Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους FTSE 100 και CAC 40 να «βουλιάζουν» 1,6% . Νέες πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Άνοδος στις τιμές πετρελαίου.

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την νέα άνοδο τόσο στις τιμές πετρελαίου όσο και στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,14% στις 627 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,68% στις 10.428 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,87% στις 24.980 μονάδες και ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,62% στις 7.835 μονάδες.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξη της μεταποίησης στην Ευρωζώνη συνέχισε την ανοδική της πορεία τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, καθώς η ανθεκτική ζήτηση ενίσχυσε τις νέες παραγγελίες και την παραγωγή σε υψηλά πολλών ετών, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 52,9 τον Σεπτέμβριο από 52,7 τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2022 και ξεπέρασε την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,7.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Γαλλίας αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της προσπάθειας ύψους 54 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ανοίγοντας μια κρίσιμη συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης και να εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για το γαλλικό χρέος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το τελευταίο δημοσιονομικό σχέδιο πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ το 2027, από 5,4% φέτος.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,59%, του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,65% και του βρετανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 5,5%.

Στο μεταξύ, η σημερινή πτώση έστειλε την απόδοση των βρετανικών 30ετών ομολόγων στο 6% για πρώτη φορά από το 1998.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 3,8% στα 101,74 δολάρια και η τιμή του αργού WTI κινείται υψηλότερα 2,7% στα 92,90 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,2% στα 4.195 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,8% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1235 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο