Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βοτσαρίδης (Interlife): Η Ελλάδα ανερχόμενος προορισμός για εγκατάσταση startups

Συστηματικά ανοδικός είναι και ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων από διάφορες χώρες του κόσμου, που προτιμούν τη χώρα μας για το κόστος, την ποιότητα ζωής και το ευχάριστο κλίμα. Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της οργάνωσης Endeavor Greece.

Βοτσαρίδης (Interlife): Η Ελλάδα ανερχόμενος προορισμός για εγκατάσταση startups
  • του Γιάννη Βοτσαρίδη*

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θέσεις απασχόλησης τεχνικής και ψηφιακής εξειδίκευσης σε ελληνικές startups και ξένες εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας στη χώρα μας προκύπτουν από Έρευνα της οργάνωσης Endeavor Greece με τίτλο “2021 Greek Tech Ecosystem Insights & 2022 Predictions”.

Από την Έρευνα αναδεικνύεται μια εντυπωσιακή αύξηση θέσεων εργασίας, κατ’ αρχήν σε ελληνικές νεοφυείς
εταιρείες, την τελευταία διετία. Από 7.000 θέσεις εντός και εκτός χώρας το 2020 σε 12.785 το 2021, με 8.536
από αυτές να είναι εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες σε γραφεία εξωτερικού ή τηλεργασία.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 138 ξένες εταιρείες εξειδικευμένης τεχνολογίας, που απασχολούν πάνω από 8.000 εργαζόμενους υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών. Μεταξύ τους πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως οι Microsoft, Pfizer, NOKIA, IBM, Vodafone κ.ά.

Πέραν αυτών, η Έρευνα εντόπισε και άλλες 65 ξένες εταιρείες στην κατηγορία των startups που λειτουργούν στη χώρα μας και απασχολούν πάνω από 650 εργαζόμενους, γεγονός που σηματοδοτεί την τάση εξωστρέφειας
του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος και κατατάσσει τη χώρα μας στους σταθερά ανερχόμενους προορισμούς για εγκατάσταση νεοφυών εταιρειών.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές αυτής της κατηγορίας επιλέγουν την Ελλάδα είναι η διαθεσιμότητα Ανθρώπινου Δυναμικού με υψηλές Τεχνολογικές και Ψηφιακές δεξιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε Νέες Τεχνολογίες και εξελίσσεται σε μια μικρή ελληνική Silicon Valley.

Επιπλέον, συστηματικά ανοδικός είναι και ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων από διάφορες χώρες του κόσμου, που προτιμούν τη χώρα μας για το κόστος και την ποιότητα ζωής, το ευχάριστο κλίμα κ.λπ. Πρόκειται για επιστήμονες που εργάζονται με τηλεργασία σε ξένες εταιρείες και έρχονται στην Ελλάδα, μόνοι ή με τις  οικογένειές τους, για αρκετούς μήνες -ή και χρόνια- εκμεταλλευόμενοι τις παραπάνω συνθήκες, αλλά και το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που δημιούργησαν οι ελληνικές Αρχές για την προσέλκυσή τους.

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και η καταγραφόμενη, την τελευταία διετία, τάση επιστροφής των Ελλήνων επιστημόνων, που τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, είναι φανερό ότι κάτι
έχει αρχίσει να αλλάζει στη χώρα. Η στροφή του παραγωγικού μοντέλου (πέραν των παραδοσιακών τομέων της Μεταποίησης και του Τουρισμού) στις νέες Τεχνολογίες και τα Ψηφιακά συστήματα φαίνεται ότι σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής.

Η Ελλάδα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων -Μνημόνια, Πανδημία και πρόσφατα, Ενεργειακό- καταφέρνει,
επιτέλους, να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με πρώτο το υψηλής ποιότητας Ανθρώπινο
Δυναμικό της, και να προσεγγίσει τα Ευρωπαϊκά πρότυπα Ανάπτυξης.

Η Ελλάδα ανοίγει νέους δρόμους. Η Ελλάδα αλλάζει...

 

* Ο Γιάννης Βοτσαρίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Intelife


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v