Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηθεοδοσίου: Τα ντιλ στις ασφάλειες και το νέο τοπίο

Τι σηματοδοτεί για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά ο χορός των μεγάλων εξαγορών. Πώς επηρεάζονται οι διαμεσολαβούντες. Γράφει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Χατζηθεοδοσίου: Τα ντιλ στις ασφάλειες και το νέο τοπίο
  • Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Το θέμα των συνεργασιών-συγχωνεύσεων-εξαγορών, που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεταξύ των πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην ελληνική αγορά αποτελεί εξέλιξη συμβατή με τη διεθνή τάση και την πορεία των αγορών και των οικονομιών που αυτές δραστηριοποιούνται.

Αναδεικνύουν αποφάσεις και επιλογές παγκοσμίου βεληνεκούς και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς μεταξύ άλλων δείχνουν και εμπιστοσύνη και προοπτική στην ελληνική οικονομία. Ίσως μάλιστα, να προδιαγράφουν και μεγαλύτερες εξελίξεις στη χώρα στις οποίες και οι διάφοροι ασφαλιστικοί- χρηματοοικονομικοί όμιλοι θέλουν να λάβουν θέση.

Τα νέα εταιρικά σχήματα όπως και κάθε deal, φέρνουν αλλαγές οι οποίες σταδιακά γίνονται εμφανείς, και χρειάζονται χρόνο -όπως έχει δείξει η εμπειρία- για να "αποτυπωθούν" στην αγορά.

Αυτές τις αλλαγές καλούνται να επεξεργαστούν όλοι οι συντελεστές της ιδιωτικής ασφάλισης οπότε και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MEGA BROKERS της μεγαλύτερης στον τομέα της εταιρεία, καθώς και μέσα από τις θεσμικές μου ιδιότητες, παρακολουθώ τις εξελίξεις και εκτιμώ ότι αποτελούν μια νέα ενδιαφέρουσα "τάση" την οποία δημιουργεί η οικονομοτεχνική εξέλιξη.

Οι νέες επιχειρηματικές οντότητες που δημιουργούνται, σε δομές, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε προσανατολισμό αναμένεται, και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, να προσθέσουν τα νέα δικά τους χαρακτηριστικά στην αγορά.

Άνθρωποι και νομικά πρόσωπα κάτω από "κοινή στέγη" καλούνται να χαράξουν και να ακολουθήσουν συντεταγμένη πορεία με ενιαία αντίληψη, αποδοχή και προσαρμογή. Σίγουρα θα δοκιμαστούν τα νέα σχήματα και θα αξιολογηθούν μέσα από μια νέα προοπτική λειτουργίας, η οποία θα έχει και αποτύπωμα στην αγορά.

Είναι βέβαιο ότι οι νέες μεγάλες εταιρικές παρουσίες αγγίζουν την μεγάλη αγορά της διαμεσολάβησης την οποία όμως βρίσκουν ενημερωμένη, υψηλά καταρτισμένη, με εφόδια και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης των εταιρειών, σε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική κοινωνία.

Αναμενόμενο είναι ότι θα ενταθεί και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, κάτι που σε μια σύγχρονη αγορά οδηγεί σε άνοδο των ποιοτικών χαρακτηριστικών, των διαδικασιών, των μεθόδων. Οδηγεί σε διάχυση οφέλους και αναβάθμιση της "εικόνας" ανθρώπων και εταιρειών.

Στην εξέλιξη αυτή ο γνώμονας είναι κοινός: να υπάρχει συστράτευση στην προσπάθεια ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης. Με σεβασμό στους επαγγελματίες, στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών, στους άμεσους και έμμεσους συνεργάτες.

Η εξυπηρέτηση των πελατών, η καλλιέργεια δυναμικών σχέσεων που διαρκώς ενισχύονται με τους συνεργάτες και η σύμπλευση είναι αυτό που το κάθε νέο σχήμα καλείται να εφαρμόσει στην πράξη, να το επιτύχει και να το επιδείξει στον κλάδο.

Έτσι ο επηρεασμός θα είναι θετικός, προς όφελος όλων των πλευρών και πρωτίστως του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, των επαγγελματιών και των ασφαλισμένων.

Στο νέο βηματισμό της αγοράς, στο ρυθμό των deals στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ασφαλιστική διαμεσολάβηση, ο καθένας με τον μικρό, μεγάλο, ή πολύ μεγάλο ρόλο που του αναλογεί είναι υπεύθυνος να συντελέσει στην πρόοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Και ειδικά στην ελληνική αγορά, καλείται να συντελέσει στην αποτελμάτωσή της και να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξή της και ως ποσοστό του ΑΕΠ και ουσιαστικά με ισχυρό αποτύπωμα στην προστασία της κοινωνίας.


* Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MEGA BROKERS


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v