Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίεση στις ευρωαγορές, βουτιά στη Wall φέρνει ο Τραμπ

Έντονος προβληματισμός για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά και τα νέα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή παρέμβαση Τραμπ στην υπόθεση Φλιν. Τριψήφια πτώση στην Wall Street προμηνύουν τα futures.

Αναταράξεις στις αγορές, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον να  περιορίζουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, καθώς αμφισβητείται πλέον η δυνατότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ να περάσει εκείνες τις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας που περίμενε η αγορά.

Νέα δημοσιεύματα που έρχονται στο φως υποστηρίζουν πως ο Τραμπ ζήτησε από τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, να σταματήσει την έρευνα που είχε ξεκινήσει για τις σχέσεις του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, με τη Ρωσία. Τα δημοσιεύματα αυτά εγείρουν ερωτήματα ως προς το αν ο Τραμπ προσπάθησε να παρέμβει στην ομοσπονδιακή έρευνα και αν μπορεί για τον λόγο αυτόν να κατηγορηθεί για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Όπως σχολίαζε νωρίτερα ο αναλυτής της Mizuho Securities, Nobuhiko Kuramochi, «οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή πολιτική και τη Βόρεια Κορέα έχουν υποχωρήσει. Η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων έχει σχεδόν τελειώσει. Τώρα όμως έχουμε ανησυχίες για την κυβέρνηση Τραμπ. Δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιοι δείκτες μετοχών που έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% μέχρι στιγμής φέτος, ίσως εισερχόμαστε σε φάση συσσώρευσης».

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η Κομισιόν αναμένεται να κινήσει σήμερα νομική διαδικασία κατά της Ιταλίας για την αποτυχία να διερευνήσει πλήρως τους ισχυρισμούς για παραποίηση των στοιχείων για τις εκπομπές ρύπων από την Fiat Chrysler.

Στα ενδιαφέροντα και η δήλωση του προέδρου της ισπανικής τράπεζας Banco Popular, ο οποίος δήλωσε πως αρκετοί όμιλοι έχουν δείξει ενδιαφέρον για πιθανή συγχώνευση και πως αυτή είναι μια από τις διάφορες επιλογές που εξετάζει η διοίκηση της τράπεζας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα λεγόμενα «τοξικά» assets.

Επίσης, ανακοινώθηκαν νωρίτερα τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 1,9% τον Απρίλιο. Στο 2% ο ετήσιος πληθωρισμός στο μπλοκ των 28.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,32 στις 395 μονάδες, κατά 0,06% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.518 μονάδες, κατά 0,56% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.375 μονάδες και κατά 0,42% ο DAX στις 12.751 μονάδες.

Τα futures της Wall Street δείχνουν πως η αγορά θα ανοίξει με τριψήφια πτώση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v