Βουτιά 7% και αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τη δραστηριότητα στα κινεζικά εργοστάσια, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του γουάν και την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Αναστολή διαπραγμάτευσης στην Κίνα μετά το -7%.

Κακό ξεκίνημα στη νέα χρονιά για τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές, μετά την ανακοίνωση συρρίκνωσης της δραστηριότητας στα κινεζικά εργοστάσια και την υποχώρηση του γουάν, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου έκαναν άλμα έως και 3% λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το κλίμα επιβαρύνεται και από τη νευρικότητα που προκαλεί η επερχόμενη λήξη της απαγόρευσης πωλήσεων μετοχών από τους μεγαλομετόχους κινεζικών εταιρειών, που είχε επιβληθεί από πέρυσι το καλοκαίρι λόγω της κατάρρευσης της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί έως και 1,7%, έχοντας υποχωρήσει το 2015 κατά 12% λόγω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, που επιβάρυνε τις γειτονικές οικονομίες που βασίζονται στο εμπόριο αλλά και τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,06% στις 18.450 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 3,09% στις 21.238 μονάδες, κατά 2,17% ο δείκτης Kospi στις 1.918 μονάδες, κατά 0,41% ο δείκτης ASX στις 5.322 μονάδες. 

Πρόωρο κλείσιμο για τις αγορές τις Κίνας, καθώς ο δείκτης CSI έφτασε να υποχωρεί έως και 7%. Σύμφωνα με τον μηχανισμό που ισχύει στην κινεζική αγορά, αν ο δείκτης υποχωρήσει ή αυξηθεί κατά 5%, τότε αναστέλλεται η διαπραγμάτευση όλων των κινεζικών δεικτών για 15 λεπτά, ενώ κινήσεις της τάξης του 7% οδηγούν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης για την υπόλοιπη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v