Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής από τις διεθνείς αγορές

Τι δείχνει η ιστορία για τις επενδύσεις και τις αποδόσεις που προσφέρουν. Η λάθος προσέγγιση και η σημασία του μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Γράφει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης.

Οι προσδοκίες που πρέπει να έχει ένας επενδυτής από τις διεθνείς αγορές

Η επένδυση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές παράγει θετικές αποδόσεις μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μηχανισμό αύξησης των κεφαλαίων ενός επενδυτή, μεταξύ πολλών διαφορετικών επενδυτικών επιλογών.

Για να μπορέσει όμως ένας επενδυτής να απολαύσει αυτές τις «μακροπρόθεσμα θετικές αποδόσεις» θα πρέπει πρώτα να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από την επένδυσή του αυτή. Η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού στόχου περνάει μέσα από την πλήρη κατανόηση του τι ακριβώς προσφέρουν οι επενδύσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν κάποιος είναι υπερβολικά αισιόδοξος, μια άσχημη χρονιά θα τον οδηγήσει στο να μειώσει τις επενδύσεις του ή και να τις ρευστοποιήσει. Από την άλλη, εάν κάποιος είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και η προσωπική του άποψη είναι μόνιμα αρνητική για τις αγορές, αυτό θα τον κρατάει εκτός επενδύσεων και θα προσπαθεί με λίγες μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές να κερδίσει σε 1-2 χρόνια όσα οι καλύτεροι hedge fund managers έχουν κερδίσει σε 30 χρόνια. Φυσικά το αποτέλεσμα μπορείτε να το φανταστείτε.

Μερικά στατιστικά στοιχεία θα σας βοηθήσουν να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιες είναι οι μέσες αποδόσεις και πώς αυτές επιτυγχάνονται.

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω γράφημα, από το 1954 μέχρι και το 2021 (ολοκληρωμένες χρονιές), έχουν υπάρξει μόλις 15 αρνητικές χρονιές. Δηλαδή σε 67 έτη, το 78% έχει ολοκληρωθεί με θετικές αποδόσεις και το 22% με αρνητικές αποδόσεις. Ακόμα πιο αναλυτικά, η μέση ετήσια απόδοση όλων αυτών των ετών είναι 8,6%.

Οι περισσότεροι που θα δουν αυτή την απόδοση θα αρχίσουν να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Η εικόνα αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη και τη βλέπουμε στην έκφραση του προσώπου ακόμα και έμπειρων επενδυτών, όταν σε πολλά ραντεβού μας προσπαθούμε να οριοθετήσουμε το πλαίσιο ενός μακροχρόνιου επενδυτικού πλάνου.

Η έκφραση αυτή είναι αποτέλεσμα λανθασμένης προσέγγισης, η οποία τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στους ίδιους, αλλά οφείλεται σε λάθος διαχείριση από πολλούς επαγγελματίες. Ακόμα και το μυαλό κάνει γρήγορα τον υπολογισμό μεταξύ ενός στρογγυλού αριθμού και του κέρδους. Αλλά δεν είναι έτσι. Διότι αυτή η απλοϊκή και γρήγορη σκέψη δεν μπορεί να αποτυπώσει τη δύναμη του ανατοκισμού αυτής της απόδοσης.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται το τελικό αποτέλεσμα μιας επένδυσης στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές από το 2000 μέχρι και σήμερα. 22 έτη από τα οποία τα πρώτα 10 έτη ήταν χαμένα χρηματιστηριακά έτη και επιπρόσθετα υπάρχουν και πέντε χρονιές στις οποίες οι αγορές βρέθηκαν σε απώλειες μεγαλύτερες από 20%, με αποκορύφωμα το 2008, που βρέθηκαν κάτω και από το -40% για κάποια μικρή περίοδο.

Αυτή είναι η δύναμη των επενδύσεων όταν υπάρχει μακροπρόθεσμος χρονικός ορίζοντας και σωστά δομημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομακτικά μεγαλύτερο και το μόνο που χρειάζεται, είναι πίστη στο πλάνο και υπομονή.

Αυτή τη χρονική περίοδο, οι επενδυτές έχουν και πάλι να περάσουν μέσα από μια καταιγίδα. Όπως πέρασαν από πολλές τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ακόμα μεγαλύτερες ετήσιες αποδόσεις, αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε εποχές αναταραχής ή απλά να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

Διότι η ψυχραιμία είναι αυτή που παράγει σημαντικό αποτέλεσμα σε τέτοιες συγκυρίες. Αυτό έδειξε και η μελέτη της Vanguard μεταξύ 9,3 εκατ. retail πελατών της για τη συμπεριφορά τους το 2020. Το 86% πανικοβλήθηκε και πούλησε με σημαντικές απώλειες και στη συνέχεια έμεινε εκτός αγορών, ενώ το υπόλοιπο 14% κατάφερε να παραμείνει εντός του μακροπρόθεσμου στόχου του, χωρίς να υποστεί την ψυχολογική αλλά και ουσιαστική φθορά της απώλειας κεφαλαίου.

Η XSpot Wealth διαμορφώνει επενδυτικά χαρτοφυλάκια που καλύπτουν διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες και που στοχεύουν στην επίτευξη μακροχρόνιας κερδοφορίας. Ο εκάστοτε επενδυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί και να παρεμβαίνει, γιατί με καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση, παραμένουν όλα εντός των στόχων. Ένας επενδυτής που γνωρίζει την επενδυτική διαδρομή αισθάνεται άνετα να την παρακολουθεί. Αυτό ακριβώς προσφέρει και η XSpot Wealth, με αποδεδειγμένη επιτυχία στη διαχείριση κρίσεων όπως αυτή του 2020 και αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους επτά μήνες.

* Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v