Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές

Διχασμένες οι ασιατικές αγορές. Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης και πως διαμορφώνονται τα σενάρια για το νέο πακέτο μέτρων στην Κίνα. Οι δηλώσεις Γέλεν στηρίζουν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.

Μικτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται στα μεγέθη για την Κίνα, αλλά και στην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 14.791 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει κέρδη 0,84% στις 22.336 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,32% στις 1991 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,15% στις 5394 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,44% στις 2042 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,6% στις 2159 μονάδες.

Ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας ανέβασε ταχύτητα με τον σχετικό δείκτη ΡΜΙ να ενισχύεται στο 50,3 από 50,2 το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές επισημαίνουν μάλιστα ότι πέρα από αυτή τη θετική εξέλιξη, το κλίμα στην κινεζική αγορά έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς φουντώνουν τα σενάρια για νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από την Κίνα.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Fed, μετά τις διφορούμενες δηλώσεις της στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου που μπέρδεψαν τις αγορές, επανέλαβε την ανάγκη της να συνεχιστεί η νομισματική στήριξη στην αμερικανική οικονομία για «κάποιοι χρονικό διάστημα». Επισημαίνεται ότι οι αναδυόμενες αγορές κατά το 2013 δέχθηκαν έντονες πιέσεις καθώς υπήρχε διευρυμένη ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα υποστούν από την απόφαση της Fed να κλείσει σταδιακά την προσφορά ρευστότητας. Τη Δευτέρα όμως, ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έκλεισε σε υψηλό 3 μηνών, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τον S&P 500. Ο χρυσός που ευνοήθηκε το προηγούμενο διάστημα ως επενδυτική ασφαλιστική δικλείδα, υποχωρεί αγγίζοντας τη Δευτέρα τα 1,282 δολ. ανά ουγκιά. Με τις νέες δηλώσεις της Γέλλεν ανακάμπτουν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Η ινδική ρουπία ενισχύθηκε κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, το γουόν της Νοτίου Κορέας κατά 0,5% και το ταϊλανδέζικο μπαχτ κατά 0,2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v