Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ALPHA BANK: Αποτελέσματα εξαμήνου

* Ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τοv δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 10,0% και τους δείκτες Κεφαλαίων Πρώτης Διαβαθμίσεως (Tier I) και Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχονται σε 11,1% και 12,3% αντιστοίχως.

* Αξιοσημείωτη επίδοση στα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) με τον δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) να ανέρχεται σε 7,4% τον Δεκέμβριο του 2012, μετά από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου.

- Στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού μας
χαρτοφυλακίου κατά Ευρώ 2,8 δισ. σε ετήσια βάση σε Ευρώ 50,5 δισ.

- Απομείωση περίπου 21% ή Ευρώ 0,6 δισ. στο χαρτοφυλάκιο διακρατούμενων έως τη λήξη των επενδύσεών μας σε Ελληνικά Ομόλογα, που αντανακλά τη συντηρητική πολιτική της Τραπέζης για θωράκιση του Ισολογισμού.

- Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ύψους Ευρώ 16,9 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 10,3%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,5 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 48%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 126%.

Σταθερή χρηματοοικονομική επίδοση παρά τις αντίξοες λειτουργικές συνθήκες

- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 879,4 εκατ., μειωμένο κατά 4,1%, ως συνέπεια του μειωμένου όγκου των χορηγήσεων.

- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 20 πόντους το β’ τρίμηνο σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της μειώσεως του κόστους των καταθέσεων.

- Το λειτουργικό κόστος περιορίσθηκε κατά 2,6%, σε ετήσια βάση σύμφωνα με το πρόγραμμα
περιορισμού των δαπανών. Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε κατά 60 πόντους σε 49,8%.

- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 559,8 εκατ. έναντι Ευρώ 562 εκατ. κατά το α’ εξάμηνο του 2010.
- Ζημίες απομειώσεως Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους Ευρώ 539 εκατ. μετά από φόρους.

- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 14 εκατ. 2 μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 532 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε209 πόντους.

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος

“Η συμφωνία που επετεύχθη την 21 Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για ένα νέο πακέτο στηρίξεως προς την Ελλάδα, αποτυπώνει τη δέσμευση των Εταίρων μας να ενισχύσουν τις προσπάθειες αναδιαρθρώσεως της χώρας. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεως θα βελτιώσει σημαντικά τη δημοσιονομική προοπτική της χώρας και σε συνδυασμό με τα μέτρα οικονομικής προσαρμογής, αναμένεται να αποκαταστήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης, αλλά και να θέσει την Ελλάδα σε τροχιά αναπτύξεως.

Η Alpha Bank, ως σημαντικός παράγοντας της Ελληνικής Οικονομίας, συμμετέχει ανάμεσα στις τράπεζες που στηρίζουν εθελοντικά την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), συνεισφέροντας ενεργά στην προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την ύφεση.”

Επιπλέον ο Δημήτριος Π. Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε:

“Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επιτύχαμε τη διατήρηση της οργανικής κερδοφορίας μας κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Το Δίκτυό μας συνέχισε να παράγει σταθερά έσοδα από κύριες τραπεζικές εργασίες και η προσήλωσή μας στο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών βελτίωσε την αποδοτικότητα των επιχειρησιακών μας λειτουργιών. Επιπλέον, ενισχύσαμε περαιτέρω το απόθεμα των προβλέψεων θωρακίζοντας τον ισολογισμό μας από τη συνεχιζόμενη οικονομική επιβράδυνση. Η επίδοσή μας στις πανευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), επιβεβαίωσε την υποδειγματική κεφαλαιακή μας θέση, ανέδειξε την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού στα πιο αντίξοα σενάρια και ενδυνάμωσε τη θέση μας ως της καλύτερης τραπέζης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα”.

Επισκόπηση αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 2011

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 14,0 εκατ., μειωμένα κατά 63,6% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Oικονομίας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους της Τραπέζης μετά από τις ζημιές απομειώσεως των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε Ευρώ -524,8 εκατ. Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 879,4 εκατ., καταγράφοντας μείωση 4,1% σε ετήσια βάση, ως συνέπεια της ετήσιας μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου μας κατά Ευρώ 2,8 δισ.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε Ευρώ 144,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 16,1% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων, αλλά και με τον περιορισμένο όγκο συναλλαγών του Δικτύου μας. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 56 εκατ., ενώ τα λοιπά
έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 36,4 εκατ.

Ο εξορθολογισμός των επιχειρησιακών μας λειτουργιών ενίσχυσε την απόδοσή μας κατά 60 πόντους, με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να διαμορφώνεται σε 49,8%. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 3,3% και ανήλθαν σε Ευρώ 270,5 εκατ., κυρίως εξαιτίας αποχωρήσεων Προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων στην Ελλάδα.

Τα Γενικά και Διοικητικά έξοδα περιορίσθηκαν κατά 2,9% και ανήλθαν σε Ευρώ 239,6 εκατ., σύμφωνα με το πρόγραμμα εξορθολογισμού των δαπανών. Το λειτουργικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 399,8 εκατ., ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μειώθηκε κατά 0,1% και ανήλθε σε Ευρώ 151,9 εκατ.

Στο τέλος Ιουνίου 2011, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε Ευρώ 36,6 δισ., ενώ τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,5 δισ. Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 26,9 δισ. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι καταθέσεις ανήλθαν σε Ευρώ 6,3 δισ., μειωμένες κατά Ευρώ 220 εκατ. σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2011.

Τέλος, τα υπόλοιπα του Private Banking ανήλθαν σε Ευρώ 2,5 δισ., ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 1,1 δισ., επηρεασμένα από τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Οι χορηγήσεις προ απομειώσεων μειώθηκαν κατά 5,3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 50,5 δισ., έναντι Ευρώ 53,3 δισ. στο τέλος Ιουνίου 2010. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τη μείωση των χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά 3,8% και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 7,4%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα υπόλοιπα του δανειακού χαρτοφυλακίου μας μειώθηκαν περαιτέρω κατά Ευρώ 0,3 δισ.

Οι προβλέψεις απομειώσεως ανήλθαν σε Ευρώ 532,2 εκατ. που, ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων, αντιστοιχούν σε 209 πόντους για το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 158 πόντων για το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Ο δείκτης καθυστερήσεων του Ομίλου, σύμφωνα με το πρότυπο Δ.Π.Χ.Π. 7, αυξήθηκε κατά 100 πόντους και ανήλθε σε 10,3% στο τέλος Ιουνίου 2011. Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 10,6%, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,2%. Οι σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, ανερχόμενες σε Ευρώ 2,5 δισ. και διαμορφώθηκαν στο 5% του χαρτοφυλακίου των δανείων, σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούνιο του 2010. Η κάλυψη των καθυστερήσεων ανήλθε σε 48%, ενώ, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 126%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο