Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού στήνονται οι άμυνες στις διεθνείς αγορές

Το κύμα ρευστοποιήσεων και τα σημεία στήριξης στην Wall Street και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πώς κινούνται τώρα οι βασικές ισοτιμίες και ποια είναι η τάση που διαμορφώνεται για το χρυσό. Αδύναμο εμφανίζεται το πετρέλαιο.

Πού στήνονται οι άμυνες στις διεθνείς αγορές
  • Tου Αν. Σ. Τσομπανίδη

H σχετική πλειοψηφία των μελών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συναινούν σε μία έως το πολύ δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2019.Το πιθανότερο σενάριο συγκλίνει σε δύο αυξήσεις έως το τέλος του α’ εξαμήνου 2019 με το επιτόκιο να φθάνει στο 2,75%.Εκεί θα ολοκληρωθεί ο τετραετής κύκλος σύσφιξης την στιγμή που πρόδρομοι δείκτες καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία σημαντικής αναστολής της δυναμικής ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη έως το τέλος του 2019 τα επιτόκια του ευρώ θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα. Σε ένα περιβάλλον στάσιμης ανάπτυξης με σχετικά υψηλό πληθωρισμό οι Ευρωπαίοι καταθέτες βλέπουν για μεγάλη περίοδο αρνητικές πραγματικές αποδόσεις στα ρευστά διαθέσιμά τους.

Τα διαφορικά πραγματικά επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι συντριπτικά υπέρ του δολαρίου. Οι προθεσμιακές καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες προσφέρουν μία πραγματική απόδοση (επιτόκια μείον πληθωρισμός) της τάξης του 0,35%. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι καταθέτες έχουν αρνητική μέση απόδοση της τάξης του 1,5%.

Αμερικανικές Μετοχές (Δείκτες Dow Jones, S&P 500)

H ακραία μεταβλητότητα με εναλλαγή μεγάλων διακυμάνσεων από συνεδρίαση σε συνεδρίαση επιβεβαιώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του «bear market».όπως το υποδείξαμε στην αναφορά μας στις 15/12. Στατιστικά βρισκόμαστε στα ελάχιστα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2017, ενώ εκτιμάται ότι η αρνητική προδιάθεση των επενδυτών μπορεί να επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του 2019. Η βραχυπρόθεσμη στήριξη οριοθετείται στις 22.500 μονάδες, ενώ η σημαντική αντίσταση του βασικού δείκτη εντοπίζεται στις 24.000 μονάδες.

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών των 500 αμερικανικών εταιρειών δείχνει ισχυρή συσχέτιση με τον Dow Jones. Σημαντικό, ενδεικτικό εύρος στήριξης καθίστανται οι 2.375 μονάδες ενώ σκανάρουμε την ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 2575-2635 μονάδων.

To διάγραμμα του Dow Jones*

Αμερικανικές Μετοχές Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (Δείκτης Νasdaq)

Ο τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση.Σε κάθε περίπτωση το 2018 καταγράφεται ως η πρώτη αρνητική σε απόδοση χρονιά μετά από δέκα συνεχόμενες ανοδικές. Ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 5900 μονάδες ενώ το υπόδειγμα σκανάρει ως δύο διαδοχικά επίπεδα με σημαντικές αντιστάσεις τις 6.300 και 6.400 μονάδες.

Ιταλικές μετοχές (Δείκτης MIB 30)

Παρά την συναινετική λύση μεταξύ ΕΕ και ιταλικής κυβέρνησης για το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των ιταλικών μετοχών βρίσκεται στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2016 διαγράφοντας τις υπεραξίες των δύο τελευταίων ετών. Η ισχυρή του αντίσταση εντοπίζεται στην περιοχή των 17.500 μονάδων ενώ ως κρίσιμο σημείο αντίστασης σκανάρουμε τις 20.000 μονάδες.

Γερμανικές Μετοχές (Δείκτης DAX)

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των 30 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία γερμανικών εταιρειών προσέγγισε την περιοχή των 10.300 μονάδων όπου και το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα σκανάρει ως κριτικό σημείο. Σήμερα το όριο αυτό αναθεωρείται καθοδικά στην περιοχή ων 10.000 μονάδων με παράλληλη σημαντική αντίσταση τις 11.000 μονάδες.

Βρετανικές Μετοχές (Δείκτης FTSE 100)

Εάν αναλογισθούμε ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit o βασικός δείκτης των 100 βρετανικών μετοχών κατέκτησε σταδιακά το ιστορικό του υψηλό στην περιοχή των 7.900 μονάδων (Μάιος 2018) σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα επίπεδα αυτά προσεγγίζοντας σε ύψος αποτιμήσεων αυτά του Δεκεμβρίου 2016. Το υπόδειγμά μας σκανάρει ως νέα στήριξη τα επίπεδα των 6.300-6.500 μονάδων. Η κρίσιμη πρώτη αντίσταση οριοθετείται στις 6.900 μονάδες και στην συνέχεια οι 7.100 μονάδες.

