Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπυροπούλου (CFA): Τι επαγγελματίες χρειάζεται τώρα η επενδυτική κοινότητα

Ποια νέα δεδομένα δημιουργεί η πανδημία εξηγεί η πρόεδρος του CFA Society Greece. Τα πλεονεκτήματα για τους κατόχους του επαγγελματικού τίτλου CFA.

Σπυροπούλου (CFA): Τι επαγγελματίες χρειάζεται τώρα η επενδυτική κοινότητα

Υπάρχει στροφή των επιχειρήσεων σε δράσεις με κριτήρια ESG και στρατηγικής με μακροπρόθεσμα οφέλη για την επιχείρηση και την κοινωνία, τονίζει σε συνέντευξή της η πρόεδρος του CFA Society Greece Βιολέτα Σπυροπούλου.

Όπως εξηγεί, υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει συνεχής ζήτηση στην επενδυτική κοινότητα για επαγγελματίες με ανταγωνιστικά προσόντα και εξειδίκευση στις πιο πρόσφατες εξελίξεις της χρηματοοικονομικής επιστήμης.

Δύο χρόνια από την αρχή της πανδημίας, πως διαμορφώνεται το τοπίο στον χώρο των επενδύσεων αλλά και αυτό της πιστοποίησης; Βλέπετε αλλαγές που θα μείνουν και όταν ξεπεράσουμε την περιπέτεια;

Η κρίση της πανδημίας μας αφύπνισε και μας ευαισθητοποίησε στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών θεμάτων. Η αποτυχία της δράσης για το κλίμα εξακολουθεί να κατατάσσεται ως ο πρώτος πιο σοβαρός μακροπρόθεσμος κίνδυνος στην Έρευνα Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, όλη η κοινωνία, οι επενδυτές, και οι επιχειρήσεις έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και κοινωνικής συνοχής και ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπάρχει μια στροφή των επιχειρήσεων σε δράσεις με κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση) και στρατηγικής με μακροπρόθεσμα οφέλη για την επιχείρηση και την κοινωνία. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει συνεχής ζήτηση στην επενδυτική κοινότητα για επαγγελματίες με ανταγωνιστικά προσόντα και εξειδίκευση στις πιο πρόσφατες εξελίξεις της χρηματοοικονομικής επιστήμης.

Η επαγγελματική πιστοποίηση CFA αποτελεί το «golden standard» στο χώρο των επενδύσεων. Απονέμεται από το CFA Institute, τον παγκόσμιο οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ και αριθμεί πάνω από 180.000 μέλη παγκοσμίως σε 162 χώρες και 160 τοπικές ενώσεις. Έχει τρία επίπεδα απαιτητικών και ανταγωνιστικών εξετάσεων ενώ απαιτεί τουλάχιστον 300 ώρες μελέτης για κάθε επίπεδο από τον κάθε υποψήφιο. Η ύλη εξέτασης ανανεώνεται κάθε χρόνο από επιτροπή επαγγελματιών του κλάδου και ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις στα χρηματοοικονομικά. Απευθύνεται στους αναλυτές και διαχειριστές επενδύσεων αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου που θέλουν να αποκτήσουν εξειδίκευση στα θέματα διαχείρισης περιουσίας και επενδύσεων. Πιστεύω ότι αυτή η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στον κλάδο μας θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επιχειρήσεις μετασχηματίζονται και γίνονται πιο απαιτητικές στην αναζήτηση στελεχών με συγκεκριμένα ανταγωνιστικά προσόντα.

