Επιμένει η νευρικότητα στις αγορές της Ευρώπης

Η Ευρώπη παίρνει την σκυτάλη των απωλειών από τη Wall και την Ασία. Η προειδοποίηση της ArcelorMittal και η ανησυχία για τις επιπτώσεις των ρωσικών κυρώσεων. Οι αρνητικές εκπλήξεις από το μέτωπο των αποτελεσμάτων. Το βλέμμα και στα κρίσιμα οικονομικά μεγέθη.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Μετά την ισχυρή πτώση της Wall Street και την αναστάτωση που προκάλεσε χθες το νέο "χτύπημα" του ιού της Banco Espirito Santo, οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνεχίζουν πτωτικά. Οι εξελίξεις στην Αργεντινή, η ανησυχία για επιπτώσεις στα εταιρικά αποτελέσματα από τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και αρνητικές εκπλήξεις όπως η προειδοποίηση από την ArcelorMittal δημιουργούν ένα κλίμα νευρικότητας στα χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,77% στις 9334 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,87% στις 4209 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,42% στις 6.694 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,09% στις 10.587 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,71% στις 5936 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται οριακά κατά 0,03% στις 20.577 μονάδες.

Αργότερα, οι αγορές αναμένουν τους δείκτες δραστηριοτήτων ΡΜΙ για το βιομηχανικό κλάδο των χωρών της ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ και τα στοιχεία για την ανεργία, που θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κυρίως ως προς το πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως τα καλά στοιχεία για την οικονομία είναι καλά και για τη χρηματιστηριακή αγορά μακροπρόθεσμα, επειδή συνεπάγονται ότι συνεχίζεται η παγκόσμια ανάκαμψη» δήλωσε ο Farhan Ahmad της Tradenext και συμπλήρωσε: «Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, μπορεί να δούμε κάποια περαιτέρω αποδυνάμωση».

Η μετοχή της ArcelorMittal υποχωρεί κατά 3,3% καθώς η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο υποβάθμισε τον στόχο κερδοφορίας της για το 2014 εξηγώντας ότι η πορεία των τιμών σιδηρομεταλλεύματος αποδεικνύεται κατώτερη των προβλέψεων.

Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Iliad καταγράφει κάθετη πτώση 10,6% καθώς εξέπληξε άπαντες διατυπώνοντας προσφορά εξαγοράς για την T-Mobile US, ξεκινώντας έτσι έναν πλειοδοτικό πόλεμο με την Sprint. Κάθετη πτώση 7,6% καταγράφει και η μετοχή της Vinci καθώς η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ευρώπη προειδοποίησε ότι αναμένει επιβράδυνση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ειδικότερα στις δραστηριότητες εκτός Ευρώπης.  

Όλα αυτά, ενώ μία ημέρα νωρίτερα η Ευρώπη υιοθέτησε αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με πολλές επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου – εκ των οποίων Adidas, Volkswagen, Lufthansa κλπ- να προειδοποιούν ότι θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στα αποτελέσματά τους. 

Οι επενδυτές στρέφουν επίσης την προσοχή τους και στη Λατινική Αμερική. H Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Aργεντινής σε "Restricted Default". Σημειώνεται πως τα ξημερώματα της Τετάρτης εξέπνευσε η προθεσμία για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με τα hedge funds  με αποτέλεσμα το Μπουένος Άιρες να μην μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμή τόκων ύψους 539 εκατ. ευρώ. Την προηγούμενη ημέρα και η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της Αργεντινής σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v