Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Ρώμη

Ο δείκτης FTSE MIB, που στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη γύρισε σε αρνητικό έδαφος, ενώ απώλειες σημείωνουν πλέον και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κλειστό το Λονδίνο και η Wall Street.

Πιέσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Ρώμη

Βραχύβια ήταν η… ανακούφιση των ευρωπαϊκών αγορών για τη μη τοποθέτηση ενός ευρωσκεπτικιστή στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Ο δείκτης FTSE MIB, που στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη 1,6%, γύρισε σε αρνητικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει καλέσει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, κ. Κάρλο Κοταρέλι, από τον οποίον αναμένεται να ζητήσει να ηγηθεί μιας προσωρινής κυβέρνησης, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών. Μάλιστα, αναλυτές μιλούν ήδη για εκλογές τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές από νωρίς είχαν προειδοποιήσει πως η όποια θετική αντίδραση των αγορών δεν θα είχε διάρκεια.

Ο ιταλικός δείκτης υποχωρεί αυτήν την ώρα κατά περίπου 2,2% στις 21.889 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 κινείται 0,61% χαμηλότερα στις 12.859 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού υποχωρεί 0,69% στις 5.504 μονάδες. Σημειώνεται ότι λόγω αργίας τόσο το χρηματιστήριο στο Λονδίνο όσο και η Wall Street παρέμειναν κλειστά.

Επιστροφή των πιέσεων και στα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ενισχύεται στο 2,47%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει ως το 2,38%. Στην αγορά συναλλάγματος, η άνοδος του ευρώ περιορίζεται στο 0,12% αυτήν την ώρα, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα 1,1665 δολάρια.

Αντιθέτως, βελτιώνεται η εικόνα για την τουρκική λίρα, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι θα απλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική. Η λίρα κινείται στα 4,56 έναντι του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v