Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 459 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,06% στις 7.488 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,22% στις 16.029 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,20% στις 7.292 μονάδες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να σταματήσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της σύσφιξής της», σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», είπε η Λαγκάρντ. «Δεδομένης της ποσότητας των πυρομαχικών που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή τα στοιχεία της ζωής μας, όπως μισθούς, κέρδη, φορολογικές, γεωπολιτικές εξελίξεις και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο τα πυρομαχικά μας επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή για να αποφασίσουμε πόσο καιρό πρέπει να μείνουμε εκεί και ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε - πάνω ή κάτω».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η πτώση των δαπανών των νοικοκυριών οδήγησε τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεκίνησε αυτό που η Bundesbank εκτιμά ότι μπορεί να είναι μια ύφεση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας μια αρχική μέτρηση. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί 0,4% στα 76,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.999 δολ./oz.

Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0934 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v