Σε χαμηλό δύο μηνών οι ευρωαγορές

Πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον δείκτης Stoxx 600 να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών. Απώλειες 3,2% για τη μετοχή της Deutsche Bank. Προβλημάτισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο των πρακτικών της Fed και των απογοητευτικών macro στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, αρκετοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την εκτίμηση πως μια αύξηση των επιτοκίων θα είναι επιβεβλημένη «σχετικά σύντομα».

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο καθώς τον Νοέμβριο η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Στο μεταξύ η μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώσης στις εισαγωγές και στις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο στην Κίνα είχε αρνητικό αντίχτυπο στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Unilever σημείωσε πτώση 3,4% μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις τριμήνου.

Επιπλέον η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 3,2% καθώς η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να πιέζει την διοίκηση της τράπεζας για έναν γρήγορο συμβιβασμό. Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για ένα κακό Brexit διατηρούν τις πιέσεις στην βρετανική λίρα. Σήμερα, η στερλίνα κινείται οριακά χαμηλότερα στο 1,2194 δολ.

Στον αντίποδα, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει μετά από δύο μέρες πτώσης αν και τον Σεπτέμβριο, η παραγωγή των χωρών μελών του ΟΠΕΚ έπιασε υψηλό οχτώ ετών. Αξίζει να αναφερθεί πως την ίδια περίοδο οι χώρες του ΟΠΕΚ συμφωνούσαν σε πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 0,5% στα 50,40 δολάρια ανά βαρέλι.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών και συγκεκριμένα κατά 0,87% στις 335 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,66% στις 6.977 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,04% στις 10.414 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 4.405 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,9% στις 8.608 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,22% στις 16.269 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύεται 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1030 δολ. από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1,258 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v