Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα και Ιταλία προβληματίζουν τις ευρωαγορές

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ο χρόνος των εκλογών στην Ιταλία βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πιέσεις στο ευρώ. Ήπιες μεταβολές στα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η προσοχή των επενδυτών επιστρέφει στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και αλλού.

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι ανησυχίες για τη διάσωση της Ελλάδας αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία.

Το ευρώ υποχωρούσε προς τα 1,1118 δολάρια το πρωί (αυτήν την ώρα οι απώλειες περιορίζονται και το ευρωπαϊκό νόμισμα κινείται στα 1,1155 δολάρια) μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη οι πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον επόμενο μήνα, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στις  αγορές, αλλά και το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που αναφέρει πως η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να μην πάρει την επόμενη δόση του δανείου, αν οι πιστωτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος. 

«Οι δόσεις της διάσωσης είναι απαραίτητες για να τηρηθούν οι αποπληρωμές χρέους του Ιουλίου, άρα αν η Ελλάδα αρνηθεί να πάρει τη δόση θα αυξάνονταν η πιθανότητα χρεοκοπίας, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη», σχολίαζε στο Reuters ο αναλυτής της Rivkin Securities, James Woods.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως δεν θα πρέπει να δίνεται υπερβολικά μεγάλη βάση στο δημοσίευμα, αν δεν δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες ή επιβεβαιωθεί, προσθέτοντας πως είναι απίθανο η Ελλάδα να αρνηθεί να πάρει τη δόση σ’ αυτή τη φάση (σημειώνεται πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακούπουλος, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Reuters λίγο αργότερα, διέψευσαν το δημοσίευμα).

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε σε συνέντευξή του το Σαββατοκύριακο πως θεωρεί λογικό –από ευρωπαϊκής απόψεως- οι εκλογές στην Ιταλία να διενεργηθούν την ίδια περίοδο με της Γερμανικές, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπου μια εβδομάδα στις κάλπες θα πάνε και οι Βρετανοί ψηφοφόροι.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της Γαλλίας, που αυξήθηκε κοντά σε υψηλό δέκα ετών, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ το ΑΕΠ ου α’ τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξησή του κατά 0,3%. Το μεσημέρι αναμένονται τα στοιχεία για την οικονομική, βιομηχανική, καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης για τον μήνα Μάϊο, καθώς και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας τον Μάιο.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η Ryanair ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της για τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, εμφανίζοντας κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,316 δις. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση. Η διοίκηση της εταιρείας εκτίμησε, μεταξύ άλλων, πως η επίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ θα είναι βραχύβια.  

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,14% στις 390 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.525 μονάδες, κατά 055% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.303 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κινείται μεταξύ "πράσινου" και "κόκκινου" στις 12.633 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα futures της Wall Street.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v