Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

Εκλογές στη Γαλλία, πρόωρες εκλογές στην Αγγλία, γεωπολιτικές εντάσεις σε Β. Κορέα και Μ. Ανατολή, συντηρούν τη νευρικότητα των επενδυτών, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι πολιτικές αβεβαιότητες, εν αναμονή και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή, συντηρούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι αναζητούν νέους τρόπους για να πιέσουν τη χώρα, ενώ παράλληλα κατηγόρησε το Ιράν ότι συνεχίζει τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο έρχονται και οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, τον Ιούνιο, με την Daily Mail να γράφει πως η πρωθυπουργός της χώρας θα αναλάβει προεκλογική δέσμευση για τερματισμό της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων από την ΕΕ στη Βρετανία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την Κ. Λαγκάρντ να έχει ήδη δώσει μια ‘πρόγευση’ τις περασμένες ημέρες για τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Το απόγευμα ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Απριλίου της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων (Unilever, Nestle,Pernod-Ricard κ.α.), ενώ ενδιαφέρουσα και η είδηση των New York Times πως η Exxon Mobil επιδιώκει εξαίρεση από της κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να προχωρήσει σε εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα σε κοινοπραξία με τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft. Επίσης,, σύμφωνα με την Deutsche Welle, δικαστήριο του Μιλάνο αποφασίζει σήμερα αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των πετρελαϊκών ομίλων Shell και Eni για διαφθορά αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς ενός εκ των μεγαλυτέρων κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νιγηρία.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2% στις 376 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.100 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.989 μονάδες και κατά 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.957 μονάδες.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v