Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα πάψει το χρηματιστήριο να βλέπει τα ράλι να… περνούν

Την περίοδο που η Επιτροπή του Υπ. Οικονομικών δουλεύει με στόχο την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, το χρηματιστήριο βυθίζεται με αξίες συναλλαγών… περιπτέρου. Οσοι επένδυσαν στο εξωτερικό, γέμισαν τις βαλίτσες κέρδη!

Πώς θα πάψει το χρηματιστήριο να βλέπει τα ράλι να… περνούν
  • Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη*

Δεν είναι καθόλου ευχάριστο για ένα χρηματιστήριο να βλέπει πόσο μεγάλες αποδόσεις έχουν αποφέρει στους επενδυτές οι άλλες αγορές του εξωτερικού, όταν το ίδιο βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Και δεν αναφέρομαι μόνο κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που ταλάνισε την οικονομία μας, αλλά και κατά τη λεγόμενη μεταμνημονιακή περίοδο, όπου η υποαπόδοση του ΧΑ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Δυστυχώς, η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη. Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης έχει απωλέσει το 24% της αξίας του, ο Τραπεζικός Δείκτης το 53,9% και ο Δείκτης της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης το 38%.

Πηγαίνοντας τώρα στις αγορές του εξωτερικού, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ο S&P 500 κέρδισε 20%, ο Nasdaq 53%, ενώ o γερμανικός DAX ανέβηκε κατά 13%, όσο και ο ιαπωνικός Nikkei-225.

Αν τώρα επέλεγε κάποιος να τοποθετηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο σε γνωστές εταιρείες του εξωτερικού, θα είχε ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις! Ενδεικτικά αναφέρομαι στο +940% της TESLA, στο +162% της Shopify, στο +146% της Apple, στο +111% της Xiaomi, στο +92% της Spotify, στο +83% της Amazon, στο +88% της Paypal, στο +78% της Netflix, στο +58% της Microsoft, στο +51% της Alibaba, στο +48% της EBAY, ή στο +32% της NIKE.

Πέρα όμως από τις μετοχές, υπεραπέδωσαν έντονα και πολλά εμπορεύματα, όπως ο χρυσός (+30%), το ασήμι (+55%), ο καφές (+25%) και το σιτάρι (+14%).

Και σ’ όλα αυτά τα επενδυτικά προϊόντα είναι πλέον πολύ εύκολο, με ζωντανή δωρεάν παρακολούθηση των διεθνών χρηματιστηριακών τιμών (από κινητό ή PC), να τοποθετηθεί κάποιος είτε σε συνεργασία με γνωστά «σπίτια» είτε (ακόμη πιο εύκολα, κατά τη γνώμη μου) μέσα από υπάρχουσες πλατφόρμες (φανταστείτε τις αποδόσεις των επενδύσεων που προαναφέρθηκαν, σε περίπτωση που κάποιος είχε αναλάβει το ρίσκο της μόχλευσης της επένδυσης μέσω μιας πλατφόρμας, όπως η πλατφόρμα της NUNTIUS, wiredmarket.com, η οποία περιλαμβάνει αυτά τα προϊόντα και τα διαθέτει στους κατάλληλους επενδυτές).

Σύμφωνα με τους κανόνες της ESMA, ο επενδυτής σε CFDs μετοχών μπορεί να μεγαλώσει την επενδυτική του δύναμη πέντε φορές ενώ για CFDs δεικτών και εμπορευμάτων, η μόχλευση μπορεί να φτάσει στις δέκα φορές. Βέβαια, είναι προφανές και γνωστό σε όλους ότι οι παρελθούσες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για επανάληψή τους στο μέλλον, περιγράφουν όμως το τι έγινε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. 

Θα ήταν μεγάλο λάθος, κατά τη γνώμη μου, κάποιος να αποδώσει την τρέχουσα εντονότατη υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο, καθώς απαιτεί ολιστική θεώρηση και πολυεπίπεδα μέτρα.

Μέτρα για τα οποία έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και ξεκινούν από την άρση των αντικινήτρων στην ευρύτερη οικονομία και φτάνουν στα φορολογικά κίνητρα για τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση, στη συντονισμένη προσπάθεια για προσέλκυση ξένων ΕΠΕΥ, στον συνδυασμό αποκρατικοποιήσεων και ένταξης εταιρειών στο ΧΑ, στην είσοδο ναυτιλιακών εταιρειών, στον άμεσο επαναπατρισμό κεφαλαίων, στο πλαίσιο αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων, στην τροποποίηση του πλαισίου για τη «χρυσή βίζα» και τόσα άλλα.

Θεωρητικά, περιμένουμε αυτή την περίοδο τις αποφάσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα της Επιτροπής που συνέστησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Ζαββός, για την ανάπτυξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Πρακτικά ωστόσο, βλέπουμε το ΧΑ να συνεχίζει να υποαποδίδει, με ημερήσια αξία συναλλαγών… περιπτέρου. Και όλα αυτά με την επενδυτική κοινότητα να διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ενημέρωση σε σχέση με το παρελθόν και με τη δυνατότητα να επενδύσει πολύ εύκολα ανά τον κόσμο.

Θα πρέπει σίγουρα να βιαστούμε!

* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος της NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v