Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο εργαλείο για τον επενδυτή: Τα CFDs

Τα τελευταία χρόνια τα CFDs γνωρίζουν τεράστια άνθηση στις ξένες αγορές καθώς συνδυάζουν χαρακτηριστικά της spot αγοράς, των παραγώγων αλλά και της αγοράς μετοχών με margin. Τι ακριβώς είναι, γιατί αποτελούν πόλο έλξης αλλά και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για τους... απρόσεκτους επενδυτές, εξηγεί ο Μ. Ανδρεάδης.

Νέο εργαλείο για τον επενδυτή: Τα CFDs
του Μιχάλη Ανδρεάδη*

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η αγορά των CFDs (Contract For Differences) έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, ενώ σε κάποιες από αυτές υπολογίζεται ότι μέσω των CFDs πραγματοποιείται μέχρι και το 50% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Ο λόγοι για τους οποίους τα CFDs έχουν γνωρίσει αυτή την τεράστια ανάπτυξη είναι πολλοί.

Η απλότητα, η ευκολία του όλου μηχανισμού καθώς και ο συνδυασμός χαρακτηριστικών της spot αγοράς μετοχών, της αγοράς μετοχών με margin και της αγοράς παραγώγων αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς, ενώ σε κάποιες αγορές όπως αυτή του LSE η καταβολή του φόρου 0,5% επί των συναλλαγών που καταβάλλεται στη spot αγορά μετοχών σε αντίθεση με την αγορά μετοχών μέσω του μηχανισμού των CFDs, όπου δεν καταβάλλεται φόρος, συνέβαλε σημαντικά στην ενδυνάμωση των CFDs.

Ειδικότερα, τα CFDs θα μπορούσαν απλώς να χαρακτηριστούν αγορά μετοχών με margin, με τη διαφορά ότι ως collateral δεν χρησιμοποιούνται μετοχές, όπως και στην ελληνική αγορά μετοχών με margin, αλλά μετρητά, ενώ ο μεγάλος βαθμός μόχλευσης τείνει να προσομοιάζει το προϊόν σε παράγωγο.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των CFDs είναι:

1. Μόχλευση

Tα CFDs προσφέρουν μόχλευση σε πολλές μετοχές και ETFs εξωτερικού, δηλ. απαιτείται μόνο ένα αρχικό περιθώριο ασφάλισης σε μετρητά, το οποίο για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας μπορεί να ξεκινάει από ένα ποσοστό της τάξης του 8% της ονομαστικής αξίας της θέσης που παίρνει ο επενδυτής. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να επενδύσει μέχρι και περίπου 12 φορές το αρχικό του κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα ενδεχόμενα κέρδη όσο φυσικά και για τις ενδεχόμενες απώλειες, πληρώνοντας ταυτόχρονα τόκο για τον δανεισμό που του παρέχεται.

Επιπλέον, λόγω μεταβολής των τιμών δύναται να υπάρχει καθημερινά αναπροσαρμογή του περιθωρίου ασφάλισης, ενώ ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών μπορεί να υπάρξει απαίτηση επιπλέον χρηματοδότησης με σκοπό την επαναφορά του αρχικού περιθωρίου στο απαιτούμενο ύψος.

2. Short Selling

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι πως παρέχουν τη δυνατότητα για ανοιχτές πωλήσεις. Οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλεύονται και τις πτωτικές χρηματιστηριακές αγορές και να καταγράφουν υπεραξίες από αυτές, πουλώντας μετοχές ή ETFs τα οποία δεν βρίσκονται στην κατοχή τους.

3. Υποκείμενη αγορά

Επιπλέον, και σε αντίθεση με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures Contracts), οι συναλλαγές σε μετοχές ή ETFs εξωτερικού μέσω των CFDs διενεργούνται απευθείας στη spot αγορά μετοχών, χωρίς αύξηση του εύρους τιμών ή τη χρήση υποκείμενων αγορών, όπως στην περίπτωση των παραγώγων προϊόντων.

4. OTC προϊόν

Τα CFDs ανήκουν στην κατηγορία των OTC (Over the Counter) προϊόντων, καθώς παρά το γεγονός ότι ο επενδυτής δύναται να συμμετέχει έμμεσα σε όλες τις εταιρικές πράξεις, μερίσματα, split, κ.λπ., δεν είναι ο ίδιος εγγεγραμμένος μέτοχος της εταιρίας, αλλά ο broker μέσω του οποίου έχει πραγματοποιήσει τις συναλλαγές και ο οποίος έχει ”γράψει”, όπως λέγεται, τα CFDS στον επενδυτή.

5. Μέγεθος Επένδυσης

Σε αντίθεση με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης, η αγορά μετοχών εξωτερικού μέσω CFDs δεν έχει προκαθορισμένο μέγεθος. Ο επενδυτής καθορίζει το ύψος της συναλλαγής που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, όπως άλλωστε και στη spot αγορά μετοχών.

6. Διάρκεια Επένδυσης

Ο επενδυτής μπορεί να διακρατήσει την επενδυτική του θέση μέσω των CFDs για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί και σε αντίθεση με τα ΣΜΕ δεν απαιτείται να μετακυλύει τη θέση του από τον ενεργό μήνα στον επόμενο, καθώς όπως έχουμε αναφέρει οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στη spot αγορά μετοχών.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη εξάπλωση των CFDs υποδηλώνει την επιτυχή αποδοχή από τη μεριά των επενδυτών, λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων του μηχανισμού τους έναντι παρόμοιων μορφών επένδυσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι επενδυτικοί κίνδυνοι δεν απουσιάζουν ούτε και από την αγορά των CFDs. Στην προκειμένη περίπτωση η μεγάλη μόχλευση η οποία προσφέρεται δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε συνολική απώλεια του κεφαλαίου του επενδυτή και γι’ αυτό άλλωστε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή και από επενδυτές με σημαντική επενδυτική εμπειρία.

* Ο κ. Μ. Ανδρεάδης είναι Director of Foreign Securities της Investment Bank of Greece.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v