Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Απάντηση σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σε απάντηση της από 28 Ιουλίου 2015 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο η Εθνική Τράπεζα, ενόψει της επαναλειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς της Ελλάδος ενημερώνει το επενδυτικό κοινόγια τα εξής:

Η έκθεση της στο Ευρωσύστημα την 30 Ιουνίου 2015 είχε διαμορφωθεί σε €27,6 δισ., εκ των οποίων μέσω ELA€17,6 δισ., αυξημένη κατά €2,0 δισ. σε σχέση με 19 Μαΐου 2015, όπως είχε ανακοινωθεί στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2015, ενώ τον Ιούλιο δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή. Η αξία των μη χρησιμοποιούμενων ενεχύρων υπερβαίνει τα €6.0 δισ. σε τρέχουσες αποτιμήσεις, ενώ οι τρέχουσες εκροές καταθέσεων έχουν ήδη εμφανίσει τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης.

Επιπλέον, η όποια επίπτωση από τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα στην κεφαλαιακή επάρκεια και στο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν επί του παρόντος. Σημειώνεται, ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την επικείμενη Άσκηση Συνολικής Αξιολόγησης (ComprehensiveAssessment) που θα διενεργηθεί άμεσα από τον Ενιαίο ΕποπτικόΜηχανισμό (SingleSupervisoryMechanism, SSM)στο πλαίσιο της «Δήλωσης της Συνόδου για το ευρώ της 12 Ιουλίου 2015» και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης, σε περίπτωση που από την Άσκηση προκύψουν κεφαλαιακές ελλείψεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Τράπεζας την 31 Μαρτίου 2015 ανέρχονταν σε €3.855 εκατ. εκ των οποίων €1.888 εκατ. αφορά στις ζημιές από τοPSI(PrivateSectorInvolvement) το 2012, €1.385 εκατ. σε ζημιές πιστωτικού κινδύνουκαι €582 εκατσε φορολογικές ζημιές. Η ανακτησιμότητα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων αξιολογείται περιοδικά στο πλαίσιο της σύνταξης των ετήσιων και ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα, θετικά και αρνητικά, στοιχεία, περιλαμβανομένης της πραγματοποίησης των ήδη υπαρκτών φορολογικών προσωρινών διαφορών, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων καιτων προβλεπόμενων μελλοντικών φορολογικών κερδών .Ως είθισται, για τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30 Ιουνίου 2015 θα διενεργηθεί επισκόπηση από τον ορκωτό ελεγκτή της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v