισηγμένης σε καθεστώς επιτήρησης) και η ΚΡΕΚΑ (είχε προηγηθεί παρέμβαση λόμπι, που είχε ανεβάσει τον τίτλο σε απίστευτα ύψη).

”Καθίζηση” -46,5% είχαμε και για τη Sprider, εξέλιξη που μάλλον αποδίδεται στο ότι ξένα χαρτοφυλάκια έσπευσαν να ”κλειδώσουν” πολύ υψηλές υπεραξίες που είχαν καρπωθεί κατά την τελευταία διετία. Η πτώση της Sprider συμπαρέσυρε και τον μητρικό Χατζηιωάννου (-31,2%) που πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της υλοποιούμενης αύξησης κεφαλαίου (0,98 ευρώ).

Το -44,2% της Vell αποδίδεται στο ότι η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης είχε βρεθεί σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνταν από τις οικονομικές της επιδόσεις. Οι απώλειες του τίτλου κατά το τελευταίο εξάμηνο προσεγγίζουν το 54%.

Η μεγάλη πτώση της FG Europe (-28,7%) συνδυάζεται με την κερδοφορία ρεκόρ που σημείωσε το 2007 και έτσι ο τίτλος φέρεται να διαπραγματεύεται με ελκυστικό P/E και πολύ υψηλή μερισματική απόδοση. Αξιοπρόσεκτη είναι η τόνωση του όγκου των συναλλαγών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Πτώση 27,2% είχαμε για την Multirama, με την τρέχουσα τιμή να έχει υποχωρήσει στα 5,4 ευρώ. Ως αποτέλεσμα, εντονότατη είναι η αμφιβολία στην αγορά για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν τα σχέδια για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στα 9 ευρώ ανά μετοχή, με συμμετοχή του επιχειρηματία κ. Β. Ρέστη.

Πτώση 27,1% είχαμε και για τις δύο εισηγμένες του Ομίλου Σελόντα, τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα και τη θυγατρική Interfish. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο γενικότερο σκεπτικισμό που υπάρχει στην αγορά για την πορεία των τιμών των ψαριών (είχαμε και το -23,6% των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών). Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ο Όμιλος Σελόντα εμμένει στις προβλέψεις κερδών του για το 2008, που αν τελικά επιτευχθούν, τότε θα μιλάμε για το χαμηλότερο ίσως P/E της Σοφοκλέους…

Οι προσδοκίες… να περιμένουν

Στη λίστα των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση είχαμε αρκετούς τίτλους που διαπραγματεύονται με υψηλούς δείκτες P/E με βάση τις επιδόσεις του 2007, ωστόσο κάποιοι προσδοκούσαν σε πολύ ”καλύτερες μέρες” για το μέλλον.

Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, σε περιόδους δυσμενούς χρηματιστηριακού κλίματος, οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο ”σήμερα”, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις προσδοκίες του μέλλοντος.

Έτσι λοιπόν, είχαμε από την αρχή του έτους το -38,3% του Σπύρου, το -33,5% της Imperio και της ΚΛΜ, το -29,8% της Centric, το -26,5% της Επίλεκτος, κ.α.

Δυσκολίες και για… πρίγκιπες!

Μεγάλη πτώση τιμών είχαμε και για ορισμένους τίτλους, που κατά κοινή ομολογία συγκαταλέγονται στους σοβαρότερους της Σοφοκλέους.

Για παράδειγμα, πτώση 26,6% κατέγραφε η Jumbo, το πλέον αγαπημένο ”χαρτί” των εγχώριων και των διεθνών funds. Όπως φαίνεται, η Jumbo ήταν η εύκολη λύση για κατοχύρωση κερδών, για μια μετοχή που έχει προσφέρει τα μέγιστα τα τελευταία χρόνια και σε μια χρονικό συγκυρία όπου οι ”τρύπες” των ξένων θεσμικών είναι μεγάλες.

Απώλειες 28,3% κατέγραψε η ΤΕΡΝΑ, επηρεασμένη κυρίως από το δυσμενές κλίμα που επικρατεί στον κλάδο των κατασκευών, καθώς και στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην προώθηση των επενδύσεων στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Είχαμε επίσης και το -32% της Lamda Development, μέσα σε ένα δυσμενές κλίμα για τις εταιρίες του κλάδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Σημαντική επίδραση στη μετοχή της Lamda Development θα παίξει φέτος η πορεία των συμβάσεων στο υπό κατασκευή νέο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι (IBC).

Πτώση 24,1% είχαμε και για τον ΟΛΠ, καθώς φαίνεται ότι η αγορά είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει από το προηγούμενο έτος τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v