Στο σημερινό περιβάλλον στον χώρο των επενδύσεων ποια είναι τα οφέλη για όσους επιλέξουν το CFA Program και την πιστοποίηση CFA;

Οι κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου CFA αποκτούν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επαγγελματιών του κλάδου καθώς ξεχωρίζουν για τις γνώσεις τους, τον επαγγελματισμό τους και την ηθική τους συμπεριφορά και ακεραιότητα αφού η επαγγελματική ηθική αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της εξέτασης και στα τρία επίπεδα εξετάσεων. Οι κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου CFA είναι περιζήτητοι σε διεθνή τραπεζικά ιδρύματα και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και απασχολούνται κυρίως σε θέσεις αναλυτών και διαχειριστών επενδύσεων αλλά και ως στελέχη στις οικονομικές διευθύνσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Το CFA Society Greece εκπροσωπεί παραπάνω από 250 μέλη- κάτοχοι του επαγγελματικού τίτλου CFA στην Ελλάδα. Τα περισσότερα μέλη μας απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις εισηγμένες και μη, σε τραπεζικούς ομίλους, και σε συμβουλευτικές επιχειρήσεις.

Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερα για το νέο Certificate in ESG Investing; Γιατί θεωρείτε ότι αποτελεί ένα κρίσιμο εφόδιο;

Οι επενδύσεις με κριτήρια ESG αποτελούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τα κεφάλαια υπό διαχείριση παγκοσμίως, που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά ESG, ανέρχονταν σε 38 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2021, ενώ υπάρχει εκτίμηση ότι θα πλησιάσουν τα 53 τρισ. δολάρια το 2025, και θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνόλου των κεφαλαίων υπό διαχείριση παγκοσμίως. Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται μόνο για τις οικονομικές επιδόσεις των εταιριών αλλά και για τις επιδόσεις τους στα θέματα ESG ,στη διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων, θεμάτων του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτή η διεθνής τάση στον χώρο των επενδύσεων απαιτεί ειδικές γνώσεις από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Από τον Σεπτέμβριο 2021, το CFA Institute προσφέρει παγκοσμίως την πιστοποίηση «Certificate in ESG Investing» δίνοντας τη δυνατότητα στους επαγγελματίες της αγοράς να αποκτήσουν εξειδικευμένη γνώση στα θέματα ESG και να εξελίξουν την καριέρα τους. Δε χρειάζεται να είσαι κάτοχος της πιστοποίησης CFA για να εγγραφείς στις εξετάσεις για την απόκτηση του «Certificate in ESG Investing», αρκεί να έχεις βασικές γνώσεις στις επενδύσεις. Η εξέταση αποτελείται από 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και συστήνεται ότι ο εξεταζόμενος θα χρειαστεί να αφιερώσει περίπου 130 ώρες μελέτης για να πετύχει στις εξετάσεις και να αποκτήσει την χρήσιμη αυτή πιστοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν στο www.cfas.gr ή να στείλουν email στο [email protected].

Υπάρχουν νέες δράσεις που σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα το CFA Society Greece;

Μια πρόσφατη δράση, για την οποία είμαι αρκετά περήφανη -ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του CFA Society Greece- είναι η οργάνωση «κύκλων» δικτύωσης γυναικών. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει αφενός μεν στην ενθάρρυνση νέων φοιτητριών οικονομικών σχολών, αλλά και νέων επαγγελματιών στο χώρο των επενδύσεων και στον χρηματοοικονομικό κλάδο να ξεκινήσουν το πρόγραμμα της πιστοποίησης CFA, αφετέρου δε στην καθοδήγηση των νέων υποψήφιων των εξετάσεων του προγράμματος CFA, στηρίζοντας την προσπάθειά τους σε όλη την πορεία κατάκτησης του τίτλου CFA.

Ακόμη προσβλέπουμε σε μια διαδικασία συμβουλευτικής -mentoring των νέων επαγγελματιών του κλάδου μας από τα πιο έμπειρα στελέχη, και ενδυνάμωσης τους στην πορεία κατάκτησης των φιλόδοξων στόχων τους στον χώρο εργασίας τους καθώς ο «κύκλος» δικτύωσης έχει μέλη του γυναίκες-στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου όλων των ηλικιακών κατηγοριών και επαγγελματικών βαθμίδων. Στην προσπάθειά μας αυτή θα συνεργαστούμε με το δίκτυο του διεθνή οργανισμού Lean in Network Greece (Athens) στην Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένη ότι οι γυναίκες πετυχαίνουν υπέροχα πράγματα όταν συνεργάζονται και στηρίζει η μία την προσπάθεια της άλλης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v