Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες. Βουτιά 11% για την Tesco και έντονες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Η προειδοποίηση της Κίνας και η συζήτηση στο G20 για την πορεία των επιτοκίων. Αρνητικό πρόσημο στα futures της Wall.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες από τα υψηλά 6,5 ετών που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Στο στόχαστρο βρίσκεται η μετοχή της Tesco η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει "λάθος" 250 εκατ. στερλινών στα αποτελέσματα εξαμήνου, ενώ έντονες πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των βασικών πόρων. 

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,05% στις 9.794 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% στις 4.458 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,77% στις 6.784 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,02% στις 10.998 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά  0,13% στις 5.903 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,3% στις 20.909 μονάδες.

Αρνητικό πρόσημο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Tesco, που ανέλαβε καθήκοντα μόλις την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ότι η καθοδήγηση για τα αποτελέσματα εξαμήνου είναι υπερεκτιμημένη κατά 250 εκατ. στερλίνες. Οι διαβεβαιώσεις για περισσότερη διαφάνεια και για ανεξάρτητη έρευνα από την Deloitte δεν καθησύχασαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 11%. 

Πέραν αυτών των εξελίξεων, οι επενδυτές ανησυχούν εκ νέου για την κατάσταση της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας. Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Lou Jiwei δήλωσε πως η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει πτωτικές τάσεις, επαναλαμβάνοντας ωστόσο: "Η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές προσαρμογές στην πολιτική για να αλλάξει οποιονδήποτε οικονομικό δείκτη". "Ο Lou έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα δεν θα τρέξει να τυπώσει χρήμα για να αποφύγει την επιβράδυνση" εξηγεί ο Στιούαρτ Μπίβις της Vantage Capital Markets.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν πιέσεις οι τιμές των εμπορευμάτων. Ο δείκτης Bloomberg Commodity υποχωρεί 0,7% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών. Η τιμή χαλκού υποχωρεί κατά 1,5% στα 6.735 δολ. ανά μετρικό τόνο, το νικέλιο κατά 3,5% και ο ψευδάργυρος κατά 2,1%. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί στα 97,91 δολ. ανά βαρέλι. Έτσι, ο STOXX Europe Basic Resources στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώνει πτώση 2,2%.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G20 στην Αυστραλία προειδοποίησαν πως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις κεφαλαιαγορές, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες γίνονται όλο και πιο εξαρτημένες από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Σημειώνεται πως η Fed αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα και άπαντες προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά τη χρηματοοικονομική κρίση τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βρετανία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v