Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της Motor Oil

Στα 150 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2007, καταγράφοντας άνοδο 17,6%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial. Πού θα εστιάσουν οι αναλυτές, τι εκτιμάται για τα EBITDA.

Δημοσκόπηση euro2day για κέρδη ’07 της Motor Oil
Στα 150 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2007, καταγράφοντας άνοδο 17,6%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 9 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Citigroup, Goldman Sachs, Lehman Brothers, UBS, Euroxx Sec., HSBC, Marfin, National Sec. – P&K, Piraeus Sec.

Tο εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από τα 135 έως τα 157 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη από τα αποθέματα λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών. Επισημαίνουν ακόμα ότι η Motor Οil το 2006 είχε καταγράψει έκτακτα κόστη 10,2 εκατ. ευρώ λόγω φορολογίας.

Ο κ. Β. Καρανίκας της HSBC υπογράμμισε ότι τα κέρδη από τα αποθέματα του δ΄ τριμήνου θα βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής του, προσθέτοντας ότι οι λειτουργικές δαπάνες και το ισχυρό ευρώ είναι πιθανό να αντισταθμίσουν τα κέρδη από τα spreads (cracking).

Ο κ. Ν. Φωτόπουλος της National Sec. – P&K εκτιμά ότι η Motor Oil θα καταγράψει υψηλά κέρδη από το trading και τα αποθέματα, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως το δ΄ τρίμηνο εμφανίζεται ”υγιές”.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Motor Oil ο ίδιος θα εξετάσει προσεκτικά τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιπτώσεις της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο αλλά και τα περιθώρια διύλισης της Motor Oil.

Προσοχή θα δώσει, επίσης, στα σχόλια για το 2008 επισημαίνοντας πως η μεταβλητότητα των πετρελαϊκών τιμών είναι υψηλή και πιθανόν να έρχονται και άλλες δύσκολες ημέρες.

Ο κ. Γ. Αράπογλου της Piraeus Sec. αναμένει αρνητικές συνέπειες από την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Tα EBITDA της Motor Oil προβλέπεται να ανέλθουν στα 291 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 7,7%, ενώ το εύρος των αναλυτών διαμορφώνεται μεταξύ 255 εκατ. και 296 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Β. Ρουμάντζης της Marfin Analysis τόνισε ότι τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου δεν είναι τόσο σημαντικά καθώς στη διύλιση παρουσιάζεται υστέρηση δύο - τριών μηνών. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, θα δώσει έμφαση στις προοπτικές των περιθωρίων διύλισης το 2008.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο ζεστός χειμώνας του 2007 μπορεί να οδήγησε σε καθυστερήσεις στις παραγγελίες πετρελαιοειδών στην αρχή της φετινής σεζόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v