Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Άνοδος για το πετρέλαιο, πτώση για τον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές αφήνοντας πίσω τους την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ένδειξη πιθανής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας. Την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι γίνονται παραγωγικές συζητήσεις με την Κίνα, προσθέτοντας ότι αναμένει να υπάρξει συνάντηση τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη πλευρά το Πεκίνο ανέφερε ότι θα απαντήσει στον τελευταίο γύρω δασμών των ΗΠΑ.

Πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γερμανία, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν θεωρεί στην παρούσα φάση απαραίτητη μια «δέσμη κινήτρων» για την τόνωση της δραστηριότητας της γερμανικής οικονομίας, παρά την συρρίκνωση κατά 0,1% που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τις προειδοποιήσεις ειδικών για τον κίνδυνο ύφεσης.

«Αυτή τη στιγμή - ελπίζω και γενικά - δεν βλέπω την ανάγκη για μια δέσμη κινήτρων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ χθες σε εκδήλωση στο Στράλζουντ και τόνισε ότι η αντίδραση θα είναι ανάλογη της κατάστασης, «δεν θα κάνουμε τώρα το τρίτο βήμα πριν από το πρώτο». Η καγκελάριος έκανε λόγο για είσοδο της γερμανικής οικονομίας «σε δύσκολη φάση» και απέδωσε τα προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές διενέξεις και στα «πολλά λάθη» της αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας. Ζήτησε με έμφαση συνεχείς επενδύσεις.

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα συναλλαγών.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, το LSE σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ερευνά ένα «πιθανό ζήτημα στις υπηρεσίες trading», ενώ εκπρόσωπος του χρηματιστηρίου ανακοίνωσε πως «ένα τεχνικό ζήτημα επηρέασε τις συναλλαγές σε ορισμένους τίτλους», χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για την αιτία του προβλήματος ή τον χρόνο επίλυσής του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη και έτοιμη για όλα τα σενάρια που συνδέονται με τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,24% στις 369 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,71% στις 7.117 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,31% στις 11.562 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,22% στις 5.300 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε υψηλότερα 1,78% στις 8.670 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 1,51% στις 20.322 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,9% στα 54,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχωρεί 0,8% στα 1.519 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1092 από 1,1107 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v