Διστακτικά βήματα στην Ευρώπη με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Περιορισμένες κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο. Η προσοχή στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι και τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας. Ανακάμπτει η Nokia.

Στην Φρανκφούρτη και τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται η προσοχή των αγορών, με τους επενδυτές να διστάζουν να προχωρήσουν σε σημαντικές τοποθετήσεις προτού μιλήσει ο Μάριο Ντράγκι.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,37% στις 12.256 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,42% στις 5239 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,32% στις 7.097 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,52% στις 11.767 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,13% στις 6244 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,44% στις 23.856 μονάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται για δεύτερη συνεδρίαση οι μετοχές των Nokia και Alcatel – Lucent καθώς ανακοινώθηκαν οι όροι της εξαγοράς του γαλλικού ομίλου. Η μετοχή της Nokia ανακάμπτει μετά την χθεσινή πτώση και ενισχύεται κατά 3%. Αντίστοιχα, διορθωτικές κινήσεις για τη μετοχή της Alcatel, η οποία μετά το χθεσινό ράλι του 16% υποχωρεί κατά 11%.  

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και ενώ δεν αναμένονται αποφάσεις αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων ή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, οι αγορές περιμένουν τη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι αναζητώντας ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της ευρωτράπεζας στον τρόπο που θα χειριστεί τη δραματική μείωση των yield, αλλά και το ελληνικό ζήτημα.

Έντονος επίσης είναι ο προβληματισμός για όσα συμβαίνουν εκτός ευρωζώνης και ειδικότερα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έξι ετών. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε τριμηνιαία βάση, το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 7,3%. Άλλοι δείκτες της οικονομίες, όπως οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή αποδεικνύονται σημαντικά κατώτεροι των εκτιμήσεων. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ήδη μειώσει δύο φορές τα επιτόκιά της από το Νοέμβριο ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία και οι αναλυτές περιμένουν νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

«Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουμε δει, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ήταν τραγικά» δήλωσε ο Qi Yifeng της CEBM Group και συμπλήρωσε: «Εμμένουμε στην άποψή μας ότι θα υπάρξει και άλλη χαλάρωση πολιτικής»

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v