Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μερισματικές αποδόσεις που... βγάζουν μάτι

Mερισματικές αποδόσεις-ρεκόρ που όχι μόνο υπερβαίνουν αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των δεσμευμένων καταθέσεων κρύβονται στη Σοφοκλέους. Οι περιπτώσεις 6 εισηγμένων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Μερισματικές αποδόσεις που... βγάζουν μάτι
Mερισματικές αποδόσεις-ρεκόρ γνωρίζει η Σοφοκλέους, οι οποίες συχνά όχι μόνο υπερβαίνουν τις αντίστοιχες των δεσμευμένων καταθέσεων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υπερδιπλάσιες από αυτές!

Να σημειωθεί ότι τόσο υψηλές μερισματικές αποδόσεις δεν υπήρχαν στη Σοφοκλέους ούτε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν τα έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πρόσφεραν επιτόκια της τάξεως του 20% και του 25%.

Να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις των υψηλών μερισματικών αποδόσεων στις οποίες ενδεικτικά θα αναφερθούμε στη συνέχεια δεν περιλαμβάνονται:

1. Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ακινήτων, ούτε επίσης και εταιρείες συμμετοχών, οι οποίες σε μικρό βαθμό αξιολογούνται από τον δείκτη της μερισματικής απόδοσης και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον δείκτη τιμής προς εσωτερική αξία ανά μετοχή (P/NAV).

2. Εταιρείες που πέρυσι σημείωσαν μεγάλο ύψος μη επαναλαμβανόμενων κερδών και για τις οποίες η φετινή υψηλή μερισματική απόδοση πολύ πιθανόν να μην είναι επαναλαμβανόμενη.

3. Εταιρείες που δεν αρκέστηκαν στη διανομή των κερδών του 2007, αλλά αντίθετα διένειμαν κέρδη προηγούμενων χρήσεων (ουσιαστικά προχώρησαν σε επιστροφή κεφαλαίου).

MOTOR OIL: Με την τρέχουσα τιμή της μετοχής γύρω στα 12,80 ευρώ, η εταιρεία θα προτείνει τη διανομή μερίσματος ύψους 1,20 ευρώ ανά μετοχή (20 ευρωλεπτά έχουν ήδη διανεμηθεί μέσω προμερίσματος), οδηγώντας σε απόδοση της τάξεως του 9,4%. Η Motor Oil έχει αρκετούς λόγους για να αισιοδοξεί ότι η τρέχουσα κερδοφορία της θα μπορέσει να αυξηθεί στο μέλλον.

Πρώτον, γιατί σήμερα εξαντλεί πλήρως την παραγωγική δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της και επιπλέον εμπορεύεται μέρος του όγκου των πωλήσεών της. Για τον λόγο αυτόν βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας νέας παραγωγικής μονάδας, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητά της και μέσω της υποκατάστασης των προϊόντων τα οποία σήμερα εμπορεύεται να διευρύνει το περιθώριο κέρδους της.

Και δεύτερον, μέσα από μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της, με την οποία θα εξοικονομήσει κόστος, οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΣΕ για να διέρχεται γραμμή από το διυλιστήριο της Κορίνθου και έτσι να καταστεί φθηνότερο το κόστος μεταφοράς των προϊόντων που εξάγονται στα Βαλκάνια κ.λπ.

Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει προς τα κάτω την κερδοφορία της Motor Oil; Έντονη υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου -θα δημιουργήσει ζημίες αποθεμάτων (inventory losses)- και κυρίως υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης του πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Πιθανή ύφεση στη διεθνή οικονομία ενδεχομένως να επηρεάσει πτωτικά τα περιθώρια διύλισης, ωστόσο είναι γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης δεν αναμένουμε να δούμε στο ορατό μέλλον αξιοσημείωτη αύξηση της προσφοράς πετρελαίου ή πτώση της ζήτησης.

ΟΠΑΠ*: Με βάση το μέρισμα που διανεμήθηκε πέρυσι (1,58 ευρώ ανά μετοχή) και την τρέχουσα τιμή των 20,20 ευρώ, η σχετική απόδοση του τίτλου έχει ανέβει πλέον στο 7,8%. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος θα είναι μεγαλύτερο, λόγω των αυξημένων κερδών που εκτιμάται ότι σημείωσε πέρυσι ο οργανισμός. Άλλωστε τα κέρδη του εννεαμήνου του 2007 είχαν παρουσιαστεί αυξημένα κατά 12%.

Μάλιστα οι ξένοι οίκοι, προβλέποντας το μέρισμα που θα διανεμηθεί το 2009, μιλούν για διψήφια μερισματική απόδοση.

Το δυσμενές σενάριο για το μέλλον του ΟΠΑΠ είναι η πιθανή απώλεια του κρατικού μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, αυτό είναι αβέβαιο ότι θα συμβεί, ενώ εάν γίνει θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα μεσοδιάστημα 3 - 4 ετών και μέχρι τότε ο οργανισμός θα έχει την ευχέρεια αναδιάρθρωσής του (η οποία ξεκίνησε ήδη) με απώτερο στόχο να καταστήσει ασύμφορη την είσοδο ανταγωνιστών στην ελληνική αγορά.

*Όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο, ο ΟΠΑΠ δεν είχε ακόμη προχωρήσει στην ανακοίνωση των μεγεθών και των προθέσεών του για διανομή μερίσματος. Ο Οργανισμός αποφάσισε να προτείνει τη διανομή μερίσματος 1,74 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,58 ευρώ πέρσι.      

