Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη ημέρα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Προειδοποίηση από Commerzbank για τα κέρδη του έτους στέλνει τη μετοχή σε ιστορικό χαμηλό. Εκτός Stoxx Europe 50 Credit Suisse και Deutsche Bank. Νέα προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης στη μετοχή της UniCredit.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις, ενώ στο επίκεντρο επανέρχονται τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8%, με τις μετοχές των Commerzbank, Credit Suisse και Deutsche Bank να δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ αποφασίστηκε νέα προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της UniCredit μετά την πτώση της κατά 5%.

Νωρίτερα σήμερα η Stoxx Ltd γνωστοποίησε πως από 8 Αυγούστου αφαιρούνται από τον δείκτη Stoxx Europe 50 οι μετοχές των Credit Suisse και Deutsche Bank, καθώς από την αρχή του έτους οι μετοχές τους έχουν καταγράψει πτώση που ξεπερνά το 45%. Στη θέση τους θα μπουν οι μετοχές των ASML Holding και Vinci. Οι μετοχές των δυο τραπεζών καταγράφουν απώλειες 5,2% και 2,98% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Commerzbank προειδοποίησε πως δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της για τα καθαρά κέρδη του συνόλου της χρήσης, λόγω του περιβάλλοντος των αρνητικών επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας των πελατών της. Η προειδοποίηση αυτή "στέλνει" τη μετοχή της Commerzbank σε ιστορικό χαμηλό, με πτώση που ξεπέρασε νωρίτερα το 8%.

Προειδοποίηση όμως εξέδωσε και η Lufthansa, η οποία δήλωσε πως βλέπει δύσκολο το β' εξάμηνο, καθώς οι τρομοκρατικές ενέργειες βάζουν «φρένο» στη ζήτηση για εισιτήρια.

Επίσης, το πρωί η Νότια Κορέα γνωστοποίησε πως προχώρησε σε ανάκληση των πιστοποιήσεων για 80 μοντέλα Volkswagen, Audi και Bentley, επικαλούμενη παραποίηση εγγράφων για τις εκπομπές ρύπων και τα επίπεδα θορύβου.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,9% στις 336 μονάδες, 0,36% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.670 μονάδες, 1,4% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.348 μονάδες και 1,37% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.188 μονάδες. Πτώση 1,86% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 16.248 μονάδες και 2% για τον ισπανικό IBEX στις 8.341 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,15%.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v