Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tobias Levkovich: ”Επιστροφή” στις βασικές αξίες

Την επιστροφή στις βασικές επενδυτικές αξίες, όπως στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων και στην πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων, συνιστά στους επενδυτές ο ”γκουρού” της Citigroup, κ. Tobias Levkovich, προσθέτοντας ότι τα εταιρικά κέρδη έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις στο 90% των περιπτώσεων στον S&P 500. Ποιους κλάδους προτιμά και σε ποιους συνιστά προσοχή.

Tobias Levkovich: ”Επιστροφή” στις βασικές αξίες
Την επιστροφή στις βασικές επενδυτικές αξίες, όπως είναι η παρακολούθηση των θεμελιωδών οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων αλλά και η πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων, συνιστά στους επενδυτές ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup, κ. Tobias Levkovich, σε report του το οποίο περιλαμβάνεται στην τακτική μηνιαία έκθεση του οίκου ”The View” και αφορά στον μήνα Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Levkovich, ”το τελευταίο διάστημα οι αγορές αισθάνονται λίγο σαν τρενάκι, καθώς οι ειδήσεις που καταφθάνουν οδηγούν σε απότομες αλλαγές –σε ορισμένες περιπτώσεις και υπερβολικές– στις δομές των χαρτοφυλακίων.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν την τάση: α. τα προβλήματα στην αγορά subprime οδηγούν σε πλήρη αναστάτωση τις αγορές επενδυτικών εργαλείων με βάση δανειακά χαρτοφυλάκια και β. η έντονη μεταβλητότητα (volatility) οδηγεί τους επενδυτές στην επανεξέταση της σύστασης του χαρτοφυλακίου τους”.

Λόγω, δε, της έκρηξης στις μοχλευμένες εξαγορές οι επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και πριν ξεσπάσει η κρίση, να εξετάσουν την πορεία των μετοχικών αποτιμήσεων, με αρκετούς κλάδους να έχουν τρέξει τόσο πολύ ώστε να είναι αδύνατο να τους παρακολουθήσουν ακόμη και οι αναλυτές.

Τα θεμελιώδη μεγέθη εκ νέου στο προσκήνιο

”Συνιστάμε στους επενδυτές να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Να αρχίσουν εκ νέου να εξετάζουν τα θεμελιώδη δεδομένα των επιχειρήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου έχει κατορθώσει είτε να ισοφαρίσει είτε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αγορών. Οι επενδυτές δεν πρόσεξαν στο ελάχιστο αυτές τις ανακοινώσεις.

Όμως, η άνοδος κερδών για τις εταιρίες του S&P 500 στο β’ τρίμηνο έχει φτάσει στο 11,1% σε ετήσια βάση, τονίζει ο κ. Levkovich. ”Αφού λοιπόν η ”φρενίτιδα” των μοχλευμένων εξαγορών μοιάζει να καταλαγιάζει, καλό θα ήταν οι επενδυτές, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο έντονης αναστάτωσης στις αγορές, να δουλέψουν περισσότερο βάσει των παλαιομοδίτικων τακτικών και να ανακαλύψουν με αυτόν τον τρόπο τις υπάρχουσες επενδυτικές ευκαιρίες”.

Επιλογές κλάδων

Εταιρίες που ανήκουν στους κλάδους χρηματοοικονομικών ομίλων (αλλά με διεσπαρμένα χαρτοφυλάκια), ασφαλειών, ημιαγωγών και εξοπλισμού ημιαγωγών, τεχνολογικού hardware και εξοπλισμού καθώς και κοινής ωφελείας ήταν μεταξύ αυτών που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις κερδοφορίας. Ως εκ τούτου, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών όπου ο κ. Tobias Levkovich θα συνιστούσε στους επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Στον αντίποδα ακριβώς βρίσκεται ο κλάδος κατασκευών ακινήτων (και κυρίως κατοικιών), καθώς και αυτός των κεφαλαιουχικών αγαθών. Για την πρώτη περίπτωση ο γκουρού των αγορών σημειώνει ότι ”δεν αναμένεται σύντομα ανακούφιση των εταιριών κατασκευής κατοικιών και ως εκ τούτου συνιστάμε στους επενδυτές να παραμείνουν στο περιθώριο και να περιμένουν”.

Μεταξύ των κλάδων οι οποίοι υπόσχονται θετικές αποδόσεις στο μέλλον συγκαταλέγονται –πάντα σύμφωνα με τον κ. Levkovich– τόσο αυτός των λιανικών πωλήσεων όσο και αυτός των ΜΜΕ, με τον δεύτερο να διαθέτει ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και να υπάρχει πρόβλεψη για υψηλές αποδόσεις εντός του επόμενου 12μήνου.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v