Με το δεξί ξεκινά ο Ιούνιος για ευρωαγορές

Θετικό πρόσημο σχεδόν για όλους τους δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου. Πρωταγωνιστεί ο κλάδος βασικός πόρος. Η θετική έκπληξη από τα κινεζικά μεγέθη. Οι προσδοκίες από την ΕΚΤ. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Με άνοδο ξεκινά ο Ιούνιος για τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ο κλάδος βασικών πόρων που ευνοείται από τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική οικονομία. Η προσοχή όμως, στρέφεται και στις κεντρικές τράπεζες

Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,23% στις 9966 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,07% στις 4522 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,23% στις 6858 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,54% στις 10.856 μονάδες, στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,53% στις 21.745 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,69% στις 7161 μονάδες, παρά τα νέα εμπόδια που δημιουργεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, που έκρινε αντισυνταγματικά τρία από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2014 (τη περικοπή των μισθών του Δημοσίου, τη μείωση των επιδομάτων ασθενείας και των επιδομάτων 

Οριακές κινήσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο κλαδικός δείκτης των βασικών πόρων – που περιλαμβάνει τις μεταλλευτικές και άλλες εταιρίες εμπορευμάτων – πρωταγωνιστεί με άνοδο 0,9%. Αιτία είναι η ενίσχυση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την κινεζική μεταποίηση σε υψηλό πέντε μηνών, που τροφοδοτεί τα σενάρια ανάκαμψης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. «Τα κινεζικά στοιχεία είναι καλύτερα των προβλέψεων. Δίνουν κάποια ώθηση» εξηγεί ο Άλαστερ Μακ Κεγκ, της IG.

Ειδικότερα για το μεταλλευτικό κλάδο, η μετοχή της Rio Tinto ενισχύεται κατά 1,5% και της BHP Biliton κατά 1%. Η πετρελαϊκή Total καταγράφει άνοδο 0,9%.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης αυτή την εβδομάδα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η γερμανική εφημερίδα FAS αναφέρει πως η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει μείωση επιτοκίων, αλλά και σχέδιο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νότου που θα περιλαμβάνει ένεση ρευστότητας στις τράπεζες 40 δισ. ευρώ. 

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στηρίζουν τις εκτιμήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κλάδο μεταποίησης της ευρωζώνης υποχώρησε το Μάιο στο 52,2. «Η υποχώρηση στον ΡΜΙ μεταποίησης το Μάιο αναπόφευκτα θα εντείνει τα προβλήματα για τους αξιωματούχους που θα πρέπει να παράσχουν νέα, ουσιαστική ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και να αποτρέψουν την απειλή αποπληθωρισμού» δηλώνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v