Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας τρόμαξε τους επενδυτές

Σε χαμηλό 16 μηνών οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια, πιέσεις και στα futures της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια μετά την πληροφορία για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας. Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου.

Η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας τρόμαξε τους επενδυτές

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν νωρίτερα οι ασιατικές μετοχές και το ευρώ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έκαναν νέο άλμα, καθώς οι επενδυτές τρόμαξαν από τις αναφορές για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο εν μέσω συνέχισης των μαχών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών.

Το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον Ουκρανό υπουργό Ατομικής Ενέργειας, μετέδωσε πως μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, δέχθηκε πλήγμα κατά τη διάρκεια επίθεσης από Ρώσους στρατιώτες.

Αν και οι αναφορές λένε πως δεν σημειώνεται αλλαγή στα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή (προ ολίγου το Reuters μετέδωσε πως έσβησε η πυρκαγιά), ωστόσο οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι, αλλά όχι σε κατάσταση πανικού.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκανε βουτιά 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να διαμορφώνονται στο 7%.

Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο καταγράφει πτώση 2,46% στις 25.921 μονάδες, ο Hang Seng 2,67% στις 21.867 μονάδες και ο Kospi 1,33% στις 2.710 μονάδες, ενώ ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,66% στις 3.458 μονάδες, κατά 0,92% ο CSI στις 4.509 μονάδες και κατά 0,87% ο ASX στις 7.381 μονάδες.

Απώλειες 250 μονάδων (-0,71%) στα futures του Dow Jones, χαμηλότερα κατά 0,8% διαμορφώνονται αυτά του S&P 500 και 0,9% αυτά του Nasdaq.

Τα futures του Brent ανακάμπτουν στα 112,2 δολάρια το βαρέλι (+1,58%) και του αμερικανικού αργού στα 109,95 δολάρια το βαρέλι (+2,12%).

Πιέσεις δέχεται το ευρώ, που σημειώνει τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων εννέα μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προοπτική διατήρησης των υψηλών τιμών εμπορευμάτων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ η πληροφορία για την πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο έστειλε έως το 1,1009 δολάριο (-0,48%), το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v