Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά αποτελέσματα είχε εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα ενάντια στον SARS-COV-2 αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οδηγεί και σε ανοσία. Παρατηρήθηκαν ήπιες παρενέργειες σε ασθενείς. Αναμένονται μεγαλύτερες μελέτες το καλοκαίρι.

Θετικά αποτελέσματα είχε εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού

Πειραματικό εμβόλιο το οποίο εξελίσσει η Pfizer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech προκάλεσε ανοσολογική απόκριση σε υγιείς ασθενείς, αλλά και πυρετό και άλλες παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις.

Τα πρώτα κλινικά δεδομένα για το εμβόλιο αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη, αλλά ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Η έρευνα της Pfizer έδωσε από μία ως τρεις δόσεις του εμβολίου ή φάρμακου placebo σε δείγμα 45 ασθενών. Δώδεκα έλαβαν δόση 10 microgram, δώδεκα, δόση 30 μg, δώδεκα, δόση 100 μg και εννιά, ένα φάρμακο placebo.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η δόση των 100 μg προκάλεσε πυρετό στους μισούς ασθενείς.

Μετά από δεύτερη ένεση τρεις εβδομάδες αργότερα, το 8,3% από την πρώτη ομάδα των 10 μg και 75% από την ομάδα των 30 μg εμφάνισαν πυρετό. Πάνω από το 50% των ασθενών που έλαβαν μία από τις δόσεις αυτές εμφάνισε κάποια παρενέργεια, όπως πυρετό ή διαταραχές ύπνου. Καμία από τις παρενέργειες δεν οδήγησε στη νοσηλεία κάποιου ασθενή και δεν απείλησε τη ζωή του.

Το εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα ενάντια στον SARS-COV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 και κάποια από τα αντισώματα αυτά φαίνεται πως ήταν εξουδετερωτικά, δηλαδή εμποδίζουν τον ιό να αναπτυχθεί. Το επίπεδο των εξουδετερωικών αντισωμάτων ήταν 1,8 με 2,8 φορές υψηλότερο από αυτό στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει.

Δεν είναι βέβαιο ότι τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων θα οδηγήσουν σε ανοσία στον ιό. Για να το αποδείξει αυτό, η Pfizer πρέπει να διενεργήσει μεγάλες μελέτες, που θα καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το εμβόλιο είναι 50% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν.

Οι μελέτες αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v