Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ALPHA ΒΑΝΚ: Αποτελέσματα Α' τριμήνου-Γ μέρος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α'ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2008 ( Γ' μέρος)

Στη Βουλγαρία, η δύναμη του Δικτύου μας ανήλθε σε 81 Καταστήματα στο τέλος Μαρτίου 2008, ενώ 25 επιπλέον Καταστήματα προετοιμάζονται να τεθούν σε λειτουργία. Η εντονότερη δραστηριοποίησή μας στη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής ανταμείφθηκε με τον διπλασιασμό του μεριδίου μας στην αγορά, το οποίο ανήλθε σε 3,8% στο τέλος Μαρτίου, επιβεβαιώνοντας την πρόσφατη κατάταξή μας στην πρώτη δεκάδα του κλάδου. Σε συνέχεια σημαντικών προσλήψεων σε διοικητικό επίπεδο, δημιουργήσαμε την κατάλληλη λειτουργική υποδομή για την ουσιαστικότερη υποστήριξη της αναπτύξεως του όγκου των εργασιών.

Παράλληλα, η αναγνωρισιμότητα του ονόματός μας στην αγορά έχει ήδη επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως προκύπτει τόσο από την αξιοσημείωτη αύξηση κατά 284% του πλήθους των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Μάρτιο του 2008 όσο και από την εξίσου εντυπωσιακή αύξηση κατά 169% του αριθμού των λογαριασμών καταθέσεων που ανοίχθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη Σερβία, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank Srbija a.d. σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών από την απόκτησή της, είμαστε στην πλέον κατάλληλη θέση να αξιοποιήσουμε το δίκτυο των 133 Καταστημάτων και την ανώτερη τραπεζική τεχνογνωσία μας, όπως προκύπτει από την εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρηματικών μας δανείων κατά 93% σε μία αγορά με ιδιαίτερη επιχειρηματική αντίληψη.

Στην Αλβανία, το δίκτυο των 20 Καταστημάτων μας απέδωσε κέρδη προ φόρων Ευρώ 5,6 εκατ. κυρίως λόγω της εμφάσεως στις εργασίες λιανικής τραπεζικής. Τα στεγαστικά δάνεια αναλογούν πλέον στο 44% του χαρτοφυλακίου και αυξήθηκαν κατά 73%, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 27%, διαμορφώνοντας τον δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 85%.
Στην Π.Γ.Δ.Μ., η παρουσία μας στο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 2 Καταστήματα σε σύνολο Δικτύου 17 μονάδων στο τέλος Μαρτίου, ενώ τα υπόλοιπα των χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 92%.

ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις
(σε εκατ. Ευρώ) A' Τριμ. 2008 Α' Τριμ. 2007 % μεταβολή
Λειτουργικά Έσοδα 105,1 92,9 13,2%
Λειτουργικά Έξοδα 29,3 27,0 8,5%
Ζημίες Απομειώσεως 9,8 29,8 (67,0%)
Κέρδη προ Φόρων 66,0 36,1 82,9%
Απόδοση Εποπτικών Κεφαλαίων 20,2% 13,4% ...
Σταθμισμένα στοιχεία Ενεργητικού16.346 13.476 21,3%
Έξοδα / Έσοδα 27,9% 29,1% ...
Χρηματοδοτήσεις 16.113 13.217 21,9%

Tα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 82,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 66 εκατ. καθώς ολοκληρώνεται η ίδρυση των Επιχειρηματικών Κέντρων, στα οποία ανατίθεται σε κεντροποιημένη πλέον βάση η διαχείριση των σχέσεων με τις μεσαίες επιχειρήσεις. Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 13,2%, ωφελημένα από την επιτάχυνση στην αύξηση των χορηγήσεων του τομέα κατά 21,9%, ενώ η διαδικασία αναδιαπραγματεύσεως των όρων συνεργασίας με τις επιχειρήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 8,5%, καθώς οι δαπάνες εγκαταστάσεως και λειτουργίας των Επιχειρηματικών Κέντρων έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ
Διαχείριση Χαρτοφυλακίου
(σε εκατ. Ευρώ) A' Τριμ. 2008 Α' Τριμ. 2007 % μεταβολή
Λειτουργικά Έσοδα 23,7 30,3 (21,7%)
Λειτουργικά Έξοδα 13,0 13,6 (4,3%)
Κέρδη προ Φόρων 10,7 16,7 (35,7%)
Απόδοση Εποπτικών Κεφαλαίων70,1% 139,8% ...
Σταθμισμένα στοιχεία Ενεργητικού765 597 28,2%
Έξοδα / Έσοδα 54,8% 44,9% ...
Κεφάλαια Πελατείας 10.174 9.735 4,5%

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 10,7 εκατ., λόγω της διατηρήσεως του δυσμενούς κλίματος στις αγορές. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση αυξήθηκαν κατά 4,4% και ανήλθαν σε Ευρώ 10,2 δισ. Το 2008 αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στην προσέλκυση κεφαλαίων πελατείας αξιοποιώντας την πρωτοποριακή δέσμη των προϊόντων μας αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζοασφαλειών. Πρόσθετα οφέλη αναμένονται από την αναθεωρημένη προσέγγιση του εισοδηματικά υψηλότερου τμήματος της αγοράς μέσω του θεσμού Alpha Prime και της Alpha Private Bank.

Ειδικότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια ανήλθαν σε Ευρώ 5 δισ. το πρώτο τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας συνολικό μερίδιο αγοράς 24,9% και την αδιαφιλονίκητη πρώτη θέση στον κλάδο της διαχειρίσεως μετοχικών κεφαλαίων εσωτερικού. Πρόσφατα επενδύσαμε στην προώθηση νέων προϊόντων, όπως είναι δύο νέα επενδυτικά κεφάλαια στη ναυτιλία και στην αγορά των ακινήτων, καθώς και το πρώτο ελληνικό ETF στον δείκτη FTSE 20 Athens Index. Επιπλέον, τα υπόλοιπα του Private Βanking ανήλθαν σε Ευρώ 5 δισ. κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου αρνητικού κλίματος στις αγορές.

Τέλος, σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στον τομέα του Bancassurance, μέσω της αποκλειστικής συνεργασίας με την ΑΧΑ. Η διεθνής εμπειρία της ΑΧΑ στην προώθηση νέων προϊόντων αξιοποιείται διαρκώς στον εμπλουτισμό της δέσμης προϊόντων μας, τα οποία απευθύνονται στο εισοδηματικά υψηλότερο τμήμα της αγοράς. Το πρωτοποριακό επενδυτικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ?Alpha ?νω? το οποίο εισήχθη στην αγορά κατά το τέλος του 2007, απέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς προσέλκυσε κεφάλαια άνω των Ευρώ 42 εκατ. μέσα σε έναν μήνα προωθήσεως, ενώ αντίστοιχη αναμένεται η επιτυχία του ?Alpha Aπόδοση?.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ
Επενδυτική Τραπεζική και Εργασίες Διαχειρίσεως Διαθεσίμων
(σε εκατ. Ευρώ) A' Τριμ. 2008 Α' Τριμ. 2007 % μεταβολή
Λειτουργικά Έσοδα 27,6 27,9 (1,0%)
Λειτουργικά Έξοδα 10,0 8,5 18,4%
Κέρδη προ Φόρων 17,6 19,4 (9,6%)
Απόδοση Εποπτικών Κεφαλαίων 19,8% 21,1% ...
Σταθμισμένα στοιχεία Ενεργητικού4.433 4.614 (3.9%)
Έξοδα / Έσοδα 36,3% 30,3% ...

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε Ευρώ 17,6 εκατ., εκ των οποίων Ευρώ 7,3 εκατ. αφορούν τον τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής και κυρίως τις χρηματιστηριακές εργασίες, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες εξαιτίας της συνεχιζόμενης αρνητικής συγκυρίας στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο