Πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον Τραμπ

Πιέσεις ασκήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον γερμανικό δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 1%. Καλά τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Πρόστιμο για την Deutsche Bank. Άνοδος για το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές στον απόηχο της μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ που έχει προκαλέσεις έντονες αντιδράσεις.

Χθες ο πρόεδρος Τραμπ «καρατόμησε» την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει το διάταγμα που προβλέπει την απαγόρευση εισόδου σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.

Σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός της Amazon φέρεται έτοιμος να κινηθεί ακόμα και νομικά κατά της απαγόρευσης.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσαν τα πολυκαταστήματα της H&M καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 5,91 δισ. σουιδικές κορόνες από 5,53 δισ. το αντίστοιχα διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 5,53 δισ.

Στο μεταξύ, πρόστιμο ύψους 425 εκατ. δολαρίων θα καταβάλει η Deutsche Bank στην τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης για υπόθεση «mirror trading» με ρωσικές μετοχές, ενώ οι Sanofi, Novo Nordisk και Lilly κατηγορούνται για χειραγώγηση τιμών.

Παράλληλα, στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,9% τον Δεκέμβριο έναντι μείωσης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Γαλλία, ο ρυθμός ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο ανήλθε στο 0,4% έναντι ανάπτυξης 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο. Στον αντίποδα η καταναλωτική δαπάνη σημείωσε απροσδόκητη πτώση.

Επιπλέον, μικρή μείωση εμφάνισε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς διαμορφώθηκε στο 9,6% έναντι του αναθεωρημένου 9,7% για τον Νοέμβριο.

Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός στις 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,8%, έναντι του 1,1% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα διαμορφωθεί στο 1,6%.

Παράλληλα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης, εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 1,8% σε ετήσια βάση το δ' τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του έτους "έτρεξε" με ρυθμό 1,7%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,67% στις 360 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.099 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στις 11.535 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 4.748 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,49% στις 9.315 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,9% στις 18.590 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά 1,3% στα 53,31 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,6% στα 1.215 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,9% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0794 από 1,0694 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v