Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα επωφεληθείτε από το σορτάρισμα

Η βουτιά στα χρηματιστήρια και οι ευκαιρίες για κέρδος από το ποντάρισμα στην πτώση. Ποια είναι τα 10 CFDs Μετοχών με τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων πώλησης στη Saxo Bank. Γράφει ο Δημ. Μίχος.

Πώς θα επωφεληθείτε από το σορτάρισμα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του 2016, βλέπουμε αναταραχή στα χρηματιστήρια, με τους επαγγελματίες και ιδιώτες επενδυτές που συνεργάζονται με τη Saxo Bank να αναζητούν τρόπους να αποκομίσουν κέρδη εν μέσω πτώσης των χρηματιστηριακών αγορών.

Η Saxo Bank παρατηρεί μια αυξανόμενη τάση των επενδυτών να χρησιμοποιούν περισσότερες και διαφορετικές τεχνικές για τη διαπραγμάτευση μετοχών. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αυξάνουν κατά περιόδους τον αριθμό των θέσεων πώλησης (το λεγόμενο «σορτάρισμα») στην αγορά, καθώς εκτιμούν ότι η τιμή μιας μετοχής ή ενός δείκτη θα υποχωρήσει, και με την τοποθέτηση αυτή προσδοκούν κέρδη στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιστάθμισης του κινδύνου στις συναλλαγές των επενδυτών είναι μέσω των CFDs (Συμβολαίων Επί της Διαφοράς) -αποκτώντας, δηλαδή, ένα παράγωγο συμβόλαιο με υποκείμενο προϊόν μια μετοχή ή έναν δείκτη. Συγκεκριμένα, τα CFDs επιτρέπουν στους επενδυτές να εκμεταλλεύονται υπέρ τους την ανοδική (ανοίγοντας θέσεις αγοράς) ή την πτωτική (ανοίγοντας θέσεις πώλησης) κίνηση των τιμών στα εκάστοτε υποκείμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Με λίγα λόγια, ένα CFD αποτελεί μια συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας ο επενδυτής επωφελείται από τη διαφορά μεταξύ της τιμής του προϊόντος στην οποία πωλεί και αγοράζει το συμβόλαιο. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά στις μετοχές, ένα Συμβόλαιο επί της Διαφοράς αποτελεί παράγωγο μιας μετοχής και δίνει στον επενδυτή την ευκαιρία να κερδοσκοπεί επί των κινήσεων της τιμής της εν λόγω μετοχής, χωρίς να πρέπει να έχει στην κατοχή του τη μετοχή αυτή.

Αν επιλέξει τη θέση αγοράς (το λεγόμενο «long») και, αντί να πουλήσει, αγοράσει ένα CFD, η κίνηση αυτή αντιστοιχεί με την αγορά του υποκείμενου τίτλου, καθώς υπάρχει προσδοκία για αποδόσεις από την αύξηση της τιμής της υποκείμενης μετοχής. Αντίστοιχα, αν ο επενδυτής επιλέξει τη θέση πώλησης (το λεγόμενο «short» ή «σορτάρισμα») και πουλήσει το CFD, συνεπάγεται ότι αναμένει κέρδος από την πτώση της αγοράς.

Ένας επενδυτής, για παράδειγμα, μπορεί να διαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό του ως εξής: άνοιγμα θέσεων αγοράς, με το 80% του χαρτοφυλακίου επενδεδυμένο σε μετοχές και το υπόλοιπο 20% τοποθετημένο σε θέσεις πώλησης, ώστε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο σε περίπτωση πτώσης στις τιμές των μετοχών.

Η πιο απλή έκφραση αυτής της στρατηγικής είναι ο επενδυτής να κρατήσει τις θέσεις του σε μετοχές και ταυτόχρονα να πουλήσει μια συγκεκριμένη μετοχή ή ένα ποσοστό του μετοχικού χαρτοφυλακίου μέσω CFDs Μετοχών.

Η Saxo Bank, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές μετοχών, καταγράφει τα 10 πιο δημοφιλή CFDs ως προς τις θέσεις πώλησης, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών που έγιναν το 2016, ως πιθανές ευκαιρίες που διακρίνουν οι πελάτες μας για αποκόμιση κέρδους, εφόσον οι μετοχές υποχωρήσουν:

1. Apple Inc, AAPL:xnas
2. Tesco Plc, TSCO:xlon
3. Netflix Inc, NFLX:xnas
4. BAE Systems, BA:xlon
5. Lloyds Banking Group Plc, LLOY:xlon
6. Marks & Spencer Group Plc, MKS:xlon
7. Banco Santander SA, SAN:xmce
8. Smiths Group Plc, SMIN:xlon
9. Glencore Plc, GLEN:XLON
10. Prudential Plc, PRU:xlon

 

* Γενικός Διευθυντής της Saxo Bank Greece

Οι συναλλαγές σε επενδυτικά προϊόντα ενέχουν κινδύνους. Οι επενδυτές πρέπει να βεβαιώνονται ότι τους γνωρίζουν προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v