To διάγραμμα του FTSE 100

Ελληνικές μετοχές -Γενικός Δείκτης

Το υπόδειγμά μας δεν διέγνωσε την νέα πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη αφού οι ρευστοποιήσεις θέσεων από τα hedge funds που κατέχουν το 65% της αγοράς δεν έχουν ολοκληρωθεί στα πλαίσια και του rebalancing των διεθνών δεικτών που παρακολουθούν το ελληνικό χρηματιστήριο ως αναδυόμενη αγορά. Επαναφέρουμε την στήριξη στην περιοχή των 580 μονάδων, ενώ η ισχυρή αντίσταση των ελληνικών μετοχών εντοπίζεται στις 660 μονάδες. Επίσης για να δούμε πραγματική αλλαγή στάσης θα χρειασθεί η αγορά να διασπάσει τις 680 μονάδες συνοδευόμενη και από υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Ισοτιμία Ευρώ- Δολαρίου

Tην εβδομάδα που πέρασε η πορεία της βασικής ισοτιμίας επιβεβαίωσε το υπόδειγμά μας μέσω του οποίου είχαμε αναφερθεί για ένα ανοδικό rebound του ευρώ προς το 1,1450 με την επόμενη κίνηση να εντοπίζεται προς το άνω όριο του εύρους ήτοι την περιοχή των 1,15 δολαρίων ανά ευρώ Όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη  πορεία της παραμένει ισχυρή η διατήρηση του εύρους των 1,1250-1,15 δολαρίων ανά ευρώ. Διάστημα ισοτιμιών που τηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεων του χρόνου που πέρασε.

To διάγραμμα της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου

Ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας

Η ισοτιμία δοκίμασε να διασπάσει την ισχυρή στήριξη των 0,90-0,91 της λίρας έναντι του ευρώ. Η έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit θα είναι καταλυτική, αφού σε περίπτωση επικράτησης κάποιου θετικού σεναρίου το βρετανικό νόμισμα μπορεί να κάνει ένα come back στην περιοχή των 0,88 της στερλίνας έναντι του ευρώ ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ευρώ μπορεί να διασπάσει ανοδικά την ισοτιμία του 0,91.

Ισοτιμία Δολαρίου-Γιέν

Το υπόδειγμά μας είχε έγκαιρα σκανάρει, απο τις 15/12, την κρίσιμη περιοχή των 112,5 γιεν ανά δολάριο παραπέμποντας σε μια σημαντική ανοδική κίνηση για το γιέν. Το εύρος βέβαια της ανόδου αποδείχθηκε μεγαλύτερο της εκτίμησης λόγω της αβεβαιότητας που έχουν καλλιεργήσει στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον οι δηλώσεις Trump. Eαν συνεχισθεί αυτό το κλίμα μπορεί το γιεν να βαδίσει προς το εύρος 111,5-110 γιεν ανά δολάριο.

Χρυσός

Το έντονα αρνητικό διεθνές κλίμα για μετοχές και ομόλογα προσέδωσε στον χρυσό τον χαρακτήρα της μειωμένου ρίσκου επιλογής (risk off) έστω και με μικρότερη ανοδική δυναμική απ’ ότι στο παρελθόν. Τεχνικά το πολύτιμο μέταλλο θα συναντήσει ισχυρή αντίσταση στη περιοχή των 1.290 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ σημαντικό ενδεικτικό εύρος, εντός του οποίου θα διαπραγματεύεται στις αρχές του νέου έτους, τεχνικά ορίζεται στα 1.210-1.290 δολάρια.

Πετρέλαιο

Δεδομένου ότι το ράλι ανακούφισης του μαύρου χρυσού δεν έφθασε στο εύρος των 65 δολαρίων το βαρέλι και συνεκτιμώντας ότι το 2019 δεν θα είναι ένας χρόνος σημαντικών αναπτυξιακών επιδόσεων σε διεθνές επίπεδο εκτιμάται ότι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση, ο μαύρος χρυσός θα δοκιμάσει την στήριξη των 50 δολαρίων το βαρέλι.

Το διάγραμμα του Brent

 

- Για όλα τα διαγράμματα η περίοδος είναι η ίδια (Μάιος 2016-Δεκέμβριος 2018)

* Η στήλη είναι ευγενική χορηγία της "Φoυρλής Συμμετοχών"


* Στον ρόλο του scanner o Τσομπανίδης Αναστάσιος πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος

Η τεχνική υποστήριξη παρέχεται από τον ελληνικής τεχνογνωσίας commodities trading advisor VECTORS LLC μέλους της NFA (National Futures Association) Αμερικής.

Τo παρόν άρθρο δεν αποτελεί συμβουλή και δεν παραπέμπει σε σύσταση αγοράς η πώλησης χρηματιστηριακών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v