Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Οι τιμές-στόχοι για ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank

Οι τρεις λόγοι που διατηρείται η αισιοδοξία, παρά την αβεβαιότητα και τις συνέπειες για τον κλάδο. Τι αναμένεται να δείξουν τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου. Η σύγκριση με την ευρωζώνη και ποια τραπεζική μετοχή εμφανίζει πλεονέκτημα.

Eurobank Equities: Οι τιμές-στόχοι για ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν χτυπηθεί από την αβεβαιότητα, τονίζει η χρηματιστηριακή σε ανάλυσή της για τον κλάδο και υποαποδίδουν έναντι των ανταγωνιστών τους στην ευρωζώνη. Αιτία η καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση, που δημιουργεί τον δικό της «λογαριασμό» για τα θεμελιώδη του κλάδου και την απόδοση στο ΧΑ.

Η συσχέτιση με τους ομίλους της ευρωζώνης ήταν χαμηλή το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016, κάτι που πιθανά υποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί ξανά στις εξελίξεις σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Ετσι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τον κλάδο.

Η κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου αναμένεται να δείξει μικρή πρόοδο. Αναμένεται να φανεί πρόοδος σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα και την ποιότητα ενεργητικού, ενώ τα βασικά έσοδα αναμένονται σταθερά καθώς η απομόχλευση έχει συνέπειες στα καθαρά έσοδα από τόκους, αντισταθμίζοντας θετικές επιρροές από τα κόστη χρηματοδότησης από τις εισροές καταθέσεων που σημειώθηκαν το συγκεκριμένο διάστημα (σ.σ. οι εκροές ξεκίνησαν το 2017).

Οι λειτουργικές δαπάνες αναμένονται κάπως υψηλότερες σε τριμηνιαίο επίπεδο εξαιτίας εποχικών παραγόντων ενώ αναμένονται αυξημένες προβλέψεις για δάνεια παρά την αναμενόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, κάτι που αντανακλά τις προσπάθειες να βελτιωθούν οι δείκτες κάλυψης.

Όπως η σημειώνει η χρηματιστηριακή, η προσοχή θα είναι στραμμένη στις τάσεις του πρώτου τριμήνου, εξαιτίας αφενός του γεγονότος ότι καταγράφηκε ύφεση το 4ο τρίμηνο του 2016 και αφετέρου των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων που προκάλεσε η αβεβαιότητα γύρω από τη β’ αξιολόγηση (εκροές καταθέσεων, αύξηση ELA, άνοδος κόκκινων δανείων).

Παρά το κακό ξεκίνημα της χρονιάς πάντως η Eurobank Equities παραμένει θετική για τις προοπτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια της χρονιάς καθώς τρεις παράγοντες που καταγράφηκαν και σε προηγούμενη έκθεση παραμένουν ακέραιοι: α) καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον (ανάπτυξη αντί ύφεσης το 2016), β) βελτίωση του πλαισίου για τη διαχείριση των NPLs και γ) ποσοτικοί τριμηνιαίοι στόχοι που προσθέτουν πίεση στις τράπεζες για να αποδώσουν.

Παρά ταύτα, σημειώνεται, η καθυστέρηση στην αξιολόγηση μπορεί να δημιουργήσει πίεση στη μακροοικονομική εικόνα και να προσθέσει πτωτικά ρίσκα στις εκτιμήσεις.

Κατά την ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό διαπραγμάτευση με σημαντικό discount έναντι των ανταγωνιστών στην ευρωζώνη: Με βάση τις αναλύσεις της Eurobank Equities, στο 0,25 η σχέση τιμής προς απτή λογιστική αξία (P/TBV) έναντι 0,9 για την ευρωζώνη, γεγονός που αντανακλά το ρίσκο χώρας και την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού. Η Εθνική Τράπεζα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις της χρηματιστηριακής καθώς εμφανίζει τον καλύτερο συνδυασμό ισχυρών fundamentals και ελκυστικής αποτίμησης.

Οι συστάσεις για τις τρεις μετοχές είναι «αγορά» με τιμές-στόχους 2,79 ευρώ για την Alpha Bank, 0,4 ευρώ για την Εθνική και 0,26 ευρώ για την Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v