Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS-Deutsche Bank: Τα σενάρια για μετοχές και ομόλογα το 2024

Τα τρία σενάρια που βλέπει ο ελβετικός οίκος, τι πιθανότητες συγκεντρώνουν και πού τοποθετεί τις τιμές-στόχους για τους δείκτες. Τον διπλό κίνδυνο για τις αγορές περιγράφει η γερμανική τράπεζα.

UBS-Deutsche Bank: Τα σενάρια για μετοχές και ομόλογα το 2024

Η ελβετική τράπεζα UBS και η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank «σκιαγραφούν» τα σενάρια αλλά και τους κινδύνους που κρύβει το νέο έτος για τις αγορές.

Από την πλευρά της, η UBS αναλύει τρία νέα πιθανά σενάρια στη βάση της οικονομικής προοπτικής, ενώ ο γερμανικός οίκος προτείνει στους επενδυτές να εστιάσουν στις αγορές ομολόγων και τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων.

Τα τρία σενάρια της UBS αφορούν το βασικό σενάριο της «ήπιας προσγείωσης», το σενάριο που η ανάπτυξη εκπλήσσει σε θετικότερο έδαφος και το κακό σενάριο όπου η προσγείωση στην οικονομία είναι «ανώμαλη».

Στο βασικό σενάριο της UBS που προβλέπει την «ήπια προσγείωση με πιθανότητα 60%, η τιμή-στόχος για τις μετοχές του S&P 500 στο τέλος του 2024 είναι οι 5.000 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ θα λήξει τη νέα χρονιά στο 3,5% και η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά 100 μ.β. το 2024, με τα Fed Funds σε 4,25-4,5%. Το σενάριο της «ήπιας προσγείωσης» έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα. Παρότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ύφεση αποφεύγεται από τις ΗΠΑ και ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό.

Στο καλό σενάριο του ελβετικού οίκου με πιθανότητα 20%, η τιμή-στόχος για το τέλος του 2024 για τον δείκτη των μετοχών των ΗΠΑ S&P 500 είναι οι 5.300 μονάδες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 4% και η Fed μειώνει τα επιτόκια παρέμβασης κατά 150 μ.β. το 2024. Σε αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και η Fed προχωρά σε έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024, αντί για τέσσερις στο βασικό σενάριο. Οι μειώσεις ξεκινούν από τον Μάρτιο.

Στο κακό σενάριο της τράπεζας, με πιθανότητα 20% και αυτό όπως και το καλό σενάριο, η οικονομία των ΗΠΑ δεν αποφεύγει τη «σκληρή προσγείωση» και ο στόχος του S&P 500 για το τέλος τους νέους έτους μειώνεται στις 3.700 μονάδες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώνεται δραστικά στο 2,5%, ενώ η Fed, για να αναστρέψει την ύφεση στην οικονομία, υποχρεούται να μειώσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι απόρροια της προγενέστερης αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που καταλήγει σε μια μέτρια ύφεση.

Η Deutsche Bank, από την πλευρά της, σημειώνει ότι αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο επίμονος, αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο οι αγορές να υποτιμήσουν το πόσο επιθετικές θα είναι οι κεντρικές τράπεζες, βραχυπρόθεσμα. Οι αγορές τιμολογούν έναν αρκετά γρήγορο ρυθμό μειώσεων των επιτοκίων και τελικά ίσως απογοητευτούν. Η DB επισημαίνει ότι για να λάβει χώρα η επιθετική μείωση των επιτοκίων, απαιτείται ύφεση, το οποίο με τη σειρά του είναι αρνητικό σενάριο για τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο.

Από την άλλη, αν η οικονομία έχει καλύτερη απόδοση, τότε οι αγορές κινδυνεύουν να απογοητευτούν. Αυτή τη στιγμή, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τιμολογούν την πτώση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης περίπου από τη Fed σε ένα έτος, όμως, αυτού του μεγέθους μειώσεις έχουν λάβει χώρα όταν έχει επέλθει ύφεση. 

Για τις αγορές, αυτό δημιουργεί μια διττή κατάσταση πιέσεων, καθώς για να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συμβεί κάτι κακό στην οικονομία, όπως μια ύφεση που δεν θα ήταν καλό για τα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν κίνδυνο και από την άλλη, αν η οικονομία κινηθεί καλύτερα από τις προβλέψεις και το προσδοκώμενο, οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed ενδέχεται να μη λάβουν χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v