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Ιδιαίτερα ελκυστική επενδυτική πρόταση θεωρεί τη μετοχή της Μοτοδυναμικής το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη -όπως υποστηρίζει- τα οικονομικά της αποτελέσματα, τις προοπτικές ανάπτυξής της και την υψηλή μερισματική απόδοση που αποφέρει η μετοχή της. Αυτά αναφέρει η εταιρεία στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της για το έτος 2007, απευθυνόμενη στους επενδυτές.

Ειδικότερα, η διοίκηση της Μοτοδυναμικής αναφέρεται σε μερισματική απόδοση 8,4%, η οποία προκύπτει από το μέρισμα των 42 λεπτών (ίσο με το περυσινό) που θα προταθεί προς ψήφιση στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων και στο κλείσιμο της τιμής της μετοχής στις 3 Μαρτίου του 2008 (5 ευρώ).

Ωστόσο, η υποχώρηση της μετοχής οδήγησε την τρέχουσα τιμή γύρω στα 4,20 ευρώ, με αποτέλεσμα η μερισματική απόδοση του τίτλου να διαμορφώνεται τώρα στην περισσότερο ελκυστική τιμή του 10%.

Το 2007 η Μοτοδυναμική εμφάνισε αύξηση πωλήσεων από τα 81,1 εκατ. ευρώ στα 86,7 εκατ. ευρώ, βελτίωση λειτουργικών κερδών από τα 4,33 εκατ. ευρώ στα 4,6 εκατ. ευρώ και μείωση καθαρών κερδών από τα 2,71 εκατ. ευρώ στα 2,62 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία βελτιώθηκαν, ενώ κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι παράγοντες όπως το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος μάλλον ευνοούν παρά πλήττουν την εταιρεία, καθώς σε ένα τέτοιο περιβάλλον προτιμούνται οι πωλήσεις μηχανών από αυτές των αυτοκινήτων.

F.G. EUROPE: Με την τρέχουσα τιμή της εταιρείας να βρίσκεται στα 2,25 ευρώ και το μέρισμα που θα προταθεί στην τακτική γενική συνέλευση να ανέρχεται σε 22 λεπτά, η μερισματική απόδοση που προκύπτει διαμορφώνεται στο 9,8%.

Το ιδιαίτερα υψηλό μέρισμα οφείλεται στις εξαιρετικές επιδόσεις της F.G. Europe πέρυσι, οι οποίες από αρκετούς θεωρούνται μη επαναλαμβανόμενες. Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας στο νέο guidance που παρουσίασε αναφέρεται σε νέα βελτίωση των φετινών κερδών κατά 3,8% και μάλιστα -όπως υποστηρίζει- με συντηρητικά κριτήρια. Η αισιόδοξη στάση της εισηγμένης οφείλεται σε παράγοντες όπως: 

- Η συνεχιζόμενη και φέτος ανοδική πορεία στις πωλήσεις κλιματιστικών.
- Η προσθήκη της Τουρκίας στις χώρες δραστηριοποίησης της εισηγμένης.
- Η καλύτερη πορεία στις λευκές και στις μαύρες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές της Sharp κ.λπ.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της F.G. Europe ευνοείται από την καλύτερη πορεία της μετοχής της εταιρείας στο Χ.Α., λόγω και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου την οποία σχεδιάζει.

ΒΑΡΔΑΣ: H μετοχή διαπραγματεύεται γύρω στα 2,36 ευρώ και πέρυσι διένειμε μέρισμα 15 λεπτών, οδηγώντας έτσι σε απόδοση 6,3%. Η εισηγμένη δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τα αποτελέσματα του 2007, ωστόσο αναμένεται σημαντική βελτίωση τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη.

Με δεδομένα, πάντως, το ότι η Βάρδας παραδοσιακά διανέμει ως μέρισμα πολύ μεγάλο ποσοστό των κερδών της και επίσης το ότι φέτος θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η νέα, υποσχόμενη αλυσίδα ρούχων Tie Rack, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα δούμε είτε τη διατήρηση του μερίσματος στα περυσινά επίπεδα είτε μια σχετικά μικρή άνοδό του.

Λόγω της σταθερότητας στη ζήτηση που παρουσιάζει σε γενικές γραμμές ο κλάδος, του γνωστού brand name της εταιρείας αλλά και της συνεχούς διεύρυνσης του δικτύου των καταστημάτων της, δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για υποχώρηση των επιδόσεων της εισηγμένης. Αντίθετα, η διοίκηση της Βάρδας έχει ανακοινώσει φιλόδοξους στόχους για την επόμενη τριετία.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρυσι είχε διανείμει μέρισμα 35 λεπτών ανά μετοχή, ποσό που με βάση την τρέχουσα τιμή των 6,24 ευρώ οδηγεί σε απόδοση 5,6%.

Ωστόσο, τα κέρδη του 2007 αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με αυτά του 2006 και έτσι το μέρισμα που θα προταθεί για φέτος ανέρχεται σε 0,62 ευρώ, εκτινάσσοντας τη σχετική απόδοση στο 10% (να συνεκτιμηθεί ότι έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 12 λεπτών ανά μετοχή). Για τα φετινά αποτελέσματα το σχετικό guidance μιλά για διατήρηση των κερδών στα περυσινά επίπεδα, πλην όμως πολύ πιθανόν η εκτίμηση αυτή να αποδειχτεί τελικά συντηρητική. 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 522 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 21/03 - 25/03/2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v