Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκαιη η αποτίμηση της αγοράς

Δίκαια αποτιμημένη είναι η Σοφοκλέους στην ευρύτερη ζώνη των 4.300 μονάδων, επισημαίνει ο κ. Ν. Καύκας, Υπεύθυνος παραγώγων & ξένων αγορών Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμώντας ότι η αγορά ενδεχομένως να συνεχίσει την καλή πορεία της το 2007. Εκτιμήσεις για τους κλάδους που θα υπεραποδώσουν το νέο έτος.

Δίκαιη η αποτίμηση της αγοράς
του Νίκου Καύκα*

Βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από το τέλος του 2006 και αναμφισβήτητα η εικόνα της αγοράς παραμένει θετική και κοντά στα υψηλά έτους. Οι προσδοκίες των Ελλήνων και ξένων επενδυτών εκπληρώνονται σε επίπεδο εταιρικών κερδών, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα μέχρι τώρα εννεάμηνα.

Εκτιμούμε ότι η αγορά είναι δικαίως αποτιμημένη στη ζώνη των 4.300 μονάδων Γενικού Δείκτη για τα κέρδη του 2006, καθώς το premium έναντι των ευρωπαϊκών αγορών -P/E 16,3 για την ελληνική αγορά και 15,5 για τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών- δικαιολογείται από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Άλλωστε σύγκλιση υφίσταται με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2007, όπου το ελληνικό P/E είναι 14,1, ενώ το ευρωπαϊκό είναι 13,9.

Η ελληνική χρηματαγορά ενδεχομένως να συνεχίσει την καλή πορεία της το 2007, βλέποντας ένα σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον -έξοδο της χώρας από την επιτήρηση- και ένα αμείωτο ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων - μετοχοποιήσεων. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα απευθύνεται στον τραπεζικό κλάδο, που θα κληθεί να παρουσιάσει τους πρώτους καρπούς των εξαγορών αντισταθμίζοντας τις πιθανές απώλειες από τον εγχώριο τραπεζικό πόλεμο, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να κλιμακωθεί το 2007.

Η επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των προσδοκώμενων μερισματικών αποδόσεων και κερδών ανά μετοχή καθιστά το 2007 δυσκολότερη χρηματιστηριακή χρονιά από το 2006, σε επίπεδα Γενικού Δείκτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έλλειψη ιδιαίτερα θετικών εκπλήξεων στα αποτελέσματα.

Θεωρούμε ότι επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης θα υπεραποδώσουν μετατοπίζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον από τον FTSE-20. Ιδιαίτερη βαρύτητα στους κλάδους ενέργειας και υγείας, αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές της περιφέρειας με επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η πτωτική υπερβολή των τελευταίων συνεδριάσεων, κατά τις οποίες το Χ.Α. απώλεσε περίπου 200 μονάδες, δεν πρέπει να θεωρείται αφορμή πανικού, αλλά υπενθύμιση των βασικών κανόνων που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση χαρτοφυλακίου, όπως είναι η μόνιμη ύπαρξη ρευστότητας. Μετά την ενσωμάτωση των πληροφοριών από τα εννεάμηνα στις χρηματιστηριακές τιμές, τεχνικές διορθώσεις, ώστε να ”χωνευτούν” τα τρέχοντα επίπεδα, και αύξηση του volatility είναι πιθανόν να υπάρξουν. Συγκεκριμένες τεχνικές hedging μέσω των παραγώγων μειώνουν το ρίσκο και προτείνουμε να χρησιμοποιούνται.

Τέλος, τα αποτελέσματα της Εθνικής ίσως παρασύρουν τον Γενικό Δείκτη σε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση.

* Υπεύθυνος παραγώγων & ξένων αγορών της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v