Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τιμές-στόχοι και οι στόχοι των επενδυτών

Οι αναλύσεις των επαγγελματιών έχουν χρησιμότητα αλλά και περιορισμούς, αναφέρει ο κ. Θ. Κρίντας, εξηγώντας πώς λειτουργούν. Τα 3+1 στοιχεία για σωστή τοποθέτηση σε μετοχές, χωρίς... ταχύμετρο.  

  • του Θεόδωρου Ν. Κρίντα
Οι τιμές-στόχοι και οι στόχοι των επενδυτών
Πολλά έχουν γραφτεί για τη σημασία των προβλέψεων στη διαδικασία αξιολόγησης επενδύσεων. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η αξία μιας εταιρίας είναι ίση με το άθροισμα όλων των μελλοντικών της κερδών (ελεύθερων ταμειακών ροών) κατάλληλα προεξοφλημένων.

Έτσι το πρόβλημα είναι διπλό: πρώτον, ποια είναι τα μελλοντικά κέρδη και, δεύτερον, ποιο είναι το κατάλληλο επιτόκιο προεξόφλησης. Αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν τη μέγιστη αναζήτηση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, και κυρίως των επενδυτικών τραπεζών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βέβαια, οι προβλέψεις επηρεάζονται από μια σειρά άλλα στοιχεία, τα οποία επίσης και πρέπει να προβλεφτούν, όπως ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, η ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι κλάδοι που ενισχύονται κ.λπ.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια καμία ύφεση δεν έχει προβλεφτεί πριν από την ουσιαστική της έναρξη. Επιπλέον, παρά το ότι οι εταιρικές κερδοφορίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία, αλλά διακυμαίνονται από τα υψηλά στα χαμηλά, συστηματικά, από το 1950 και μετά, οι προβλέψεις για τα κέρδη είναι πάντα ανοδικές.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για το ύψος των επιτοκίων ακολουθούν τις βασικές μεταβολές τους (δηλαδή προβλέπουν πτώση όταν αυτά είναι πτωτικά και το αντίθετο όταν είναι ανοδικά), αντί να προβλέπουν τις αλλαγές στην τάση.

Σε αυτό το περιβάλλον προσφέρονται και οι τιμές-στόχοι των εισηγμένων στα χρηματιστήρια μετοχών. Αν και το μοντέλο εκτίμησης της αξίας των εταιριών είναι αξιόπιστο, είναι και απόλυτα συνδεδεμένο με την ποιότητα των στοιχείων που εισάγουμε σε αυτό.

Έτσι άλλωστε εξηγείται η τροποποίηση των τιμών-στόχων, αξίας σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από όλους τους μεγάλους οίκους του εξωτερικού αλλά και της ημεδαπής.

Κάπως έτσι δικαιολογείται γιατί μια άνοδος των επιτοκίων επιφέρει μειώσεις των τιμών-στόχων και μια «έκπληξη» στα αποτελέσματα μπορεί να μετατρέψει τους αγοραστές σε πωλητές σε μερικά δευτερόλεπτα.

Εύλογα λοιπόν ο μέσος επενδυτής, του οποίου ο στόχος είναι το κέρδος, αντιλαμβάνεται ότι οι προβλέψεις που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα έχουν μεγάλη εξάρτηση από την τρέχουσα πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά, εύκολα δημιουργείται η αίσθηση ότι οι τιμές-στόχοι ακολουθούν τις τάσεις και επαναλαμβάνονται μέχρι η αγορά να σηματοδοτήσει την αλλαγή τους.

Αν θυμηθούμε το 2003, όπου πραγματοποιήθηκε μειοδοσία στις «τιμές-στόχους» των μετοχών και στις κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών, θα διαπιστώσουμε ακριβώς αυτό. Οι προβλέψεις για το μέλλον ήταν αντίγραφο -συχνά εντονότερο- του πρόσφατου παρελθόντος.

Από τη μια, κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβαίνει κάθε φορά που η αγορά αλλάζει πορεία. Όμως το ζητούμενο από τους επενδυτές είναι να προβλεφθεί αυτή η αλλαγή. Διαφορετικά, οι τιμές-στόχοι των μετοχών θα έπρεπε να παραμένουν αμετάβλητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εύλογα όμως ο επενδυτής διερωτάται τελικά αν οι τιμές «ισορροπίας» που μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο είναι οι ίδιες, μεέσομακροπρόθεσμα τουλάχιστον, και αν οι συμμετέχοντες στις αγορές επιδίδονται απλώς σε συναλλαγές, χρησιμοποιώντας επιστημονικά τεκμηριωμένο… θόρυβο.

Διερωτάται επίσης πόσο συνάδουν οι στόχοι του προς τις τιμές-στόχους που ανακοινώνονται. Σίγουρα η ανάλυση είναι χρήσιμη, και πολύ μάλιστα. Η ανάλυση, η αξιολόγηση, η διερεύνηση και η σε βάθος αντίληψη των συνθηκών, των δεδομένων, της βασικής ύπαρξης μιας επιχείρησης. Η εκτίμηση της αξίας κάθε ετιαρίας, όμως, αποτελεί βασική λειτουργία της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο και αναφορικά με τα όρια στα οποία μπορεί να κινηθεί η αγορά, μπορούμε να πιθανολογήσουμε. Καμιά φορά τα όρια αυτά είναι μεγάλα, άλλες φορές το φθηνό θα προτιμηθεί αν γίνει φθηνότερο και το ακριβότερο θα το ζητούν όλοι!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε εταιρία έχει την αξία της. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι αγοράζοντας χαμηλότερα από αυτή την αξία, οι μελλοντικές αποδόσεις της επένδυσης θα είναι μεγάλες.

Ως επενδυτής, όμως, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για την ουσιαστική συμβολή των δεκάδων εκτιμήσεων για τα επόμενα τρίμηνα, μήνες, μέρες, ώρες κ.λπ., που οδηγούν μια μακροπρόθεσμη τοποθέτηση στο «ταχύμετρο».

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές απαιτούν χρόνο για να αβγατίσουν. Όπως άλλωστε οι τοποθετήσεις σε κάθε επιχείρηση. Απαιτούν όμως και τρία ακόμα στοιχεία: ύπαρξη καλών και διαχρονικών επιχειρήσεων, σωστή διαμόρφωση χαρτοφυλακίου και καλές τιμές εισόδου.

Εκτιμώ ότι τα έχουμε όλα
.


* Ο κ. Θ. Ν. Κρίντας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v